Συμφωνούν ότι… διαφωνούν

Καπνοί (αλλά όχι… λευκός) βγήκαν από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου η θερμοκρασία ανέβηκε επικίνδυνα μετά την πρόταση – τρικ του Αλέξη Τσίπρα για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος σχετικά με τις συντάξεις. Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:20, με τον Πάνο Καμμένο να είναι ο πρώτος που αποχώρησε.

Προσφυγικό
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι: «Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών έγινε διάλογος για το μεταναστευτικό, τη συνταγματική μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό. Στο προσφυγικό υπήρξε απόλυτη συμφωνία με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία που επικράτησαν οι υποψήφιοι που προέρχονται από Σαμαρά και ΛΑΟΣ, ενώ οι υπόλοιποι συμφωνήσαμε με τα αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητήσαμε την ενίσχυση της χώρας από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, ενώ ξεκαθαρίσαμε ότι δεν τίθεται θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία. Η εθνική αυτή θέση θα βοηθήσει την κυβέρνηση».

Ασφαλιστικό
Μία πρόταση που απορρίφθηκε από τους Γιάννη Πλακιωτάκη, Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη, παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να πείσει για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις (όχι όμως και οι επικουρικές). Ο κ. Τσίπρας, εμφανώς εκνευρισμένος από την άρνηση, απευθύνθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ δείχνοντας τους… πίνακα με τις μειώσεις των συντάξεων στα χρόνια των μνημονίων, λέγοντάς: «Έχετε το θράσος και μιλάτε για χειρότερο μνημόνιο;». Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ακόμα στους αρχηγούς των κομμάτων ότι: «Αν δεν συνυπογράψετε το κοινό ανακοινωθέν θα είναι σαν να θέλετε μείωση των συντάξεων».

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τη Φώφη Γεννηματά να απαντά σε αυστηρό ύφος πως «ό,τι πρόβλημα έχει προκύψει, έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της 10μηνης διακυβέρνησής του. Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και κακώς άνοιξε η συζήτηση αυτή με διαρροές», ενώ παρέπεμψε και στην επιστολή που έστειλε χθες Παρασκευή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκλογικός νόμος
Στο κενό έπεσε και η πρόταση του κ. Τσίπρα, ο οποίος εμφανίστηκε να συζητά αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει ως παρελκυστική τη σχετική συζήτηση. Σε διαρροή της Συγγρού, μάλιστα, επισημαίνονταν πως «ο κ. Τσίπρας ανοίγει το θέμα για να καλύψει τις επερχόμενες αντιδράσεις από το ασφαλιστικό, είμαστε σταθερά υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων». Αρνητική ήταν και η απάντηση της κας Γεννηματά, ενώ ο κ. Θεοδωράκης φέρεται να ζήτησε νέο εκλογικό νόμο μέσα στο 2016.

«Δεν συμμετέχουμε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα»
Λίγα λόγια από τον μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος ανέφερε πως «η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η Βουλή είναι ο μοναδικός χώρος που συζητιούνται όλα». Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, δήλωσε ότι «δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας». Όσον αφορά το προσφυγικό, τόνισε πως «διαφωνήσαμε γιατί υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση των ροών. Όσον αφορά τα hot spots, υπήρχαν αρχικά επιφυλάξεις, εφόσον όμως η κυβέρνηση τα έχει δεχτεί, τότε πρέπει να γίνουν με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών.

«Ας αφήσει τη σπέκουλα η κυβέρνηση»
Εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «η χώρα και οι πολίτες απαιτούν διάλογο και πολιτική συνεννόηση, στα οποία πιστεύω κι εγώ. Αυτός ο διάλογος απαιτεί απ’ όλους σοβαρότητα ειλικρίνεια και αξιοπιστία, γι’ αυτό και δηλώνω πως δεν θα γίνω συνεργός σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα, γιατί αυτά δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας, αλλά αντιθέτως εμπαίζουν τον ελληνικό λαό». Συνεχίζοντας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως «δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη δημιουργία δύο επιτροπών που θα παρέκαμπταν τη Βουλή. Συμφώνησα, όμως, σε ένα πλαίσιο για το προσφυγικό». Αναφερόμενη στη συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε πως «χρειάζεται μία τολμηρή πολιτική μεταρρύθμιση και η κυβέρνηση δεν έχει παρά να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου άμεσα από αυτή τη Βουλή».

Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό, η κα. Γεννηματά υποστήριξε πως «δεν συζητήθηκε σε βάθος, γι’ αυτό και δεν μπορεί να υπάρξει κοινή ανακοίνωση. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις κόκκινες γραμμές και τις προτάσεις μας. Αν δεν μπορεί να το χειριστεί ας το πει. Εμείς από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει μειώσει σε συντάξεις. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στη Βουλή, καθώς δεν αρκούν τα ευχολόγια από την πλευρά της κυβέρνησης. Ας δουλέψουν και ας αφήσουν τη σπέκουλα εναντίον μας».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα»
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Επεσήμανε στον κ. Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος. Οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας, χρειάζονται συγκεκριμένοι στόχοι και άνθρωποι γι’ αυτό. Κάτι που το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει. Το Ποτάμι κατέθεσε τη δική του πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία πρέπει να γίνει μέσα στο 2016», δήλωσε αρχικά ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο κ. Θεοδωράκης, αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε πως «οι ροές αυξήθηκαν λόγων της ανευθυνότητας ορισμένων υπουργών, που άφησαν να εννοηθούν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί να έρχεται κανείς και να περνάει εύκολα στην Ευρώπη. Συμφωνήσαμε, πάντως, ένα κείμενο για το προσφυγικό ώστε στην Τουρκία να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». Ξεκαθάρισε δε πως «απορρίψαμε την πρόταση του κ. Τσίπρα για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνομών για το ασφαλιστικό, το οποίο είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή.

Στήριξη αλλά και «καρφιά» από Λεβέντη
Ο άνθρωπος το δείχνει με κάθε τρόπο πως θέλει να γευτεί την εξουσία. Ο λόγος για τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος ακούγοντας τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να επικρίνουν τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και να αρνούνται αυτό που το Μέγαρο Μαξίμου όρισε ως πλαίσιο συναίνεσης, συντάχθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Λεβέντης, αρχικά επεσήμανε στους κ.κ. Πλακιωτάκη, Γεννηματά και Θεοδωράκη πως έχουν και τα δικά τους κόμματα ευθύνης για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα και στη συνέχεια φέρετε να τους είπε «μην πετροβολάτε τον Τσίπρα, το Grexit δεν έχει φύγει ακόμη από το τραπέζι». Επανέλαβε δε, την πρόταση του για οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες υπουργούς και φυσικά τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας.

Εξερχόμενος, όμως, του Προεδρικού Μεγάρου ο Βασίλης Λεβέντης εμφανίστηκε επιθετικός εναντίον και του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση των ξένων για το ασφαλιστικό. Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ενότητα των πολιτικών για να πείσει τους ξένους. Αυτό δεν θα περάσει. Ο κ. Τσίπρας θα αποτύχει σε αυτό το πονηρό σχέδιο». Σε ερώτηση για το ασφαλιστικό, απάντησε… διερωτώμενος: «Τι στήριξη να παράσχω όταν έχουν ήδη υπογράψει μείωση των συντάξεων κατά 40%;», Τέλος, εμφανίστηκε μαινόμενος εναντίον των κ. Πλακιωτάκη, Γεννηματά και Θεοδωράκη, λέγοντας ότι η παρουσία τους ήταν άλλα αντί άλλων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα