ΣΚΩΤΙΑ: Δέσμευση Στέρτζιον για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Στο δημοψήφισμα του 2014 οι Σκωτσέζοι είπαν "ΟΧΙ" στην ανεξαρτησία με ποσοστό 55,3%

Έτσι όπως τρέχουν οι εξελίξεις παγκοσμίως λόγω κορωνοϊού –και όχι μόνο–, το τέλος τού 2023 μοιάζει μακρινό για μεγαλόπνοα σχέδια. Όχι όμως για τη Νίκολα Στέρτζιον, την πρωθυπουργό της Σκωτίας, η οποία δεσμεύτηκε να στήσει τις κάλπες του δημοψηφίσματος με διακύβευμα την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τα τέλη του μεθεπόμενου χρόνου.

Μάλιστα, η Στέρτζιον περιέγραψε με αδρές γραμμές όχι μόνο τον οδικό χάρτη μέχρι το δημοψήφισμα αλλά και τον στόχο αυτού. Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια του 2022 θα ξεκινήσει τη διαδικασία που απαιτείται ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από το τέλος τού 2023 και συμπλήρωσε ότι Covid… επιτρέπουσας «καθώς θα πηγαίνουμε από τον χειμώνα προς την άνοιξη (σ.σ. του 2022), θα αρχίσει η εκστρατεία για να πειστούν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Σκωτία ότι το μέλλον μας θα είναι πιο ασφαλές ως ανεξάρτητο έθνος».

Θυμίζεται ότι οι Σκωτσέζοι έχουν ήδη πάει μία φορά στις δημοψηφιστικές κάλπες καλούμενοι να αποφασίσουν για την ανεξαρτησία της χώρας τους –στις 18 Σεπτεμβρίου 2014– και το «ΟΧΙ» επικράτησε με ποσοστό 55,3%. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αναρωτιούνται πώς η πρωθυπουργός και επικεφαλής του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος θα καταφέρει να εξασφαλίσει για δεύτερη φορά το ΟΚ του Λονδίνου και τη Βασιλική Συγκατάθεση (queen’s consent) από το Μπάκιγχαμ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα