«Συμπαίκτες» με ενεργειακούς κολοσσούς για το «χρυσάφι» του Ιονίου

«Ενεργειακές» εξελίξεις αναμένονται εντός της επόμενης τριετίας στη χώρα μας, καθώς εταιρείες κολοσσοί, όπως η Total, η Shell, η Repsol, η Japex, η Dana Petroleum, η INA, η Hunt κ.ά., «προσθαλασσώνονται» σε Ιόνιο και Κρήτη προκειμένου να διαπραγματευτούν με τα ΕΛ.ΠΕ. τη συνέργεια στις έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Αυτό αποκάλυψε προ ημερών από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου που φιλοξενήθηκε στο ΕΒΕΑ ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ., Γιάννης Γρηγορίου, επεξηγώντας ότι οι σχετικές συμβάσεις για την παραχώρηση των δύο περιοχών έχουν συμφωνηθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό που απομένει είναι –όπως είπε– ο έλεγχός τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή και η κατακύρωσή τους από το εθνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στην πορεία των ερευνών, λέγοντας ότι τα ΕΛ.ΠΕ. διαπραγματεύονται συνολικά με 25 αναγνωρισμένες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες για συμμετοχή σε έρευνες ανά την Ελλάδα.
«Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχουμε καλά νέα», εκτίμησε ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ., και συνέχισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση από τις 130 όσον αφορά στους οικονομικούς όρους που θέτει το ελληνικό δημόσιο, οι οποίοι είναι εξαιρετικά καλοί». Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Γρηγορίου υπογράμμισε ότι οι εν λόγω οικονομικοί όροι είναι ένα πλεονέκτημα που πρέπει να εκμεταλλευθούν οι εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με το στέλεχος των ΕΛ.ΠΕ., στόχος είναι να συνεχιστούν οι έρευνες καθώς υπάρχει πετρελαϊκό ενδιαφέρον για τη χώρα, μιας και το πεδίο επιχειρηματικής δράσης είναι μεγάλο δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει έρευνες σε περιοχές όπου υπάρχουν βαθιά νερά ή σε χερσαίες περιοχές όπου χρειάζονται γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος (π.χ. Ήπειρος).

Θυμίζεται ότι εκτός από τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου, τα ΕΛ.ΠΕ. δραστηριοποιούνται ήδη στον Πατραϊκό Κόλπο, έχουν μονογράψει με το υπουργείο τη συμφωνία για παραχώρηση της περιοχής 2 στο Ιόνιο (βορειοδυτικά της Κέρκυρας, σε κοινοπραξία με την Total και την Edison) και αναμένουν τη μονογραφή για την περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος). Ήδη, προγραμματίζονται για τον Δεκέμβριο σεισμικές έρευνες στην περιοχή 2, με την προοπτική να συνεχιστούν άμεσα και στην περιοχή 10.

Εκ παραλλήλου, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων επιδιώκει την αναζωογόνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα υπόλοιπα θαλάσσια ενεργειακά «φιλέτα» (17 από τις συνολικά 20 περιοχές που προκηρύχθηκαν το 2014), για τις οποίες δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον (εκτός από τις περιοχές 2 και 10, τα ΕΛ.ΠΕ. υπέβαλαν προσφορά και για την περιοχή 1 στο Ιόνιο, βόρεια της Κέρκυρας).

Στο πλαίσιο αυτό, εξελίσσονται συζητήσεις για διεξαγωγή περαιτέρω σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο, νότια της Κέρκυρας, στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και στο νότιο Κρητικό Πέλαγος, για τις οποίες έχει ήδη γίνει μία πρώτη απεικόνιση από την εταιρία PGS, ενόψει της προκήρυξης των 20 περιοχών το 2014. Στόχος είναι αφενός η πύκνωση των σεισμικών γραμμών, αλλά και –στο νότιο Κρητικό πέλαγος– η αλλαγή της κατεύθυνσής τους από «πλάγια» (κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά που είναι τώρα) σε «κάθετη» (από βορρά προς νότο).

Στρατηγικός στόχος της διοίκησης
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα και η παραγωγή υδρογονανθράκων αποτελεί στρατηγικό στόχο των ΕΛ.ΠΕ. που σε κάθε ευκαιρία επαναβεβαιώνεται από τις διοικητικές κεφαλές του Ομίλου. Τόσο ο πρόεδρος, Στάθης Τσοτσορός, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος, Γρηγόρης Στεργιούλης, έχουν πολλές φορές υπογραμμίσει (και μέσα από τις σελίδες της «Α») ότι η εταιρεία είναι έτοιμη για την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας και δηλώνουν το εταιρικό «παρών» σε όλες τις ενεργειακές εξελίξεις που συντελούνται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Θέλει κι άλλο «ψάξιμο» η Κρήτη
Προσκεκλημένος εξάλλου να μιλήσει στο «2ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Ν.Α. Μεσόγειο», ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υ/Α – ΕΛ.ΠΕ. UPSTREAM, Γ. Γρηγορίου, επανέλαβε ότι τα ΕΛ.ΠΕ. δημιουργούν κοινοπραξίες με αναγνωρισμένες διεθνείς εταιρείες και τόνισε ότι στην παρούσα φάση η εταιρεία «είναι αποφασισμένη να επενδύσει στη χώρα, προς όφελος της ανάπτυξης και της εθνικής οικονομίας».

Ειδικά για την πιθανότητα να υπάρχουν κοιτάσματα νότια της Κρήτης, ο κ. Γρηγορίου έκανε λόγο για μία «ενδιαφέρουσα περιοχή που όμως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», σημειώνοντας παράλληλα ότι οι έρευνες που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί δεν επαρκούν για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, πολύ δε περισσότερο να υπάρξει εκτίμηση για τον υπολογισμό τυχόν αποθεμάτων.

Ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υ/Α των ΕΛ.ΠΕ. δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίηση του ομίλου από τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, περί επίσπευσης των διαδικασιών προκειμένου να υπογραφούν οι Συμβάσεις Μίσθωσης για όλες τις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε επιγραμματικά στα 40 χρόνια εμπειρίας των ΕΛ.ΠΕ. στον κλάδο.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργίου, ο Όμιλος έχει διεξαγάγει, είτε αυτοδύναμα (1975-2007) είτε σε διεθνείς κοινοπραξίες (1998-2000), δεκάδες εξειδικευμένες γεωχημικές, γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες, συνολικά 65.000 χλμ. χερσαίων και θαλάσσιων σεισμικών ερευνών και έχει πραγματοποιήσει 75 γεωτρήσεις. Μόνο τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις τής ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε. σε ερευνητικές εργασίες στο εξωτερικό ανήλθαν σε 220 εκατ. δολάρια, με εκτέλεση 34 γεωτρήσεων και ανακάλυψη περίπου 200 εκατ. βαρελιών, συμμετέχοντας με διεθνείς κοινοπραξίες σε Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο και Μαυροβούνιο.

Παράλληλα, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είχε συμμετοχή σε 16 διεθνείς γύρους παραχωρήσεων, σε κοινοπραξίες με τις πλέον αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες με ισχυρή οικονομική θέση, ανάμεσά τους η GdF, η Total, η ExxonMobil, η Statoil, η OMV, η Repsol, η Woodside, η Edison, η Lukoil, η JAPEX, η Kuwait Energy και άλλες.

Ο κ. Γρηγορίου εξέφρασε, τέλος, την πεποίθησή του ότι τα ΕΛ.ΠΕ. θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην προσπάθεια για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στη χώρα μας. «Η γνώση του ελλαδικού χώρου και η τεχνογνωσία μας», είπε χαρακτηριστικά, «σε συνδυασμό με την ισχυρή εμπορική και οικονομική θέση του Ομίλου, μας επιτρέπουν να επενδύσουμε εντατικά στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου στη χώρα μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα