Σκληρά μέτρα τώρα ή κάλπες ante portas

«Πολιτική διαπραγμάτευση δεν υπάρχει», είναι το μήνυμα που με κάθε τρόπο στέλνουν στην Αθήνα οι δανειστές. Ακόμη και η Άνγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διαμήνυσε στον πρωθυπουργό: «βρείτε τα με τους “θεσμούς”».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Επομένως, πέρα από την όποια ρητορική… εσωτερικής κατανάλωσης για «υπερήφανη» και «πολιτική» διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός εντός των επόμενων ημερών καλούνται να επιλέξουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν: του συμβιβασμού ή της ρήξης. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά. Με τη δεύτερη αξιολόγηση να έχει καθυστερήσει δραματικά και τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν όλο και περισσότερο μέτρα λιτότητας για μετά το 2018, προκειμένου να εξασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που ΥΠΕΓΡΑΨΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας ή θα συμβιβαστεί -όπως τον Ιούλιο του 2015- ή θα πάει σε εκλογές -με τις δημοσκοπήσεις εναντίον του-. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει, εκτός εάν κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν καλή επιλογή την έξοδο από την Ευρωζώνη!

Για την ώρα, συνεχίζοντας τα επικοινωνιακά τερτίπια, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί προληπτικά μέτρα λιτότητας και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ενόψει και της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ, αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Εκεί θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο, από πληροφορίες και εκτιμήσεις προκύπτει ότι δεν δικαιούμαστε να περιμένουνε κάποια εντυπωσιακή απόφαση. Λογικό, καθώς όσο οι δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών είναι «να φύγει από το μνημόνιο το Ταμείο», τόσο αυτό δεν θα ανοίγει τα χαρτιά του. Άλλωστε, ακόμη και οι Ευρωπαίοι -βλ. Κλάους Ρέγκλινγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κ.ά.- έχουν ξεκαθαρίσει πως για την ώρα δεν μπορούν να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα σημερινά δεδομένα και εκτιμώντας ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά, το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου όχι μόνο δεν θα λάβει απόφαση επί της αξιολόγησης, αλλά θα απορρίψει και το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος», ωστόσο, του πρωθυπουργού είναι πως -ότι κι αν διαρρέει ή υποστηρίζει η κυβέρνηση- υπάρχει κοινό μέτωπο των δανειστών όσον αφορά τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Γι’ αυτό και οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο Μέγαρο Μαξίμου, επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει βγάλει ξανά από το… συρτάρι του εκείνες τις ξεχασμένες εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ελπίζοντας σε μία δεξιά παρένθεση ή σε αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης και επαναληπτική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Οι… αιφνιδιασμοί, άλλωστε, είναι στο dna του πρωθυπουργού που μπορεί να κατακεραυνώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητάει εκλογές, ενδόμυχα όμως τις… καλοβλέπει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα