Σκουριές και σκουριασμένα μυαλά στην El Dorado

Μια επένδυση, στην οποία απασχολείται εργατικό δυναμικό – κάτοικοι της περιοχής, από τη Β. Ελλάδα. Η καταδρομική δολοφονική απόπειρα τον περασμένο Σεπτέμβρη στις εγκαταστάσεις του εργοταξίου στις Σκουριές ανάγκασε την Πολιτεία να λάβει μέτρα.

Η «Ελληνικός Χρυσός» γίνεται πρώτο θέμα στην επικαιρότητα. Πέτρες, εκρηκτικές μολότοφ, πυρά από τις καραμπίνες μερίδας κατοίκων, ρίψεις χημικών για καταστολή και συλλήψεις από πλευράς της Αστυνομίας έχουν μετατρέψει την κατάσταση σε… εμπόλεμη ζώνη.
Με ομάδες κατοίκων της Ιερισσού, που διαφωνούν στην επένδυση, να κάνουν λόγο για «προβοκάτσια» και παραμένουν στα «μπλόκα» που έχουν δημιουργήσει, στις εισόδους του χωριού, προκειμένου να αποτρέψουν την παρουσία της Αστυνομίας.

Κλεφτοπόλεμος

Σε έναν καθημερινό κλεφτοπόλεμο περισσότεροι από 90 αστυνομικοί από διαφορετικές υπηρεσίες –καθημερινά– ενεργούν υπηρεσία περιμετρικά στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.
Οι συλλήψεις ηθικών αυτουργών και ταυτοποιημένων δραστών από τα εγκληματολογικά εργαστήρια οδήγησαν ομάδες κατοίκων της περιοχής, που διαμαρτύρονται στη λειτουργία του εργοταξίου, να προκαλέσουν φθορές και στη συνέχεια να πυρπολήσουν το ΑΤ της περιοχής, με την κατάσταση να παραμένει… «εκρηκτική».

Σκηνικό πολέμου

Στην τελευταία κινητοποίηση επιτροπών κατοίκων στο ρέμα Καρατζά, στις 12/05, αστυνομικοί δέχθηκαν αυτοσχέδιες εκρηκτικές βόμβες μολότοφ και σκάγια από καραμπίνες. Επτά Αστυνομικοί σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ μεταφέρθηκαν τραυματίες στο Νοσοκομείο του Πολυγύρου, ενώ δύο ακόμα γυναίκες δήλωσαν τραυματισμό. Αν κι έχουν περάσει 13 ημέρες, ο ένας από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ παραμένει σε σοβαρή κατάσταση –μέχρι σήμερα– στο 424 Νοσοκομείο της ΘΣΝ. Οι γιατροί κατάφεραν να αφαιρέσουν θραύσματα και σκάγια, τα οποία είχαν τραυματίσει τον αστυνομικό των ΜΑΤ, η κατάστασή του όμως παραμένει σοβαρή. Παρά τις εξετάσεις και τους εργαστηριακούς ελέγχους, οι γιατροί δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν θραύσμα στο ύψος του τραχήλου, ώστε να το αφαιρέσουν, κάτι που σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό κρίνεται ιδιαιτέρως επικίνδυνο για την πορεία της υγείας του.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα καλέσει κόμματα και φορείς «να καταδικάσουν τις προκλητικές ενέργειες εναντίον της ευνομίας στη χώρα μας», επανειλημμένα έχει κάνει λόγο για κουκουλοφόρους με καραμπίνες και μολότοφ.

Η εταιρεία δεν θέλει την Αστυνομία

Την ίδια στιγμή, η «Ελληνικός Χρυσός» και η «Eldorado Gold» εμφανίζονται να έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο άρνηση και ενόχληση από την αστυνομική παρουσία στην περιοχή που εδρεύει το εργοτάξιο. Αν και οι αστυνομικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά σε απόσταση από το εργοτάξιο, στις διαδοχικές συσκέψεις και συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους –από την ΕΛ.ΑΣ. και την εταιρεία– η εταιρεία αρνείται, όπως αναφέρουν κύκλοι του Αρχηγείου, να δεχθεί την οποιασδήποτε μορφής προστασία, αφού θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα να προστατέψει τόσο τους εργαζόμενους όσο και την περιουσία της. Ανώτατοι αξιωματικοί έχουν ζητήσει από την εταιρεία την αποστολή εγγράφου στο οποίο θα καταγράφει την  άρνησή της  για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, κάτι που η άλλη πλευρά αρνείται.

Νόμιμη η επένδυση

Την ίδια ώρα, μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων κρίνουν νόμιμη την επένδυση και βάσει του σκεπτικού των αποφάσεων η λειτουργία της εταιρείας δεν δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον της περιοχής.
Η όλη κατάσταση λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία, που η χώρα αναζητά επενδυτές με στόχο την ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη επένδυση προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ωστόσο η εικόνα που μεταφέρεται –με τις εντάσεις και τα επεισόδια στην περιοχή– μόνο κλίμα φόβου μεταφέρει στο εξωτερικό.
Το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, ο καθένας ανάλογα με το τι γνωρίζει και στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, κρίνει. Εκείνο που προέχει είναι να βρεθεί άμεσα λύση, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.
Την ευθύνη της περιφρούρησης και της ομαλότητας φέρει η επίσημη Πολιτεία και οι Αρχές του κράτους, και οι πολίτες οφείλουν να υπακούσουν στους νόμους, αλλιώς δεν θα αργήσει να γίνουν οι Σκουριές… Συρία.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ιωάννου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα