Σινιάλο από τον ΟΔΔΗΧ στις αγορές

Ένα προσχέδιο χάρτη δανεισμού για το 2019 πρόκειται να ανακοινώσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας  ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).  
Το πρόγραμμα θα είναι αρχικά ασαφές δηλαδή δεν θα συμπεριλαμβάνονται το ύψος του ποσού  που θα επιδιώξει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές, οι ημερομηνίες έκδοσης ή οι διάρκειες των νέων ομολόγων.

Το 2019, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, υπάρχουν  λήξεις ομολόγων ύψους  11 δισ. ευρώ και ήδη μέσω του προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει χρήση κάποιων  κεφαλαίων από το μαξιλάρι ασφαλείας των 24 δισ.  Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2019, οι δαπάνες τόκων ανέρχονται σε 6,6 δισ. ευρώ και αναμένεται να καλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ επιπρόσθετα θα πρέπει να καλυφθούν:

· 7,444 δισ. ευρώ λήξεις εντόκων γραμματίων (θα αναχρηματοδοτηθούν)

· 8,778 δισ. ευρώ λήξεις ομολόγων

· 1,983 δισ. ευρώ δάνεια από το ΔΝΤ

· 324,3 εκατ. ευρώ δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

· 472,2 εκατ. ευρώ δάνεια από την Τράπεζα της Ελλάδος

· 181,3 δισ. ευρώ λοιπά δάνεια

Αν και οι επόμενες αξιολογήσεις από την Κομισιόν θα είναι θετικές , υπολογίζεται ότι στη διάρκεια του 2019 θα μας επιστραφούν κάτι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων (ANFAs – SMPs).Οπότε οι ανάγκες χρηματοδότησης αν όλα πάνε καλά συμπιέζονται περίπου στα 9 δισ.

 

 

Διαβάστε επίσης