Σκληρό (τηλε)παζάρι Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά

Κερδίζει χρόνο η Τουρκία από την αναβολή λόγω κορανιού της Συνόδου Κορυφής και προσπαθεί τώρα να «πλευρίσει» και τον Μακρόν

Γύρω στις 16:00 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε η τριμερής τηλεδιάσκεψη με συνομιλητές τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την καγκελάριο της  Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σαρλ Μισέλ, και το αποτέλεσμά της συνοψίζεται σε αυτό που η ελληνική λαϊκή σοφία περιγράφει «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι».

Εν προκειμένω το… βόδι είναι οι ισχυρισμοί του Ερντογάν ότι απαιτούνται αμοιβαία βήματα και από τις δυο πλευρές, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς όπως είπε «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».

Έστω κι έτσι Μέρκελ και Μισέλ συζήτησαν με τον Ερντογάν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διαμορφούμενες σχέσεις Άγκυρας και Αθήνας με φόντο την πιθανή έναρξη διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα σε αντιπροσωπίες των δύο χωρών.

Ο «Σουλτάνος» δεν παρέλειψε να εκφράσει την εκτίμησή του για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας, και συνεχίζοντας ξαναπέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα θα είναι σημαντικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και η αναζωογόνηση άλλων καναλιών διαλόγου.

Ο Ερντογάν έριξε, μάλιστα, στο τραπέζι το ενδεχόμενο διοργάνωσης μιας περιφερειακής διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη ΕρντογάνΜέρκελΜισέλ δεν είχε γίνει γνωστή η αναβολή της Συνόδου Κορυφής λόγω κορωνοϊού της 24ησ-25ης Σεπτεμβρίου, αλλά αυτό δεν μεταβάλει τον πήχη των προσδοκιών του Τούρκου προέδρου για αποκατάσταση –«με καλή πίστη» όπως είπε– των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ. Μάλιστα η αναβολή για μία εβδομάδα της Συνόδου Κορυφής ίσως να δίνει χώρο και χρόνο στην τουρκική διπλωματία να εντείνει τα ανατολίτικα παζάρια της.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι από τα τουρκικά ΜΜΕ διαρρέεται ότι αργά το απόγευμα σήμερα (22/9) επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ως γνωστόν Μακρόν και Ερντογάν δεν διανύουν περίοδο… έρωτος ωστόσο λέγεται ότι στη σημερινή επικοινωνίας τους θα επιδιωχτεί να θαφτεί με εύσχημο και για τις δύο πλευρές τρόπο το τσεκούρι του πολέμου, αναζητώντας τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα