Σκοπιανό: Επιστροφή στην Αχρίδα για τον Νίκο Κοτζιά

Το νήμα των συνομιλιών, από το σημείο που το άφησαν, κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντησή τους στη Βιέννη, στις 30 Μαρτίου, πιάνουν σήμερα στην Αχρίδα εκ νέου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ. Ο κ. Κοτζιάς έφθασε στην Αχρίδα, χθες το βράδυ, από το Βελιγράδι, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.Στην Αχρίδα τον υποδέχθηκε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος παρέθεσε δείπνο εργασίας στον Έλληνα ομόλογό του και τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες.

Οι σημερινές συνομιλίες αρχίζουν επίσημα στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδος) και πραγματοποιούνται υπό το πρίσμα μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας, αφού τώρα πλέον οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα σημαντικό στάδιο, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί και καταγραφεί τα κύρια σημεία για κάθε πλευρά, όπως και τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο μερών. Στο πλαίσιο αυτό, θα τεθεί σε συζήτηση και η θετική μελλοντική ατζέντα της συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την αίρεση της επίλυσης του ονοματολογικού.

Από το Βελιγράδι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, τόνισε ότι «το κλειδί για την επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές». «Και συμβιβασμός» όπως αποσαφήνισε «σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη». «Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις» συμπλήρωσε ο Ν. Κοτζιάς.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ, πριν από την χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα σημειωθεί πρόοδος. «Πιστεύω ότι η προσέγγιση των δύο χωρών όσον αφορά τη διαδικασία δείχνει ότι αυτή βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο και εστιάζουμε ακριβώς σε αυτές τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θα βοηθήσει τις συνομιλίες το γεγονός ότι αυτός ο γύρος διεξάγεται στην Αχρίδα» ανέφερε.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ντιμιτρόφ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσουν για την Πρίστινα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον «πρόεδρο» του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Το βράδυ ο Νίκος Κοτζιάς επιστρέφει στην Αθήνα.

Νωρίτερα, απορρίφθηκε από την Βουλή της ΠΓΔΜ, όπως αναμενόταν, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 40 βουλευτές (ανήκουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης), ενώ 62 βουλευτές που προέρχονται από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού την καταψήφισαν.

Το VMRO-DPMNE είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, υποστηρίζοντας ότι όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης τους δέκα μήνες που ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας, έχουν αποτύχει οικτρά.

Το VMRO-DPMNE απείχε εδώ και τρεις μήνες από τις εργασίες της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προφυλακίσεις βουλευτών και στελεχών του για τα βίαια επεισόδια της 27ης Απριλίου 2017, όταν υποστηρικτές του κόμματος και του τότε ηγέτη του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και αλβανικών κομμάτων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την μεταβίβαση της εξουσίας στη χώρα.

Η επιστροφή του VMRO-DPMNE στη Βουλή συνδυάστηκε με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, κίνηση που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια αποτελούσε τακτικισμό και μόνο, προκειμένου η ηγεσία του VMRO-DPMNE να δικαιολογήσει στην «σκληρή» βάση του κόμματος την επιστροφή στις εργασίες του κοινοβουλίου.

Ο νέος αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο διαδέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος τον Νίκολα Γκρούεφσκι, προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του κόμματος και να το μετατρέψει σε κεντροδεξιό, φιλοευρωπαϊκό και φιλοδυτικό κόμμα, τηρώντας αποστάσεις από τις εθνικιστική γραμμή που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα