Σιωπή και αναμονή στον ΣΥΡΙΖΑ για τις πρώτες κινήσεις Ανδρουλάκη

Τι προβληματίζει την Κουμουνδούρου

Τα πρώτα δείγματα γραφής στην επιλογή των προσώπων που θα κληθούν να εκπροσωπήσουν το Νίκο Ανδρουλάκη στη Βουλή περιμένουν από το νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρώτοι άνθρωποι του προέδρου

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπος Τύπου θα είναι, κατά την Κουμουνδούρου, οι πρώτοι «άνθρωποι του προέδρου» που θα δώσουν ένα πρώτο στίγμα των πολιτικών προθέσεων του νεοεκλεγέντα προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την περαιτέρω πορεία του.

Στο πλαίσιο αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ τηρούν στάση αναμονής και στρέφουν το βλέμμα τους στη συζήτηση στην Βουλή για τον προϋπολογισμό όπου όπως υποστηρίζουν θα φανούν το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα που θα δώσει στο κόμμα ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Το ύφος και η κατεύθυνση της κριτικής προς την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ θα δείξει κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αν μπορούν να προσδοκούν στη στάση του ΚΙΝΑΛ για ένα ευρύ αντικυβερνητικό μέτωπο ή αν ο κ. Ανδρουλάκης θα οριοθετήσει τέτοιες διαχωριστικές γραμμές τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση εμποδίζοντας τις γέφυρες επικοινωνίας.

Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιθέσεις φιλίας του Μητσοτάκη στο ΚΙΝΑΛ

Κοινώς η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι να δουν πως θα απαντήσει στις επιθέσεις φιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη που θέλει όπως εκτιμούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να σύρει σε ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένουν να δουν πως θα νοηματοδοτήσει το περιεχόμενο της πολιτικής αυτονομίας και της σοσιαλδημοκρατικής ταυτότητας του ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρουλάκης, καθώς από αυτό το ζήτημα θα εξαρτηθεί μέχρι ποιου σημείου θα κινηθούν οι εξ’ αντικειμένου σχέσεις ανταγωνισμού μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου από τη στιγμή που διακηρυγμένη πρόθεση της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ είναι η εκλογική επανάκαμψη σε υψηλά διψήφια ποσοστά.

Αυτό που κυρίως προβληματίζει σε αυτή τη φάση τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά πόσο η δυναμική της συμμετοχής των πολιτών στην εσωκομματική εκλογή (ψήφισαν 206.000 πολίτες στο β’ γύρο από τους 270.000 στον πρώτο γύρο) θα έχει αντανάκλαση στον παραπάνω στόχο του ΚΙΝΑΛ.

Κατά την εκτίμηση μάλιστα τις προηγούμενες μέρες του Χριστόφορου Βερναρδάκη θα υπάρξει εκλογική άνοδος του ΚΙΝΑΛ αλλά όχι σε υψηλά επίπεδα. Δεν θα γίνει «κόμμα του 25%» είχε υποστηρίξει ο πρώην υπουργός του Αλέξη Τσίπρα.

Θα συνθέσει ή θα συμβιβαστεί με τις διαφορετικές ατζέντες;

Το ζητούμενο ωστόσο είναι εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καταφέρει να κρατήσει αυτή την δυναμική που του δίνει η νίκη του ή εάν το όλο εγχείρημα θα ξεφουσκώσει κάτω από τη δίνη των εσωκομματικών προβλημάτων που τον περιμένουν.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φανεί εάν ο νέος πρόεδρος θα καταφέρει να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο κόμμα του ή εάν θα συμβιβαστεί κάτω από το βάρος των διαφορετικών πιέσεων.

Και τούτο διότι η ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως υπάρχουν δύο βασικές διαφορετικές ατζέντες μέσα στο ΚΙΝΑΛ, μία αντιδεξιά που οριοθετεί ως κύριο αντίπαλο τη ΝΔ και είχε βασικό εκφραστή της τον Γιώργο Παπανδρέου και μία περισσότερο κεντροδεξιά και δεξιά με κύριο εκπρόσωπό της τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπου οριοθετούσε ως κύριο αντίπαλο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το αντικυβερνητικό μέτωπο

Προς ώρας στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει δώσει σαφές στίγμα για το τι θα πράξει και κατά τις ίδιες εκτιμήσεις που κάνουν θα κριθεί από το πως θα τοποθετηθεί από την θέση πλέον του προέδρου του ΚΙΝΑΛ στα μείζονα και οξυμένα προβλήματα της κοινωνίας, όπως η διαχείριση της πανδημίας και η ενίσχυση του ΕΣΥ, η οικονομία με αιχμή την ακρίβεια και τον κατώτερο μισθό κλπ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί για την εκλογή ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ είναι να συναντηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για συναντήσεις με φορείς και τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης με αντικείμενο την πανδημία και αιχμή την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Πως θα κινηθούν οι ηττημένοι

Από εκεί και πέρα στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν πως θα κινηθούν και θα διαχειριστούν την εσωκομματική τους ήττα στο ΚΙΝΑΛ οι Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τα νέα δεδομένα και με στόχο το ακροατήριο των κεντρώων ψηφοφόρων είτε θα επενδύσουν δυναμικά στο αφήγημά τους περί προοδευτικής διακυβέρνησης επιχειρώντας να παρουσιάσουν εν δυνάμει σύμμαχό τους το ΚΙΝΑΛ, είτε θα επιχειρήσουν μέσω αυτού του αφηγήματος να στριμώξουν πολιτικά το ΚΙΝΑΛ με το επιχείρημα ότι τυχόν διμέτωπος κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί τη στρατηγική Μητσοτάκη.

Για την ώρα πάντως συνεχίζουν τη μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων ανά περιοχή καθώς περιφέρειες με ιδιαίτερη δυναμική μέχρι πρότινος για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Κρήτη κ.α. σαρώθηκαν ουσιασιτκά από τον κ. Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα