Συνθήκες δουλείας στο Κατάρ!

Περιστατικά εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης ανθρώπων στα έργα για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ είδαν το φως της δημοσιότητας, έπειτα από δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της αποδεικτικά στοιχεία καταναγκαστικής εργασίας για την ανέγερση των γηπέδων και των λοιπών εγκαταστάσεων εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στην αραβική χώρα σε 9 περίπου χρόνια.

Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες από εργάτες ότι δουλεύουν για 12 και πλέον ώρες χωρίς να πληρώνονται, ενώ ορισμένες φορές δεν τους χορηγείται καν πόσιμο νερό, παρά την αφόρητη ζέση που επικρατεί. Μάλιστα, οι επικεφαλής τούς έχουν κατασχέσει αστυνομικές ταυτότητες και διαβατήρια.

Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι οι αλλοδαποί που καταφεύγουν στις πρεσβείες των χωρών τους για να ξεφύγουν από αυτό το καθεστώς… ομηρίας. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο ενός υπαλλήλου πρεσβείας, ο οποίος τονίζει ότι το εμιράτο είναι ουσιαστικά μία ανοικτή… φυλακή.

«Δουλεύουμε με άδεια στομάχια. 12 ώρες εργασίας και στη συνέχεια καθόλου φαγητό το βράδυ. Όταν διαμαρτυρήθηκα στον επικεφαλής μου, εκείνος με χτύπησε και με πέταξε έξω από το μέρος που κοιμόμασταν το βράδυ και αρνήθηκε να μου δώσει χρήματα», δηλώνει εργάτης στην «Guardian».

Διαβάστε επίσης