Σκέψεις για διά νόμου δέσμευση κάθε ταμειακού διαθέσιμου

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει υποχρεωτική και δια νόμου δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να διατεθούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου αφήνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά τον Μάρτιο, ο κ. Μάρδας εστίασε στην υπέρβαση που παρατηρήθηκε στο σκέλος των εσόδων -τα έσοδα του Μαρτίου διαμορφώθηκαν περίπου στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν ο στόχος- αλλά και στην υπερσυγκράτηση των δαπανών οι οποίες για τον Μάρτιο, περιορίστηκαν στα 4,56 δισ. ευρώ έναντι στόχου περίπου 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος στη συγκράτηση των δαπανών ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για “μετάθεση” δαπανών και όχι για πάγωμα. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες από τις δαπάνες να παγώσουν οριστικά εφόσον προκύψει ότι πρόκειται για σπατάλες. Απαντώντας στο ερώτημα αν η συγκράτηση των δαπανών δημιουργεί πρόβλημα στην πραγματική οικονομία, ο κ. Μάρδας υποστήριξε ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα -γι’ αυτό η ελληνική πλευρά επιδιώκει άμεση συμφωνία με τους δανειστές- και όχι τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει στερήσει το δημόσιο από την αγορά μέσω της συγκράτησης των δαπανών.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως ο υφυπουργός Οικονομικών για μια ακόμη φορά απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα μέχρι πότε επαρκούν τα διαθέσιμα του δημοσίου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών και των δημοσιονομικών δαπανών της χώρας.

Μίλησε για πέντε μεταβλητές από τις οποίες εξαρτάται η απάντηση (σ.σ. μεταξύ των οποίων η πορεία των εσόδων, η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές κλπ). Πάντως, ανέφερε ότι ο στόχος είναι όλες οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους όπως συμβαίνει άλλωστε από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα