Σκέψεις για οριζόντια υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό

Έχουν αυξηθεί οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες, για να αποφευχθεί ένα νέο Lockdown που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και της διευθύντριας της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» και συντονίστριας όλων των ΜΕΘ της χώρας, Αναστασίας Κοτανίδου, την Τρίτη το μεσημέρι, για τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας (πρόεδρος ΕΟΔΥ) ενημέρωσε το Μαξίμου ότι θα υπάρξει ρεκόρ στα κρούσματα.

Αμέσως ακολούθησε σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έβαλαν επί τάπητος τα νέα δεδομένα. Παράλληλα, υπήρχαν επικοινωνίες με διαπρεπείς επιστήμονες, οι οποίοι μετέχουν της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και συχνά-πυκνά ενημερώνουν και τον πρωθυπουργό. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη επανήλθε η πρόταση προς τον πρωθυπουργό για τη λήψη απόφασης για υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τις ηλικίες από 17 και άνω.

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι τωρινή. Έχει υποβληθεί στον πρωθυπουργό από τον Απρίλιο, όταν άρχισε να φουντώνει το κύμα των αντιεμβολιαστών. Έχει προς το παρόν απορριφθεί, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης –ως φιλελεύθερος– αρνείται την υποχρεωτικότητα. Και συμφωνεί ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το σώμα του. Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών για τους υγειονομικούς, τους ανθρώπους που προσέχουν ευπαθείς ομάδες (γηροκομεία, ΑμΕΑ) κι εκπαιδευτικούς ο πρωθυπουργός προέβη σε αυτή την απόφαση, διότι ως λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι οι γιατροί που πρέπει να ιάνουν τους ασθενείς από τον κορωνοϊό να μην είναι εμβολιασμένοι. Εξάλλου ανάλογη απόφαση πρώτος έλαβε ο Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία κι ακολούθησαν και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Επέκταση της υποχρεωτικότητας

Τις τελευταίες 20 ημέρες πολλοί επιστήμονες έχουν επικοινωνήσει με το Μαξίμου κι έχουν καταθέσει προτάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης δηλώνει πλέον και μέσω τηλεόρασης ότι όλοι οι υπάλληλοι του κράτους σε οποιαδήποτε υπηρεσία κι εάν απασχολούνται πρέπει να υποχρεωθούν να εμβολιασθούν. Ο κ. Τζανάκης, που είναι και αντιπρόεδρος της πνευμονολογικής εταιρείας, έχει προτείνει όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των κρατικών υπαλλήλων ξεκινήσει  από την αστυνομία, τον στρατό και τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας. Και εν συνεχεία να επεκταθεί παντού. Επίσης, στην πρόταση του ο καθηγητής Πνευμονολογίας πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός και σε τομείς του ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας καταστήματα και υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Και η αλήθεια είναι ότι μετά το νέο ρεκόρ στα κρούσματα φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει νερό στο κρασί του και έχει αρχίσει να αποδέχεται ως θέμα συζήτησης στις τελευταίες συσκέψεις την αυξημένη υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς. Ο πρωθυπουργός πολλάκις έχει υποστηρίξει πως η οικονομία θα παραμείνει ανοικτή, ότι δεν θα επιβληθεί για καμία περίπτωση νέο lockdown και σε καμία περίπτωση η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει νέα πισωγυρίσματα. Ειδικά τώρα που λόγω του τουρισμού η οικονομία έχει πάρει φόρα «θα είναι αμαρτία να ανακοπεί», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.

Όμως, την ίδια ώρα αυξάνονται οι επιστήμονες που στέλνουν μηνύματα προς το Μαξίμου ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί ένα νέο lockdown, τον Οκτώβριο εάν δεν έχει ανακοπεί η επιθετικότητα (ως προς τη μεταδοτικότητα) του 4ου κύματος που προκαλεί η μετάλλαξη «Δ» και δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Εξάλλου, τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει ανεμβολίαστους, ενώ αρκετοί από τους διασωληνωμένους είναι νεότερης ηλικίας, καθώς η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα παρουσιάζει έντονη διασπορά σε αυτό το ηλικιακό κοινό. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε μία εβδομάδα χάθηκαν έξι ανθρώποι 18 έως 39 ετών, ενώ στην εντατική με κορωνοϊό βρίσκεται και ένα παιδί ηλικίας μόλις 12 ετών.

Οι περισσότεροι επιστήμονες τονίζουν τους κινδύνους από τον μη εμβολιασμό

Οι ειδικοί προειδοποιούν για δύσκολο φθινόπωρο καθώς, βλέποντας και την εικόνα που υπάρχει στα νησιά, φοβούνται πως όταν ολοκληρωθεί η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές, τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως να έχουμε νέα έκρηξη κρουσμάτων, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνώσεων. Κι όπως τονίζει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «η πραγματικότητα είναι πολύ σαφής, έχουμε δύο πληθυσμούς ενηλίκων στη χώρα μας, τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι, στις εντατικές θα είχαμε μόνο 10 με 20 ανθρώπους. Άρα, δεν θα αποτελούσε θέμα επικαιρότητας».  Στην ίδια ρότα κινείται και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού (από τις πιο συχνές συνομιλήτριες του Αλέξη Τσίπρα): «Εάν περισσότερος κόσμος είχε εμβολιαστεί, θα είχαμε μικρότερο κίνδυνο διασποράς στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Θεωρώ ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούμε όλοι». Από την πλευρά του ο Νίκος Καπραβέλος (διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης) τονίζει ότι «οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που μολύνονται πιο εύκολα και διασπείρουν τον ιό. Είναι εστία υπερμετάδοσης και μετάδοσης της μόλυνσης που μπορεί να οδηγήσει σε νέα πίεση στο σύστημα υγείας με τραγικές συνέπειες».

Τέλος, ο Χαράλαμπος Γώγος (καθηγητής Παθολογίας, ειδικός σε λοιμώξεις) εξήγησε ότι υπάρχουν τέσσερις λόγοι για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Πρώτο, η προστασία της ατομικής υγείας, σε ποσοστό 90%. Δεύτερον, η προστασία της δημόσιας υγείας. Τρίτον, η προστασία του ΕΣΥ και, τέταρτον, η προστασία του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας.

Όλα ανοιχτά

Οι εισηγήσεις και οι προτάσεις των επιστημόνων είναι στο Μαξίμου, οπότε περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, ίσως και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μιλάμε για να προστεθούν και νέες κοινωνικές ομάδες που θα είναι υποχρεωμένες να εμβολιαστούν. Εκτός και εάν τα κρούσματα αυξηθούν μέχρι τότε δραματικά και αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να λάβει εντολή για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενήλικων.

Κάτι που άφησε ανοιχτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υπεραμύνθηκε των μέτρων υποστηρίζοντας πως «τα μέτρα δεν ήρθαν για να διχάσουν την κοινωνία ή να διχάσουν τους ανθρώπους. Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με την πανδημία. Εμείς δεν διχάζουμε, προστατεύουμε με τα μέτρα τους ανεμβολίαστους».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα