Σκληρό πόκερ στα Σκόπια

Ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να κρατήσει στον αφρό τον βυθιζόμενο κυβερνητικό καράβι του, αλλάζοντας συμμάχους, ψάχνοντας τον αντικαταστάτη του και… καιγόμενος να ξεκινήσουν πριν από το τέλος τού 2021 οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Όποιον ορισμό κι αν διαβάσει κάποιος για το πόκερ, η κοινή συνισταμένη –πέρα από το ότι είναι ένα από τα διασημότερα και με φανατικούς οπαδούς παιχνίδια τράπουλας– είναι ότι δεν έχει πολλές παραλλαγές και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό σχεδόν απροσδιόριστος αριθμός παικτών.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Αν τα παραπάνω σας θυμίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία δεν θα κάνετε λάθος, καθώς το μπρος-πίσω τού Ζόραν Ζάεφ, το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του, η εμπλοκή στην «παρτίδα» των αλβανικών κομμάτων και γενικά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αποτελούν την επιτομή του σκληρού πολιτικού πόκερ.

Πώς έχουν διαμορφωθεί τα μέχρι σήμερα δεδομένα στη γειτονική χώρα; Μετά τη βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που διεξήχθησαν στις 31 Οκτωβρίου, ο Ζόραν Ζάεφ ανέλαβε την ευθύνη δηλώνοντας ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός της χώρας.

Έκτοτε προσπαθεί να κρατήσει στον αφρό το βυθιζόμενο κυβερνητικό καράβι και σε μία υβριδική κατάσταση, όπου λειτουργεί περίπου ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ταυτόχρονα ως μεταβατικός πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SDSM, ο Ζάεφ συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος Alternativa («Εναλλακτική»), Αφρίμ Γκάσι.

Το τετ-α-τετ δεν ήταν έκπληξη, δεδομένου ότι η συμμετοχή του τελευταίου στην κυβέρνηση Ζάεφ είναι αναγκαία ώστε το παρόν κυβερνητικό σχήμα να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ολοκληρώσει τη θητεία του, δίχως να αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές, όπως επιθυμούν οι εθνικιστές τού VMRO-DPMNE.

Θυμίζεται ότι μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας τού επίσης αλβανικού κόμματος «BESA», ο Ζόραν Ζάεφ έχασε το 50+1, μετρώντας πλέον μόλις 59 βουλευτές, επί συνόλου 120 που αριθμεί το Κοινοβούλιο της χώρας του.

ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ SDSM ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ALTERNATIVA ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Τα κουκιά λοιπόν για τον Ζάεφ θα βγουν εφόσον η «Εναλλακτική» του Γκάσι και οι τέσσερις βουλευτές της μεταπηδήσουν –όπως όλα δείχνουν– στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η άλλη… εναλλακτική είναι να ταχτεί στο πλευρό του Ζάεφ ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, που ως γνωστόν διεγράφη από το «BESA» επειδή την τελευταία στιγμή αποφάσισε να απέχει από τη συνεδρίαση της Βουλής της 11ης Νοεμβρίου όπου επρόκειτο να συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση.

Για την ώρα, πάντως, «τρέχει» το πρώτο σενάριο, αφού στη συνάντηση Ζάεφ-Γκάσι υπήρξε προκαταρκτική συμφωνία για τη συμμετοχή του μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενου κόμματος στην συγκυβέρνηση. Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα, υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ του SDSM και του Alternativa προκειμένου να μοιραστούν τα υπουργεία που θα αναλάβει η «Εναλλακτική» στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σημειωτέον ότι στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα μετέχει κι άλλο αλβανικό κόμμα, το DUI τού Αλί Αχμέτι, που είναι και το μεγαλύτερο στη Βόρεια Μακεδονία.

Σε κάθε περίπτωση κι αν δεν υπάρξει κάποια συνταρακτική έκπληξη, η επίσημη είσοδος της «Εναλλακτικής» στον κυβερνητικό συνασπισμό θα γίνει μετά τις 12 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν οι αρχαιρεσίες ανάδειξης του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον Ζάεφ στην αρχηγία τού SDSM.

Οι εκλεκτοί του «δαχτυλιδιού»

Και εδώ είναι που αρχίζει η επόμενη παρτίδα του πόκερ στη Β. Μακεδονία. Ποιος θα πάρει το δαχτυλίδι του προέδρου και πιθανότατα του επόμενου πρωθυπουργού;

Ο ένας είναι ένας γνώριμος της Ελλάδας, αφού το 2018 ως ομόλογος του τότε Έλληνα ΥΠ.ΕΞ., Νίκου Κοτζιά, έβαλε την υπογραφή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο λόγος για τον Νικόλα Ντιμιτρόφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Β. Μακεδονίας, τον οποίο η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» «βλέπει» στα ρεπορτάζ της ως τον επόμενο πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Ο έτερος υποψήφιος είναι ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, που μάλιστα έχει δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή του να αναλάβει την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Εκεί που πιθανότατα να σκοντάψει το «θέλω» τού Κοβάτσεφκσι είναι στο ότι έλκει την πολιτική καταγωγή του από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και ενδεχόμενη υποψηφιότητά του θα αποτελέσει casus belli για τα στελέχη του SDSM.

Τρεχάτε ποδαράκια μου (για τις προενταξιακές διαδικασίες)

Όλες οι παραπάνω ζυμώσεις και πολιτικές διεργασίες στη Β. Μακεδονία συμβαίνουν την ώρα που η άμμος αδειάζει στο πάνω μέρος της κλεψύδρας που θα σημάνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αναφορικά με την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως γνωστόν, το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια πάει «πακέτο» με το αντίστοιχο αίτημα της Αλβανίας.

Αυτό όμως δημιουργεί την αίσθηση του χρονικά κατεπείγοντος στο κυβερνών σχήμα, που προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή ο Ζάεφ. Κι αυτό διότι με το «καλημέρα» τού 2022 η προεδρία της Ε.Ε. αλλάζει χέρια, με τα ηνία της να περνούν στη Γαλλία τού Εμμανουέλ Μακρόν που ακούει Αλβανία και παθαίνει αναφυλαξία.

Φοβούμενοι, λοιπόν, στα Σκόπια μην τους πάρει η μπάλα των Γαλλο-αλβανικών προστριβών, θα ήθελαν ιδανικά ο αφέτης να «πυροβολήσει» πριν από τη δύση της 31ης Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα