Συνωστισμός στο… λιμάνι του επαναπατρισμού

Σε εποχή ζυμώσεων βρίσκονται Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά. Κι εάν για τη μεν Κεντροαριστερά απουσιάζει το μεγάλο κόμμα, που θα καταφέρει να συσπειρώσει τους πάντες δίπλα του, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Κεντροδεξιά.

Στην Κεντροαριστερά μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη, αλλά οι περισσότεροι του γυρίζουν την πλάτη. Οι πιο μετριοπαθείς, διότι φοβούνται τις ακραίες συνιστώσες που παρεπιδημούν στην Κουμουνδούρου, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει τον ηγετικό ρόλο. Παράλληλα, μία σειρά από προβεβλημένα στελέχη του χώρου, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ακολουθούν τον δικό τους μοναχικό δρόμο.

Στην Κεντροδεξιά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Εκεί υπάρχει η Νέα Δημοκρατία, που είναι η ηγέτιδα δύναμη του χώρου κι έχει την πολυτέλεια να περιμένει… στη γωνία για να επωφεληθεί των εξελίξεων. Η Ν.Δ. έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για το Συνέδριό της στο τέλος του Ιουνίου και ήδη παρασκηνιακά υπάρχουν πολλές κινήσεις για μεταγραφές με φόντο την περίφημη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά.

Στο Μαξίμου, πέραν της προώθησης του κυβερνητικού έργου, δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και καταγράφουν όλα όσα συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο και στα κόμματα που δηλώνουν κεντροδεξιά, ή οι ψηφοφόροι τους ανήκουν στην ευρύτερη παράταξη. Και ο λόγος για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τον ΛΑΟΣ, αλλά και τη Νέα ΜΕΡΑ του Χρήστου Ζώη. Η παραίτηση του Τέρενς Κουίκ από τη θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, αλλά και η έντονη φημολογία για φυγή από το κόμμα Καμμένου δημιουργούν ευφορία τόσο στο Μαξίμου, όσο και στη Συγγρού. Μάλιστα, συνεργάτης του πρωθυπουργού με αριστερό παρελθόν θυμήθηκε και την ιστορική φράση του Μάο Τσε Τουνγκ, «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», σχολιάζοντας τα συμβαίνοντα στα μικρά δεξιά κόμματα.

Ο Αντ. Σαμαράς ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις, λόγω και του ευρύτερου σχεδίου του για τη μετεξέλιξη της Ν.Δ. σε βασικό πόλο του αστικού συστήματος, αλλά και για τη διεύρυνσή της τόσο προς τα δεξιά όσο και προς το κέντρο. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δίνουν μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της Ν.Δ. με δυνάμεις προερχόμενες από τα δεξιά της, πλην του χώρου της Χρυσής Αυγής. Η επιστροφή στελεχών, κυρίως από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ΛΑΟΣ και τη Νέα ΜΕΡΑ, αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα για να αναχαιτιστούν οι διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή.
Αυτό είναι το ένα σκέλος της στρατηγικής, αφού όπως θεωρούν στην πρωθυπουργική ομάδα το σχέδιο διεύρυνσης με κεντρογενείς, εκσυγχρονιστικές, φιλελεύθερες και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις προχωρεί ικανοποιητικά, αν και με πολύ αργά βήματα.

Και μόνο η επικείμενη παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο συνέδριο της Ν.Δ. στα τέλη Ιουνίου, όπου και θεωρείται βέβαιο ότι θα μιλήσει, αλλά και οι εισηγήσεις που υπάρχουν να συμπεριληφθεί στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως συνεργαζόμενος, στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις, είναι ενδεικτικά στοιχεία του πρωθυπουργικού σχεδιασμού.

Προσέχουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, από το Μαξίμου παρατηρούν με προσοχή και τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, επενδύοντας στη σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τις συνιστώσες στον δρόμο προς το συνέδριο, ενώ θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί επικοινωνιακά, ως αντίβαρο, το Σχέδιο Β, κόμμα του οποίου ηγείται ο Αλέκος Αλαβάνος.
Το βασικό στην παρούσα φάση είναι η εξουδετέρωση των εκ δεξιών σχημάτων εκ παραλλήλου με την αξιοποίηση, επικοινωνιακή και πολιτική, της πολιτικής διαμάχης στον ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά ζητήματα.
Ως εκ τούτου, η αναταραχή στους Ανεξάρτητους Έλληνες θεωρείται ένα καλό σημάδι για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού προσβλέπει στη μετακίνηση βουλευτών προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., αλλά και στην επιστροφή περιφερειακών στελεχών.
Η παραίτηση του Τέρενς Κουίκ σχολιάστηκε ευρέως στο εσωτερικό της Ν.Δ. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία περίεργη σύγκρουση μέσω Διαδικτύου δύο βουλευτών, της Ραχήλ Μακρή και της Μαρίνας Χρυσοβελώνη, ενώ πολλές πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμα από το πρόσφατο συνέδριο. Παράλληλα, η βοήθεια που προσέφερε η Μαρία Κόλλια, για να εγκριθεί η τοποθέτηση του Θόδωρου Αμπατζόγλου στον ΟΑΕΔ, είναι σημάδι ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν μεγαλύτερες διαρροές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Έτσι, οι πιο αισιόδοξοι στη Συγγρού ομιλούν ότι λίγο πριν από το Συνέδριο εκτός των Μαρκόπουλου-Σολδάτου θα υπάρξουν κι άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ, αλλά και γνωστά κομματικά στελέχη, που θα επαναπατριστούν στη Ν.Δ.

Ο ΛΑΟΣ

Όπως μαθαίνουμε, θα συνεχιστούν οι κινήσεις για μεγαλύτερο διεμβολισμό του ΛΑΟΣ. Και δεν είναι μόνο τα διάσπαρτα στελέχη που έχουν παραμείνει στο πλευρό του Γιώργου Καρατζαφέρη, αλλά ο λόγος γίνεται για επιστροφή στο μαντρί του ίδιου του πρόεδρου μετά από 13 χρόνια. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, παρά το γεγονός ότι επιμένει δημόσια πως δεν υπάρχει «κάτι», ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείει τίποτε στο επίπεδο της συνεργασίας.
Για να φθάσουμε όμως μέχρι την επιστροφή ή τη συνεργασία σε πρώτη φάση του Γ. Καρατζαφέρη με τη Ν.Δ., θα χρειαστεί, όπως λέει πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται, «να καταβληθεί αρκετή ακόμα προσπάθεια» και κυρίως, όπως διευκρινίζει, να εμπλακεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να συνομιλήσει «με ανοικτά χαρτιά» με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.

Θα μιλήσει στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης ο Σαμαράς τον Ιούνιο

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, θα μιλήσει στο προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 9 Ιουνίου. Οι εργασίες του προσυνεδρίου θα αρχίσουν την Παρασκευή 7 Ιουνίου και τις δύο πρώτες ημέρες τρία κλιμάκια του κόμματος θα έχουν συναντήσεις με φορείς του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τα εθνικά θέματα.
Την τρίτη ημέρα, εκτός από την ομιλία του Αντ. Σαμαρά, θα αναπτύξουν εισηγήσεις ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, και ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ενώ θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις των κλιμακίων της Ν.Δ. με τις διοικήσεις των τοπικών φορέων.
Για την προετοιμασία του προσυνεδρίου, τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε ο γραμματέας Οργανωτικού της Ν.Δ., Γιώργος Λουλουδάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος, Μηνά Σαμαντζίδη, προέδρους των ΝΟΔΕ και στελέχη συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα