Σκέφτεται λίστα για τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος

Μπορεί να μην είναι του παρόντος, λόγω και της περίεργης κατάστασης που βιώνει με την πανδημία η χώρα και όλος ο πλανήτης, όμως φαίνεται πως ο πρωθυπουργός το έχει πάρει απόφαση να προβεί σε άλλη μία θεσμική αλλαγή με φόντο τα εκλογικά

Μπορεί να μην είναι του παρόντος, λόγω και της περίεργης κατάστασης που βιώνει με την πανδημία η χώρα και όλος ο πλανήτης, όμως φαίνεται πως ο πρωθυπουργός το έχει πάρει απόφαση να προβεί σε άλλη μία θεσμική αλλαγή με φόντο τα εκλογικά. Και αυτή θα είναι η επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές του 2024.

Στο Μαξίμου συζητήθηκαν οι διάφορες αστοχίες προβεβλημένων ευρωβουλευτών από όλα τα κόμματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο για τη χώρα, αλλά και για τα κόμματα, να μην εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με σταυρό προτίμησης, όπου έχουν μεγαλύτερη τύχη προβεβλημένα πρόσωπα από την κοινωνική τους ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, με συνέπεια όταν βρίσκονται στο Ευρωκοινοβούλιο να είναι έξω από τα νερά τους. Επίσης με το να αναζητούν τον σταυρό προτίμησης σε όλη την περιφέρεια είναι εξαιρετικά κοστοβόρο για τους υποψηφίους, που προεκλογικά πρέπει να επισκεφθούν όλη την Επικράτεια, και ο καθένας κατανοεί πως μόνο για τα μεταφορικά το κονδύλι ξεφεύγει. Οπότε κι εκεί οι έχοντες και κατέχοντες ξεκινούν από καλύτερη θέση στην αφετηρία.

Επί ημερών Τάκη Θεοδωρικάκου, στο υπουργείο Εσωτερικών υπήρχε η σκέψη να χωριστεί σε περιφέρειες η χώρα, διαφορετικές από ό,τι στις εθνικές εκλογές, αλλά και πάλι υπήρχαν ζητήματα, καθώς θα υπήρχε μπέρδεμα. Οπότε στο Μαξίμου κρίνουν ότι βολεύει καλύτερα η επαναφορά της λίστας. Και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «θα μπορούν τα κόμματα να κάνουν εσωτερικές προκριματικές εκλογές και από εκεί να αποφασίζουν ποιοι θα προηγηθούν της λίστας». Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η επαναφορά της λίστας θα δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση, πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, δυο κόμματα που στην παρούσα τουλάχιστον φάση τούς συμφέρει η μάχη του σταυρού, ώστε να κινητοποιούνται όλοι τους οι υποψήφιοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα