Σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο στήνει η Τουρκία

Fornoz ή Φούρνοι, Esek ή Αγαθονήσι, Nergizcik ή Αρκοί, Kololimnoz ή Καλόλιμνος, Kocbaba ή Λέβιθα, Ardacik ή Σύρνα, Kesir ή Διαπόρι, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των 130 νησίδων και βραχονησίδων που αμφισβητεί εκκωφαντικά η Τουρκία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, όντας αφηνιασμένος από την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αναζητά «παράθυρο ευκαιρίας» για να στήσει σκηνικό κρίσης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Το πρωί της Παρασκευής, μάλιστα, διά στόματος του πρωθυπουργού (και γαμπρού του), Μπιναλί Γιλντιρίμ, έστειλε ένα ακόμη μήνυμα πως οι… τσαμπουκάδες αυτήν τη φορά δεν είναι για «εσωτερική κατανάλωση».

«Η Γεωγραφία είναι μοίρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονες. Πρέπει να καταφέρουμε να πορευτούμε με τους υπάρχοντες. Η Τουρκία δεν έχει καμία συμπεριφορά που θα χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Και στις υπερβολές και προκλήσεις που προέρχονται, κατά διαστήματα, από την άλλη πλευρά, απαντάμε χαμογελώντας. Αυτό δεν πρέπει να το εκλαμβάνουν λανθασμένα», σημείωσε ο Γιλντιρίμ, μια δήλωση που έρχεται ως συνέχεια των όσων είχε υποστηρίξει την αμέσως προηγούμενη ημέρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, μιλώντας στην εφημερίδα «Χουριέτ», ζήτησε από τον Πάνο Καμμένο «να έρθει στα συγκαλά του» –με αφορμή τη ρίψη στεφάνου στα Ίμια στη μνήμη των τριών πεσόντων αξιωματικών του ΠΝ στην κρίση του 1996–, ενώ έφτασε στο σημείο να απειλήσει τη χώρα μας με… ατύχημα. «Η Τουρκία ξέρει να δίνει την πρέπουσα απάντηση και ότι, Αλλάχ φυλάξοι, σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα υπάρχει γυρισμός», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου και ζήτησε «περισσότερη ωριμότητα» από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας.

Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι πως ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας αποτελεί persona non grata για τους γείτονες από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε την Κύπρο και συμμετείχε στο μνημόσυνο του δολοφονημένου από πράκτορες της ΜΙΤ, Θεόφιλου Γεωργιάδη. Τότε, είχε μιλήσει για «τον αγώνα του κουρδικού λαού» και είχε καταφερθεί εναντίον της κυβέρνησης Σημίτη, κάνοντας λόγο για «προδοσία μέσα από την Ελλάδα από εκείνους που παρέδωσαν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δίνοντας ένα τεράστιο πλήγμα στον αγώνα που ξεκίνησε ο Θεόφιλος».

Οι «γκρίζες ζώνες»
Πολύ πριν ο Σουλτάνος αμφισβητήσει ανοιχτά τη Συνθήκη της Λοζάνης, η Ακαδημία Ιστορίας της Τουρκίας εξέδωσε το 2004 βιβλίο με τίτλο «Οι ζώνες του Λυκόφωτος στο Αιγαίο – Τα μη Λησμονημένα Τουρκικά Νησιά», στο οποίο επαναλαμβάνονται όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας για το Αιγαίο, τα νησιά και τις βραχονησίδες του. Ένα βιβλίο το οποίο αποτελεί και το… εγχειρίδιο για τις αμφισβητήσεις των γειτόνων μας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και χάρτες που δείχνουν, σύμφωνα με τους Τούρκους ιστορικούς, ποιες νησίδες και θαλάσσιες περιοχές που τις περιβάλλουν δεν παραχωρήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Αυτές ακριβώς είναι και οι διεκδικήσεις που προβάλλει σήμερα η Άγκυρα. Ο λόγος για ακατοίκητες βραχονησίδες που σήμερα χρησιμοποιούν Έλληνες βοσκοί, όπως η Αστακίδα στα βόρεια της Κάσου ή η Ζουράφα (6 ν.μ. από τη Σαμοθράκη) που αποτελεί το ανατολικότερο σύνορο της χώρας μας στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και κατοικημένα μεγάλα νησιά, όπως η Ψέριμος.

Την ίδια ώρα, πολύπειρος πρώην πρέσβης σχολιάζει στην «Α» πως «προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι η Τουρκία επιλέγει να αναβαθμίσει τις ενέργειές της στο Αιγαίο σε μία περίοδο που χαράσσεται η εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ». Όπως εξηγεί, «εάν ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να προκαλέσει “θερμό” επεισόδιο, τότε η συγκυρία τον ευνοεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ ακόμα δεν έχει δείξει τις προθέσεις του απέναντι στα δύο κράτη, ενώ ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε καθήκοντα πριν από μερικές ώρες και επομένως ελάχιστη ενημέρωση θα έχει για την κατάσταση». Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να περιμένει υποστήριξη από την Ευρώπη, η απάντησή του ήταν πως «Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι αυτή την ώρα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τα οικονομικά ζητήματα και τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γερμανία και Γαλλία. Εκτιμώ ότι μόνο σε επίπεδο ρητορικής θα έχουμε στήριξη».

Σύλληψη Τούρκου για κατασκοπεία στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας
Ο 51χρονος Τούρκος Τσενγκίζ Ουιγούρ, μέλος πληρώματος του πλοίου «MAKBULE ANA», συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης από λιμενικούς με την κατηγορία της κατασκοπείας στο λιμάνι της Ελευσίνας. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΛΣ, ο 51χρονος φωτογράφιζε τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας (σ.σ. η έδρα του στόλου του ΠΝ) κατά τον διάπλου του πλοίου από τη θαλάσσια περιοχή Περάματος – Πειραιά. Η είδηση έλαβε μεγάλη έκταση από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, ενώ ενημερώθηκε και η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και με εντολή της συνελήφθη ο 51χρονος ναυτικός, για παράβαση του άρθρου 149α του Π.Κ. Ο συλληφθείς προσήχθη χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά με τη διαδικασία του αυτοφώρου, απ’ όπου αφέθη ελεύθερος και ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 8 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα