Σύσκεψη η μόνη λύση

Όπως πρώτη αποκάλυψε η «iapopsi.gr», λύση στο ακανθώδες ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου θα δώσει η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Ένα θέμα που απειλεί εκ νέου την κυβερνητική συνοχή, καθώς οι τρεις εταίροι τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταβληθεί σε εχθρούς και οι ανακοινώσεις τους είναι επιθετικές. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η Ν.Δ. που λέει «όχι» στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, και από την άλλη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που έχουν συστήσει μέτωπο και στη γωνία ο ΣΥΡΙΖΑ αβαντάρει τα δύο κόμματα. Και κάπου στη μέση ο Αντώνης Ρουπακιώτης (η πέτρα του σκανδάλου), ο οποίος επιμένει ότι δεν κάνει ούτε σπιθαμή πίσω, προτιμώντας την παραίτηση.
Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα αυτή την περίοδο και αναδεικνύει τις αντιθέσεις, ιδεολογικού χαρακτήρα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης που δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, κανείς εκ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί μείζονα πολιτική κρίση.
Η κάθε πλευρά εκφράζει τον προβληματισμό της και δεν κάνει πίσω και άρα η λύση θα δοθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου με τους τρεις αρχηγούς να προσπαθούν να βρουν το σημείο συμβιβασμού για να μην εκτεθούν. Βέβαια, στη σύσκεψη θα συζητηθούν και όλες οι εξελίξεις, όπως η επίσκεψη στην Κίνα, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, οι απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και οι στόχοι που θα θέσει η κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο, όπου είναι προγραμματισμένη η σημαντική διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ενέργεια

Με τις κοκορομαχίες για το αντιρατσιστικό, δυστυχώς πέρασε σε δεύτερη μοίρα η επιτυχία του πρωθυπουργού να περάσει στα συμπεράσματα της Συνόδου την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ, ως ευρωπαϊκή. Κάτι που σημαίνει ότι, όταν ξεκινήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, η Τουρκία δεν θα μπορεί να  κάνει απολύτως τίποτα.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι ηγέτες από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν περισσότερη «διμερή» ενημέρωση.
Ιδιαίτερα το σημείο της γραμμής –που προωθείται από την πλευρά της Αθήνας– για την αντιμετώπιση από την πλευρά της Ε.Ε. των ενεργειακών διαθεσίμων φυσικού αερίου στις περιοχές που οριοθετούνται από την ελληνική κυβέρνηση ως ΑΟΖ, ως ευρωπαϊκά ενεργειακά διαθέσιμα, φαίνεται να βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη  ανταπόκριση.
Και αυτό γιατί τόσο από τους αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους όσο και από πλευράς παραγόντων της γερμανικής κυβέρνησης, η αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος και η διασφάλιση «εγχώριων» πηγών ενέργειας εμφανίζεται ως κεντρικό στοιχείο στον σχεδιασμό των επόμενων ετών, όπου το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος δεν είναι μόνο η ενεργειακή επάρκεια, αλλά και η χαμηλότερη τιμολόγηση των καυσίμων σαν ουσιαστική συνιστώσα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αξιολογήσεις των διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων, όπου η Ελλάδα προωθεί τον TAP για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Σημειώνεται επίσης ότι σε διμερές επίπεδο βρήκε ανταπόκριση η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να διευκρινισθούν ορισμένες «γκρίζες περιοχές», που αφορούν τις διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των δύο κρατικών φορέων σχετικά με το φυσικό αέριο, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ.
Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα διασταυρωθεί αναφέρουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Σαμαράς όσο και ο υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου, που τον συνόδευε στις Βρυξέλλες, είχαν άτυπες διμερείς συζητήσεις τόσο με κοινοτικούς αξιωματούχους, όσο και με ηγέτες της Ε.Ε. που διατηρούν υψηλής έντασης ενδιαφέρον για το θέμα και παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα