Σκάνδαλα, μίζες και δωροδοκίες πάνω από το Κατάρ

Ακούστηκαν πολλά, γράφτηκαν περισσότερα για τα λεφτά που έφυγαν προς τους παράγοντες της FIFA ώστε να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του αραβικού κρατιδίου για το Μουντιάλ του 2022, αλλά στο τέλος δεν βρέθηκε ούτε ένα στοιχείο

Συνωμοσίες, γεωπολιτικές συμμαχίες, μίζες, μυστικά κονδύλια  αλλά στο τέλος κανένα αποδεικτικό στοιχείο…

Ολ΄αυτά συνέθεσαν την ανάθεση του Μουντιάλ από την FIFA στο Κατάρ.

Ο παντοδύναμος (μια φορά και έναν καιρό) Σεπ Μπλάτερ και και πριν από αυτόν, ο Μισέλ Πλατινί το παραδέχονται, το Κατάρ είχε «τον …χειρότερο τεχνικό φάκελο από όλους τους υποψηφίους»!

Μια ποδοσφαιρικά έρημη χώρα, υψηλότατες θερμοκρασίες, απαγορευτικές για ποδόσφαιρο, ελλιπέστατη υποδομή σε γήπεδα, περιορισμένο οδικό δίκτυο, αλλά τους κέρδισε όλους!

Στις 2 Δεκεμβρίου 2010, στο Εκθεσιακό Κέντρο της Ζυρίχης, το οποίο φιλοξένησε το Συνέδριο των υποψηφίων για τα Παγκόσμια Κύπελλα 2018 και 2022  η έκπληξη ήταν απόλυτη όταν ο  Σεπ Μπλάτερ ανακοίνωνε ότι το Κατάρ είχε κερδίσει την διοργάνωση.

Για να βρούμε την αλήθεια θα πρέπει να γυρίσουμε μερικά χρόνια πίσω.

Στις  23 Νοεμβρίου 2010… Μόλις  9 ημέρες πριν την απόφαση της FIFA υπέρ του Κατάρ, ο Μισέλ Πλατινί (τότε Πρόεδρος της UEFA και ένας από τους 4 Ευρωπαίους ψηφοφόρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA) υποδέχεται στα Ηλίσια τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.  Ένα ραντεβού που αργότερα είπε στους ανακριτές ότι είχε ζητήσει να τους πει για την επιλογή του να ψηφίσει για το Κατάρ: οδηγούμενος από την επιθυμία του να παγκοσμιοποιήσει το ποδόσφαιρο, ο Πλατινί είπε ότι ήθελε το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο να πραγματοποιηθεί στον αραβικό κόσμο για πρώτη φορά στην Ιστορία.

 

Προς μεγάλη του έκπληξη, ο Πλατινί (που μέχρι τότε διαφωνούσε με την υποψηφιότητα του Κατάρ και θα ψήφισε την αμερικανική υποψηφιότητα)  βρέθηκε με δύο ανώτερους αξιωματούχους του Κατάρ, τον διάδοχο του θρόνου Ταμίμ Χαμάντ αλ-Θάνι και τον πρωθυπουργό Χαμάντ Μπεν Τζασέμ.

Μετά από αυτό το γεύμα, ο Πλατινί τηλεφωνεί στον Σεπ Μπλάτερ (Πρόεδρος της FIFA) για να του πει… ότι θα ψηφίσει Κατάρ.

Τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτού του περίφημου γεύματος στο παλάτι των Ηλισίων;

Σύμφωνα με τους ανακριτές της PNF (Γαλλική Εθνική Οικονομική Εισαγγελία, η οποία ερευνά από το 2016), η υπόθεση μιας «παγκόσμιας συμφωνίας» μεταξύ Γαλλίας και Κατάρ ήταν εύλογη.

Τους μήνες και τα χρόνια μετά τις 2 Δεκεμβρίου 2010 (την ημερομηνία ανάθεσης του Μουντιάλ στο Κατάρ) θα υπάρξουν πολλές συναλλαγές μεταξύ Γαλλίας και Κατάρ.

  • Στις 30 Ιουνίου 2011, το Κατάρ αγοράζει την PSG (και όλα τα χρέη της) έναντι 76 εκατομμυρίων ευρώ: Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι μεγάλος υποστηρικτής της PSG …
  • Την 1η Ιουνίου 2012 το κανάλι BeIn Sport (θυγατρική της Al Jazeera Qatar, με πρόεδρο τον Νασέρ Αλ Κελαϊφί ( το αφεντικό της Παρί) γεννιέται και «εκτοξεύει» την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στη Γαλλία. Σήμερα, η Ligue 1 αξίζει 668 εκατομμύρια ευρώ κάθε σεζόν (6,5 φορές περισσότερα από το Βέλγιο).
  • Το 2011, ένα χρόνο πριν από το τέλος της προεδρικής θητείας του Σαρκοζί, υπεγράφησαν στρατιωτικές συμβάσεις με την αγορά από το Κατάρ 24 γαλλικών αεροσκαφών RAFALE έναντι 6,3 δισ. ευρώ. Το Κατάρ θα είχε επίσης συγχρηματοδοτήσει τη γαλλική επέμβαση στη Λιβύη το 2011 και την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007.
  • Ο γαλλικός ξενοδοχειακός όμιλος ACCOR (του οποίου προεδρεύει από τον Δεκέμβριο του 2015 ο Σεμπαστιέν Μπαζίν, στενός συνεργάτης του Σαρκοζί… και προηγούμενος Πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν) έχει λάβει συμβόλαια από το Κατάρ για την κατασκευή 7 ξενοδοχείων στη Ντόχα και συνολικά 60.000 δωματίων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Μουντιάλ. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ξενοδοχειακού ομίλου από τον Φεβρουάριο του 2017, ο Σαρκοζί φέρεται να λαμβάνει ετήσια αμοιβή 87.000 ευρώ/έτος.

Το  θέμα του ορισμού των χωρών που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό γεωπολιτικό: ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Εμίρης του Κατάρ θα είχαν συνάψει, τον Ιούνιο του 2010 στη Ντόχα, ένα σύμφωνο αμοιβαίας υποστήριξης για αντίστοιχες υποψηφιότητες (2018 και 2022)… με δέσμευση από το Κατάρ να επενδύσει στην εκσκαφή κοιτασμάτων πετρελαίου στη Ρωσία έναντι δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Κατάρ δεν ξεχνά τη FIFA …

  • Στις 11 Νοεμβρίου 2010… 3 εβδομάδες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, η FIFA παραχωρεί στην Αλ Τζαζίρα και έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων τα δικαιώματα των Παγκοσμίων Κυπέλλων 2018 και 2022. Πάνω από όλα όμως: ρήτρα στο συμβόλαιο ορίζει ότι αν το Κατάρ αναλάβει τη διοργάνωση για το 2022, η FIFA θα λάβει… επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια!
  • Την 1η Δεκεμβρίου 2010, μια μέρα πριν την ψηφοφορία, η FIFA αποφάσισε να δώσει μπόνους 200.000 δολαρίων σε κάθε ψηφοφόρο! Γιατί; Μυστήριο… “Είναι η διακριτική εξουσία του Προέδρου Μπλάτερ να επιβραβεύει τα μέλη του για το έργο τους” θα πει επίσης ο Πλατινί στους Γάλλος ανακριτές, αργότερα… Ο Μπλάτερ, με τον Γενικό Γραμματέα του Ζερόμ Βάλκε, θα εισπράξει ο ίδιος μια επιταγή … 23 εκατομμύρια δολάρια για την «επιτυχία» του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νοτίου Αφρικής 2010, του πιο κερδοφόρου στην ιστορία για τη FIFA. Το νέο γραφείο της FIFA στο Παρίσι, ένα πολυτελές γραφείο, χρηματοδοτήθηκε… από το Κατάρ. Και στον σημερινό πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, προσφέρθηκε μια κατοικία στη Ντόχα…

Τα  γεγονότα είναι σαν ντόμινο

  • Στις 17 Οκτωβρίου 2010, οι Sunday Times δημοσίευσαν μια έρευνα με δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA με δικαίωμα ψήφου, τον Ταϊτή Ρεϊνάλντ Τεμαρί  (Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ωκεανίας… και πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της Ναντ) και τον Νιγηριανό Άμος Αντάμου.

Σε κρυφή κάμερα, οι δύο άνδρες κινηματογραφούνται συζητώντας το ενδεχόμενο να πουλήσουν την ψήφο τους υπέρ του Κατάρ.

Ο  Τεμαρί θα ασκήσει έφεση και στη συνέχεια θα αποσύρει την καταγγελία του… μετά τη νίκη του Κατάρ και, κυρίως, αφού πληρώθηκαν τα δικαστικά του έξοδα από τον Καταριανό επιχειρηματία και λόμπι Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ.

Ο  Χαμαμ,  Πρόεδρος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας και κοντά (τότε…) στον Μπλάτερ είναι ο κύριος «βραχίονας» του Κατάρ στην προσπάθειά του για ευνοϊκές ψήφους.

Το Κατάρ θεωρείται ύποπτο, μέσω της εταιρείας του Kemco, ότι πλήρωσε 22,6 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την ψήφο 15 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA.

Τότε όμως ο Χαμάμ  κάνει ένα μοιραίο λάθος…

  • Τον Μάρτιο του 2011, δηλώνει υποψήφιος της FIFA εναντίον του Σεπ Μπλάτερ… ο οποίος αμέσως ξεκινά έρευνα εναντίον του για σοβαρές παραβιάσεις του Ηθικού Κώδικα της FIFA. Ο φιλόδοξος άνδρας θα πληρώσει για την αλαζονεία του… απόδειξη επίσης ότι ο Μπλάτερ γνώριζε τις εσωτερικές λειτουργίες.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι … αξιωματούχοι της FIFA φέρεται να έλαβαν δωροδοκίες μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων δολαρίων, συν δώρα σε είδος, όπως ρολόγια πολυτελείας.

Πρώτα στους  Αμερικανούς Τζακ Γουόρνερ(Πρόεδρος της Βορειοαμερικανικής Συνομοσπονδίας), Τσακ Μπλέιζερ (Γενικός Γραμματέας της) και Ραφαέλ Σαλγκέρο, από πλευράς Λατινικής Αμερικής τον Παραγουανό Νικόλα Λεόζ (που πέθανε το 2019), τον Αργεντινό Χούλιο Γκροντόνα  (που πέθανε το 2014), ο Βραζιλιάνος Ρικάρντο Τεσέιρα (Βραζιλιάνος αφεντικό ποδοσφαίρου και γαμπρός του πρώην προέδρου της FIFA Ζοάο Χαβελάνζε), στην Ασία ο Κορεάτη Τσανγκ Μουν Γιόνγκ (δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του οικονομικού γίγαντα Hyundai και πρώην αντιπρόεδρος της FIFA) και ο Ταϊλανδός , Γουόροβι Μακούντι  και στην Αφρική ο Καμερουνέζος, Ισάακ Χαγιάτου  (Πρόεδρος της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας), ο Ιβοριανός, Ζακ Ανούμα και ο Αιγύπτιος Χάνι Άμπο Ρίντα. Ο Ισπανός Άνχε Μαρία Βιλάρ Γιόνα θα ψήφιζε το Κατάρ με αντάλλαγμα την υποστήριξη του ισπανικού φακέλου για το 2018 (το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε τελικά στη Ρωσία), με τον ίδιο τρόπο όπως ο Ρώσος Βιτάλι Μούτκο (Υπουργός Αθλητισμού του Πούτιν). Τέλος, ο Κύπριος ψηφοφόρος Μάριος Λευκαρίτης θα είχε δώσει την ψήφο του στο Κατάρ με αντάλλαγμα την πώληση ενός από τα ακίνητά του στην κυβέρνηση της Ντόχα, πολύ υπερτιμημένο στα 27 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του RTBF ( Radio-télévision belge de la Communauté) του γαλλόφωνου ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Βελγίου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές: Επιδρομή των δικαστικών αρχών στα κεντρικά γραφεία της FIFA στις 27 Μαΐου 2015 .Πέρα όμως από τις ομολογίες, τα στοιχεία παραμένουν περιορισμένα.

Από την ψηφοφορία της 2ας Δεκεμβρίου 2010, η FIFA αναμόρφωσε τις διαδικασίες της…. Οι περισσότεροι πρωταγωνιστές του σκανδάλου έχουν απομακρυνθεί.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν απονέμεται πλέον αποκλειστικά με βάση τις ψήφους της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, αλλά με καθολική ψηφοφορία των 209 ομοσπονδιών-μελών.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα