Σκληρό «πόκερ» με Σάντος

Δίχως αμφιβολία η θητεία του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της εθνικής ομάδας έχει συνοδευτεί από απόλυτη επιτυχία και εκτός αυτού στον Πορτογάλο πρέπει να πιστωθεί η ομαλή μετάβαση από την εποχή Ότο Ρεχάγκελ.

Πέρα όμως από τις επιτυχίες στον πάγκο της «γαλανόλευκης», υφίσταται ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο η πεποίθηση ότι ο Πορτογάλος τεχνικός έχει αρχίζει και «κουράζεται» στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού και το μόνο που τον κρατάει είναι το συμβόλαιό του και φυσικά η ηθική του δέσμευση προς την ΕΠΟ, αφού ο Πορτογάλος μετρά αυτές τις παραμέτρους καθώς δεν πρόκειται για στυγνό επαγγελματία.

Φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ το 2010, ο Φερνάντο Σάντος θεώρησε καλύτερο για εκείνον να πάψει την καθημερινή ασχολία με την προπονητική και θα ήταν πιο… συμβατό για τα 56 του –τότε- χρόνια να αναλάβει την τεχνική ηγεσία μιας εθνικής ομάδας (εν προκειμένω της ελληνικής) που η πίεση δεν έχει καμία σχέση με το ρόλο του προπονητή σε μια ΠΑΕ.

Ωστόσο, το σαράκι δεν φεύγει και αυτό τον καημό του (να επιστρέψει δηλαδή σε φουλ δράση) τον ικανοποιεί ο ΠΑΟΚ. Με τις συνθήκες σε σχέση με το 2010 να έχουν διαφοροποιηθεί άρδην λόγω της παρουσίας του Ιβάν Σαββίδη, το project του «δικεφάλου» του βορρά είναι απόλυτα ελκυστικό. Άλλωστε, ποτέ δεν έφυγε σαν εχθρός από την Τούμπα ο πολύπειρος τεχνικός, αντιθέτως οι σχέσεις που διατηρεί με τον Θόδωρο Ζαγοράκη (τότε πρόεδρο και νυν σύμβουλο του Σαββίδη) είναι οι καλύτερες. Για την ιστορία μάλιστα και προς υπενθύμιση, ο τεχνικός της εθνικής είχε αποχωρήσει τότε από τον ΠΑΟΚ αφού θεώρησε ότι είχε καταφέρει να φτάσει εκείνη την ομάδα στο ταβάνι της και ότι το επόμενο βήμα ήταν το πρωτάθλημα. Η οικονομική δυνατότητα της τότε διοίκησης δεν του εξασφάλιζε κάτι τέτοιο και έτσι η συνεργασία λύθηκε κοινή συναινέση.

«Δεν μπορώ να κάθομαι κάθε μέρα σπίτι για μήνες ολόκληρους και να περιμένω να δουλέψω με τους παίκτες μου μόνο για ένα τριήμερο. Είναι η φύση της δουλειάς τέτοια και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Στην Ελλάδα έμεινα για άλλα δύο χρόνια με απόφαση καρδιάς και όχι λογικής. Ηταν τόσο έντονο αυτό που μου “έλεγε” η καρδιά μου που τελικά πείστηκα, παρ’ ότι ομολογουμένως ήταν μια δύσκολη απόφαση. Ηταν μια καθαρά συναισθηματική απόφαση. Τη στιγμή που έφυγα από τον ΠΑΟΚ, το έκανα γιατί είχα κουραστεί τόσα χρόνια σε καθημερινή βάση στους πάγκους και χρειαζόμουν ένα διάλειμμα από αυτή την τριβή. Πλέον, θεωρώ ότι είμαι έτοιμος να δουλέψω σε έναν σύλλογο. Είναι πολύ σημαντική για μένα η παρουσία μου στην Εθνική Ελλάδας, με την οποία έχω ζήσει και εξακολουθώ να ζω μεγάλες στιγμές. Ωστόσο δεν μπορώ να περνάω τόσους μήνες χωρίς καθημερινή δουλειά. Δεν μπορώ να κάθομαι σπίτι συνεχώς, χωρίς να δουλεύω. Θα ήθελα να επιστρέψω στην καθημερινότητα ενός συλλόγου, μου έχει λείψει», είχε δηλώσει ο ομοσπονδιακός τεχνικός στις 29 Ιανουαρίου, κάνοντας σαφέστατες τις τάσεις φυγής του.

Οι διερευνητικές επαφές έχουν γίνει και ο ΠΑΟΚ ασκεί ασφυκτικό πρέσινγκ προκειμένου ο Σάντος να πει το «ναι». Ο λόγος που δεν έχει δώσει καταφατική απάντηση είναι όπως είπαμε οι ηθικοί φραγμοί. Θεωρεί και ο ίδιος unfair να αποχωρήσει από τον πάγκο εν μέσω της διαδικασίας των προκριματικών για το Μουντιάλ, αλλά η κρυφή του επιθυμία είναι να επιστρέψει σε έναν ΠΑΟΚ με υψηλότερες προοπτικές από αυτές που είχε διέθετε το 2010. Με λίγα λόγια συναγωνίζεται μέσα του το «θέλω» με το «πρέπει». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μέσα στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και εντός Σαββατοκύριακου να υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή ώστε να του γνωστοποιηθούν τα δεδομένα αλλά και τι θέλει να κάνει ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράλληλης ενασχόλησης σε ΠΑΟΚ και Εθνική ομάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα