ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ: Τρίτη και φαρμακερή;   

Θα μπορούσε να είναι μία υπόθεση μυστηρίου με κατασκόπους, δολοφόνους και πολλές ανατροπές, που δύο φορές κατέληξε στο αρχείο. Τώρα, όμως, ο φάκελος του θανάτου του 39χρονου Κώστα Τσαλικίδη, του πρώην στελέχους της Vodafone Ελλάδος την περίοδο του σκανδάλου των υποκλοπών, ξανανοίγει για τρίτη φορά, αφού η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν σχετικής παραγγελίας του εισαγγελέα Εφετών, Γρηγόρη Πεπόνη, άσκησε πριν από μερικά 24ωρα ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ’ αγνώστων. Ποια θα είναι η ετυμηγορία μένει να το δούμε…  

Του Θεοδόση Παπανδρέου

Ακόμα δεν είχαν ολοκληρωθεί οι πανηγυρισμοί για την Ολυμπιάδα του 2004 όταν η Ελλάδα συνταράχθηκε από μια απίστευτη αποκάλυψη. Κάποιοι είχαν καλωδιώσει τη χώρα και παρακολουθούσαν μέχρι και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή – κάποιοι υποστηρίζουν εν γνώσει του.

Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν στις 4 Μαρτίου 2005, έπειτα από έναν έλεγχο ρουτίνας, που διεξήγαγε η Vodafone στο λογισμικό της. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε στις 10 Μαρτίου και αποκάλυψε το γεγονός στην κοινή γνώμη στις 2 Φεβρουαρίου 2006, με κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης (Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας, αντίστοιχα) και ενώ είχαν εκδώσει προεδρικό διάταγμα που νομιμοποιούσε τις συνακροάσεις (και με υπογραφή Παυλόπουλου).

Αποκαλύφθηκε πως, μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρεία, παρακολουθούνταν την περίοδο 2004-2005 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 14-16 καρτοκινητών «τηλεφώνων-σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες. Μετά από δικαστική έρευνα δύο ετών που δεν απέδωσε αποτελέσματα, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο τον Αύγουστο του 2008. Δύο χρόνια μετά, το 2010, η υπόθεση ξανάνοιξε με την εμφάνιση νέων στοιχείων που υποδείκνυαν υπόθεση κατασκοπείας με ανάμιξη της αμερικανικής πρεσβείας.

Αναπόδεικτες εικασίες

Ο Κώστας Τσαλικίδης βρέθηκε νεκρός στις 9 Μαρτίου 2005 από τον αδελφό του. Όσο το κουβάρι ξετυλιγόταν, έγινε γνωστό από τον δικηγόρο της οικογένειας Θ. Σοφό ότι ο Τσαλικίδης 20 ημέρες πριν από τη δολοφονία του είχε υποβάλει την παραίτησή του από την Vodafone, η οποία και απορρίφθηκε. Η είδηση αυτή επέτρεψε πολλές εικασίες οι οποίες όμως έμειναν αναπόδεικτες.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχε γίνει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γ. Κορωνιάς ενημέρωσε (στις 10/3/2005) το γραφείο του πρωθυπουργού και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι ένα τμήμα του λογισμικού της εταιρείας (που αφορούσε τη νόμιμη παρακολούθηση συνδιαλέξεων) είχε ενεργοποιηθεί από αγνώστους. Τα 14 καρτοκινητά τηλέφωνα-σκιές, σύμφωνα με το σήμα που ερευνήθηκε, εντοπίζονταν στις περιοχές Λυκαβηττού, Πλ. Μαβίλη και γενικά γύρω από την αμερικανική πρεσβεία.

Η οικογένεια του αυτόχειρα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας. Ο εισαγγελέας Γιάννης Διώτης μετά την έρευνα που διενήργησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία. Ωστόσο, είχε αποφανθεί ότι ο θάνατος του 39χρονου «συνδέεται αιτιωδώς με την υπόθεση των υποκλοπών».

Μάλιστα, η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών μπήκε στο αρχείο λόγω παραγραφής και ενώ η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών με πόρισμά της είχε εντοπίσει και παραλείψεις δικαστικών που χειρίστηκαν τις ανακρίσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο τότε αντιεισαγγελέας του Α.Π., Φ. Μακρής, συμπέρανε τελικά ότι δεν εντοπίστηκε επιλήψιμη συμπεριφορά των δικαστικών που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Ζητούσε επανεξέταση η Βουλή

Το πόρισμα της ΑΔΑΕ είχε σταλεί στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία αιτούνταν την επανεξέταση της σχετικής δικογραφίας επισημαίνοντας τις αναφορές της ΑΔΑΕ για παραλείψεις δικαστικών, και συγκεκριμένα για:

– Τον τότε εισαγγελέα (και σήμερα αν. υπουργό Δικαιοσύνης) Δ. Παπαγγελόπουλο που διενήργησε επί έναν χρόνο και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας την προκαταρκτική εξέταση. Ο κ. Παπαγγελόπουλος, επί κυβερνήσεως ΝΔ, παραιτήθηκε από το Σώμα για να αναλάβει διοικητής της ΕΥΠ. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παρέλειψε να ενημερώσει αμέσως την κατά το Σύνταγμα αρμόδια ΑΔΑΕ και να διατάξει τεχνικό έλεγχο στα κέντρα της Vodafone, μέσω του δικτύου της οποίας γίνονταν οι υποκλοπές.

– Τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Π. Πετρόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων δεν εξέτασε ποτέ δύο μάρτυρες-«κλειδιά» της υπόθεσης και δεν έστρεψε την έρευνά του προς την κατεύθυνση του εντοπισμού της ταυτότητας των κατόχων αμερικανικών τηλεφώνων που συνδέονταν με την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είχε θέσει επί τάπητος το ζήτημα ότι δεν αναζητήθηκαν ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων εταιρειών και δεν αξιολογήθηκαν κλήσεις και μηνύματα από και προς το εξωτερικό για τα 14 καρτοκινητά-σκιές, ενώ άφηνε και αιχμές για την προανακριτική και ανακριτική διαδικασία.

Το ύποπτο τρίγωνο των Αμπελοκήπων

Χρειάστηκε να περάσουν έξι περίπου χρόνια και αφού η υπόθεση οδηγήθηκε πρώτα στο αρχείο, άρχισε ξαφνικά να ξετυλίγεται το κουβάρι της έρευνας, οδηγώντας στα άδυτα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η συνεισφορά (πλέον) της εμπλεκόμενης εταιρείας (Vodafone), τα στελέχη της οποίας έδειξαν έντονη διάθεση παροχής στοιχείων στον τότε εισαγγελέα Εφετών Δ. Δασούλα.

Τα καινούργια και άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν ήταν τίποτε άλλο από τον εντοπισμό (μέσω των μοναδικών αριθμών ΙΜΕΙ) τεσσάρων τηλεφωνικών συσκευών που αγοράστηκαν από ένα πρόσωπο, τρεις από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως καρτοκινητά-σκιές, ήταν δηλαδή οι παράλληλοι αποδέκτες των τηλεφωνημάτων που υποκλέπτονταν. Στην τέταρτη όμως κάποιος έβαλε κάρτα SIM που αντιστοιχούσε στην «αμερικάνικη πρεσβεία» και επικοινωνούσε αμέριμνος με άλλες γραμμές (κινητές ή σταθερές) της πρεσβείας, έως τον Δεκέμβριο του 2004.

Η εκδοχή αυτή είχε πάντως «κωδικοποιηθεί» από την πρώτη στιγμή, όταν οι τρεις Έλληνες υπουργοί που δημοσιοποίησαν στις 31-1-2006 το θέμα (Βουλγαράκης, Παπαληγούρας, Ρουσόπουλος) είχαν «φωτογραφίσει» μέσω των κυψελών κινητής τηλεφωνίας το ύποπτο τρίγωνο των Αμπελοκήπων, στο οποίο η αμερικανική πρεσβεία είχε εξέχουσα θέση.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως στη διερεύνηση της υπόθεσης καθοριστικό ρόλο έπαιξε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), την οποία, αν και ήταν κατ’ εξοχήν αρμόδια, η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποκλείσει από την έρευνα. Η ΑΔΑΕ εντόπισε όλα τα «μολυσμένα» με το λογισμικό των υποκλοπών κέντρα της Vodafone, τις κλήσεις από το Μέριλαντ (έδρα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ) σε κάποια τηλέφωνα των υποκλοπέων και το «ύποπτο» κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά. Από το κατάστημα αυτό άρχισε και το ξετύλιγμα του κουβαριού.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της «Καθημερινής», ένα εξαιρετικά υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος των Αμερικανικών Μυστικών υπηρεσιών που ενεπλάκη στην υπόθεση υποκλοπών στην Ελλάδα το 2004 παραδέχεται χωρίς περιστροφές ότι η μυστική επιχείρηση έγινε από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) και τουλάχιστον στην πρώτη φάση της είχε το πράσινο φως της ελληνικής κυβέρνησης:

«Οι Έλληνες υπέδειξαν δίκτυα τρομοκρατών, οπότε η NSA έβαλε αυτές τις “συσκευές” εκεί μέσα και είπε στους Έλληνες, “εντάξει, όταν τελειώσει θα το κλείσουμε”», παραδέχεται ο πρώην αξιωματούχος. «Ουσιαστικά οι “συσκευές” μπήκαν στο ελληνικό τηλεφωνικό δίκτυο με τη γνώση και την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή ήταν η βοήθεια για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών».

Στο ίδιο δημοσίευμα ευθύνες επιρρίπτονται στο τότε αφεντικό της Vodafone, Γ. Κορωνιά, ο οποίος με μια κίνηση έσβησε όλα τα στοιχεία που θα οδηγούσαν στους ενόχους και αφήνοντας μια δολοφονία ανεξιχνίαστη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα