Σκοπιανό και οικονομία επισπεύδουν τις κάλπες

Προ ολίγων ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την αγορά της Νέας Σμύρνης συναντήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης με τον δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη. Ήπιαν καφέ, συζήτησαν για την τοπική αυτοδιοίκηση και ο πρόεδρος της Ν.Δ. ακούγοντας τους φόβους του δημάρχου για τον «Κλεισθένη» του είπε πως «υπάρχει χρόνος όλα να αλλάξουν».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Για να αλλάξουν βεβαίως όλα, χρειάζονται δύο πράγματα. Πρώτον, οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο και, δεύτερον, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να ακυρώσει τον νόμο Σκουρλέτη, τον «Κλεισθένη», και να επαναφέρει τον «Καλλικράτη», προκειμένου να υπάρξει κυβερνησιμότητα στους δήμους.

Στη Νέα Δημοκρατία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, όπου ο… μετριοπαθής Ζόραν Ζάεφ σε κάθε ευκαιρία ομιλεί για Μακεδονία, Μακεδόνες ως έθνος και Μακεδονική γλώσσα, εκτιμούν ότι η περιλάλητη συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης Τσίπρα. Η ρητορική Ζάεφ προκαλεί αμηχανία στο Μαξίμου, και πλέον ουδείς στο πρωθυπουργικό μέγαρο βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι θα βρεθούν οι πρόθυμοι εκτός των ΑΝΕΛ που θα ψηφίσουν τη συμφωνία.

Στην Πειραιώς είναι αποφασισμένοι να πιέσουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να μην μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να βρει τις 151 ψήφους στη Βουλή για να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. «Όλα τα κόμματα και οι βουλευτές τίθενται προ των ευθυνών τους. Έχουν προσωπική ευθύνη να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είναι το μήνυμα που διατυπώνουν «γαλάζια» στελέχη, στοχεύοντας την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει ακόμα και το ερμηνευτικό πρωτόκολλο, το οποίο ανέσυρε ως δικαιολογία το Μαξίμου για να καλύψει την αφωνία του στις κορώνες του Ζάεφ. Όπως τονίζουν στελέχη της Πειραιώς, κάτι τέτοιο σημαίνει έμπρακτη αναγνώριση της επικινδυνότητάς της. Όπως συμπληρώνουν, το πρόβλημα λύνεται μόνο με ακύρωση της συμφωνίας και νέα διαπραγμάτευση από την αρχή, όπως τόνισε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπότε καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «ο κ. Τσίπρας θα συρθεί σε εκλογές τον Φεβρουάριο».

Η οικονομία θα κρίνει τις εκλογές

Στο μεταξύ στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι ναι μεν το Μακεδονικό θα παίξει κάποιο ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων, όμως αυτό που είναι το σημαντικότερο κριτήριο είναι η οικονομία και ειδικά η τσέπη του κάθε πολίτη. Με βάση τα επίσημα στοιχεία ο ένας στους δύο Έλληνες οφείλει χρήματα στο Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα χρέη στις τράπεζες, τότε ακόμη και οι πλέον αδαείς κατανοούν ότι όποιος παρουσιάσει μία οριστική λύση με την οποία θα κόψει τη θηλιά από τον λαιμό των νοικοκυριών, τότε θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Στην κυβέρνηση δείχνουν πως δεν έχουν λύσεις, καθώς νοιάζονται μόνο για επιδόματα και μποναμάδες, τα οποία είναι αναγκαία (τα ψηφίζει και η Ν.Δ. στη Βουλή), όμως μόλις σβήσουν τα φώτα της γιορτής εξαφανίζονται. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ψέλλισε κάτι για 120 δόσεις πρόσφατα από τη Μυτιλήνη, το προσδιόρισε για μετά τον Φεβρουάριο.

Η Νέα Δημοκρατία, όμως, επιμένει για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, και γι’ αυτό έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για έναν απλό μηχανισμό ρύθμισης και διαγραφής οφειλών, σημείωσε σε σχετική δήλωσή του για το ιδιωτικό χρέος και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Ν.Δ. δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Παράλληλα, για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουμε προτείνει μία ρύθμιση 120 δόσεων. Ώστε να κάνουν μια νέα αρχή στις σχέσεις τους με το Δημόσιο. Και αυτό αφορά κατεξοχήν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που χρωστούν στο Κράτος μέχρι 3.000 ευρώ, δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες. Εννοείται, βέβαια, ότι για τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες θα υπάρχει μια ακόμη πιο ευνοϊκή ρύθμιση: το λεγόμενο “λευκό μητρώο” που προτείνουμε. Με τις προτάσεις μας, δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έπεσαν τα χρόνια της κρίσης να ξανασηκωθούν. Και στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί βιώσιμα και δυναμικά. Έχουμε το σχέδιο. Μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά».

 

 

Συνέδριο-ώθηση για τις εκλογές

 

Στο μεταξύ με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. για το συνέδριο του κόμματος που θα λάβει χώρα 14-15-16 Δεκεμβρίου. Θα είναι το τελευταίο συνέδριο της Ν.Δ. πριν από την τριπλή εκλογική αναμέτρηση του 2019, με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να προσλαμβάνει τον χαρακτήρα του εφαλτηρίου για την πορεία προς τις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου αναμένεται να θέσει και επισήμως το κόμμα σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού. Συνεπώς, στη λογική της αντιπαράθεσης αφηγημάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει έναν οραματικό και ταυτόχρονα προγραμματικό λόγο, προκειμένου να περιγράψει τη Ν.Δ. ως μια εναλλακτική διακυβέρνηση με συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο πλάνο. Μάλιστα, στο συνέδριο αναμένεται να υπάρξουν κωδικοποιημένες, σε μορφή φυλλαδίου, ορισμένες βασικές πολιτικές προτεραιότητες της επόμενης διακυβέρνησης της ΝΔ.

Στις εκλογές, όμως, η Ν.Δ. θέλει να πάει και ως μια γροθιά, ιδίως σε μια περίοδο που δοκιμάζεται στον αυτοδιοικητικό στίβο, λόγω των πολλαπλών υποψηφιοτήτων από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Σε αυτή την κατεύθυνση έγινε η επιλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προεδρία της Οργανωτικής Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο, δε, και σημαντικές προσωπικότητες της Κεντροδεξιάς θα απευθυνθούν στο συνέδριο. Έτσι, μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος έχει σταθερό και ανοιχτό δίαυλο με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο συνέδριο θα υπάρξει σημαντική ανανέωση της Πολιτικής Επιτροπής, μιας και τα μέλη της που θέλουν να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές δεν θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, ανοίγοντας έτσι αρκετές θέσεις. Πάντως, εκ νέου γραμματέας του κόμματος θα είναι Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος στο έργο του.

 

Διαβάστε επίσης