Σκληρό lockdown σε 27 πόλεις της Κίνας – Τρόμος σε Πεκίνο και Σαγκάη με 165 εκατ. κατοίκους αποκλεισμένους

Οι αξιωματούχοι του Πεκίνου προέβησαν σε μαζικούς ελέγχους, έκλεισαν σχολεία και επέβαλαν στοχευμένα lockdown σε ορισμένα κτίρια κατοικιών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις μολύνσεις

Η Κίνα έχει εφαρμόσει lockdown στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της, το Πεκίνο και τη Σαγκάη, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να εξαλείψει τα κρούσματα Covid-19. Η Σαγκάη βρίσκεται στο επίκεντρο της τελευταίας έξαρσης επιδημίας, καταγράφοντας πάνω από 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Οι αρχές απάντησαν με ένα σκληρό lockdown σε όλη την πόλη που διήρκεσε εβδομάδες, περιορίζοντας αυστηρά τα 25 εκατομμύρια κατοίκους του άλλοτε πολυσύχναστου οικονομικού κόμβου στα σπίτια ή τις γειτονιές τους.

Οι αξιωματούχοι του Πεκίνου προέβησαν σε μαζικούς ελέγχους, έκλεισαν σχολεία και επέβαλαν στοχευμένα lockdown σε ορισμένα κτίρια κατοικιών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις μολύνσεις, με τις ενέργειες αυτές να πυροδοτούν φόβους για ευρύτερο lockdown παρόμοιο με αυτό της Σαγκάης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Κίνα επιμένει σε μια αυστηρή στρατηγική μηδενικού Covid που χρησιμοποιεί lockdown, μαζικό τέστινγκ, καραντίνες και κλείσιμο συνόρων για να περιορίσει τον ιό. Αλλά η άφιξη της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον έθεσε υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα αυτής της στρατηγικής, με τον ιό να εξαπλώνεται σε διαφορετικές πόλεις και επαρχίες ταχύτερα από ό,τι μπορεί να τον περιορίσει η κυβέρνηση.

Οι αρχές επιβάλλουν τώρα ολικό ή μερικό lockdown σε τουλάχιστον 27 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τους περιορισμούς να επηρεάζουν έως και 165 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNN.

Τα κρούσματα στην Κίνα άρχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο και εξελίχθηκαν σύντομα στη χειρότερη έξαρση που έχει δει η χώρα από το αρχικό ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν στις αρχές του 2020.

Η Σαγκάη, η οποία έχει καταγράψει περισσότερα από μισό εκατομμύριο κρούσματα από την 1η Μαρτίου, εισήγαγε ένα κλιμακωτό lockdown στα τέλη Μαρτίου, το οποίο μετατράπηκε σε ολικό μέχρι το τέλος του μήνα. Την Τετάρτη οι αρχές της πόλης δήλωσαν ότι ορισμένες γειτονιές μπορούν να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα καραντίνας εάν δεν έχουν καταγράψει κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πρόκειται, όμως, για μια υποτυπώδη ελευθερία, που επισκιάζεται από την απειλή επαναφοράς του lockdown εάν εντοπιστεί έστω και ένα κρούσμα.

Στο Πεκίνο, μια εκστρατεία μαζικών ελέγχων κάλυψε σχεδόν 20 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή περίπου το 90% του πληθυσμού της πόλης. Ένας ακόμη γύρος ελέγχων σε όλη την πόλη έχει προγραμματιστεί για τις 27 έως τις 30 Απριλίου. Τα στοχευμένα lockdown στην περιοχή Chaoyang του Πεκίνου αυτή την εβδομάδα απαγόρευσαν στους κατοίκους 13 κτιρίων να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους και στους κατοίκους άλλων 33 κτιρίων να εγκαταλείψουν τις πολυκατοικίες.

Την Πέμπτη τα σχολεία έκλεισαν σε κάποιες από τις πολυπληθέστερες συνοικίες της, όπως και πολλά μεγάλα νοσοκομεία, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός χώρων διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογράφων, έχει επίσης κληθεί8 να τερματίσει τη λειτουργία του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα