Συνθηκολόγησε εκτός, βάζει πλάτη εντός

«Εάν έρθει Μνημόνιο, θα φύγω από την κυβέρνηση, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την πολιτική». Η δήλωση αυτή ανήκει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ενώ έγινε μερικές ημέρες πριν ο ίδιος βάλει την υπογραφή του στο τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας, που φέρνει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Το ερώτημα που εύλογα γεννάται, είναι τι μεσολάβησε και ο πάλαι ποτέ αντιμνημονιακός πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. αποδέχτηκε τον «εκβιασμό των τοκογλύφων» – όπως αρέσκεται να λέει τα τελευταία πέντε χρόνια. Απορίας άξιο είναι και το γεγονός πως και οι 13 βουλευτές του κόμματος εμφανίστηκαν «μπετοναρισμένοι» υπέρ του «Ναι» στην ψηφοφορία που διεξήχθη περίπου δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, παρά το γεγονός ότι η πολιτική τους καριέρα τα τελευταία χρόνια βασίστηκε στο μέτωπο κατά του μνημονίου. Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Καμμένο, ο λόγος που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψήφισαν το πρώτο πακέτο μέτρων λιτότητας που φέρνει το μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι «για να συνεχίσει να υπάρχει ελπίδα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Αυτό, βέβαια, διόλου τον εμποδίζει να διατρανώνει πως η κυβέρνηση εκβιάζεται από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. «Ο Σόιμπλε θέλει να στείλει μήνυμα επικυριαρχίας σε όλη την Ευρώπη. Θέλουν να κλείσουν οι τράπεζες και να υποφέρει ο λαός. Η συμφωνία αυτή είναι προϊόν εκβιασμού και πραξικοπήματος. Είναι μια συνθηκολόγηση. Ο πρωθυπουργός, απέναντι σε αυτό τον εκβιασμό και μη έχοντας άλλη δυνατότητα, έφτασε στο σημείο, για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, να κάνει μία συμφωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Θέλοντας, παράλληλα, να καθησυχάσει τα στελέχη του κόμματός του που είναι στα… κάγκελα, σημειώνει πως «αυτά που ψηφίσαμε ήταν αντίθετα με αυτά για τα οποία εκλεχτήκαμε», γι’ αυτό και θα προχωρήσει σε συνέδριο.

Οι… κακές γλώσσες, πάντως, επιμένουν πως η πολιτική «κωλοτούμπα» του Πάνου Καμμένου ήταν αναμενόμενη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί είναι «ερωτευμένος» με την καρέκλα του στο Πεντάγωνο και την εξουσία που αυτή που συνεπάγεται. Δεύτερον, γιατί φοβάται πως θα έχει την τύχη άλλων μικρότερων κεντροδεξιών – δεξιών κομμάτων, όπως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός του Γιώργου Καρατζαφέρη. Κοινώς, θα απομονωθεί και θα βρεθεί εκτός Βουλής.

Μηνύματα σε Τσίπρα
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτηρίζει άψογη τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, «παρά το ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους». Ωστόσο, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως, αν και ο ίδιος έπεισε τους κατεξοχήν αντιμνημονιακούς βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. να ψηφίσουν μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και με τη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, είτε θα αποφασίσουν τι θα κάνουν οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν “όχι”, είτε θα πάμε για εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», διαμηνύει ο κ. Καμμένος και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση θα έχει σωστό έργο αν έχει ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα».

Την ίδια ώρα, γνωρίζοντας πως τυχόν σχηματισμός κυβέρνησης εθνικού σκοπού θα βάλει τον ίδιο και το κόμμα του σε δεύτερο πλάνο, σπεύδει να απορρίψει το ενδεχόμενο. «Η κυβέρνηση εθνικού σκοπού είναι αυτό που επιδιώκουν εκείνοι που κάνουν το πραξικόπημα, αυτοί που θέλουν να αντικαταστήσουν την εκλεγμένη κυβέρνηση με μια κυβέρνηση ημετέρων», υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Σε αναβρασμό οι Ένοπλες Δυνάμεις
Μέσα στους επόμενους 17 μήνες θα περικοπούν 300 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, βάσει του νέου μνημονίου που φέρει την υπογραφή του Πάνου Καμμένου. Παράλληλα, προβλέπεται «εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων», ένα εκ των οποίων είναι και των Ενόπλων Δυνάμεων. Τι σημαίνει αυτό; Πως εκτός από τις περικοπές σε δαπάνες για ανταλλακτικά, σε κάποια μικρά εξοπλιστικά προγράμματα που… ψιλοτσούλαγαν, θα πέσει νέο «ψαλίδι» στις απολαβές –όνειρο θερινής νυκτός η αποκατάσταση των μισθών στα επίπεδα του 2012, ενώ στο τραπέζι είναι πλέον και η μείωση της συνολικής δύναμης. Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών ξεκαθαρίζει πως θα προβεί σε κινητοποιήσεις. «Οι κυβερνώντες αντί να καταργήσουν με ένα νόμο τα καταστροφικά μνημόνια 1 και 2, έφεραν ένα νέο μνημόνιο, το ίδιο σκληρό, υφεσιακό που βυθίζει την ελληνική κοινωνία ακόμα περισσότερο στη φτώχεια, επεκτείνει την κηδεμονία των δανειστών και “νομιμοποιεί” τον κοινωνικό εξανδραποδισμό, την ίδια ώρα που μέχρι χθες υπόσχονταν πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, κατάργηση του άρθρου 220 για τα ταμεία, κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και κατάργηση του μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό του εφάπαξ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα