ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: «Οι σοβαρές χώρες φυλάσσουν τα σύνορά τους, δεν γίνονται κέντρο διερχομένων»

Συνέντευξη στην "Α" της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου

Μπορεί η πανδημία να τραβάει πάνω της τα φώτα της επικαιρότητας  αλλά σε μία συνέντευξη με την Σοφία Βούλτεψη η ατζέντα είναι πάντα ευρύτερη. Κι αυτό όχι μόνο γιατί είναι «μπαρουτοκαπνισμένη» και στην πολιτική και στη δημοσιογραφία, αλλά και γιατί το νυν χαρτοφυλάκιό της στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αφορά ένα θέμα που «καίει» την Ελλάδα.

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

«Δίνουμε τη μάχη για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να καταλάβουν ότι η χώρα μας είναι μια μικρή χώρα που δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος του μεταναστευτικού» λέει χαρακτηριστικά στην “Α” η βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών (Β3), υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «βρέθηκε αντιμέτωπη με μια αφόρητη κατάσταση που ζήσαμε το 2015 και το 2016, στη διάρκεια των οποίων είχαμε γενικά προσκλητήρια και λάθη και ως προς την αντιμετώπιση της Τουρκίας».

Όσο για την πανδημία, η «γαλάζια» υφυπουργός εξηγεί ότι επιχειρείται ένα προσεκτικό “άνοιγμα” που προκύπτει από την ανάγκη να αντιμετωπιστεί συνδυαστικά και η υγειονομική και η οικονομική κρίση.

Κύρια Βούλτεψη, η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της και στη χώρα μας με απανωτά ρεκόρ διασωληνωμένων, αλλά η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την ημερομηνία που θα ανοίξει η οικονομία. Είναι εφικτό να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μην γυρίσουν μπούμερανγκ οι αποφάσεις για επάνοδο στην κανονικότητα;

«Όπως βλέπετε επιχειρείται ένα προσεκτικό “άνοιγμα” που ακριβώς προκύπτει από την ανάγκη να υπάρξει συνδυασμός αντιμετώπισης της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης. Σε όλη την Ευρώπη γίνονται παρόμοιες προσπάθειες, την ώρα που όλη η Ευρώπη δέχεται την επίθεση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε προνομιακή σχέση, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο και εφαρμόζονται οριζόντια παντού. Αρκετές κυβερνήσεις αποφασίζουν νέα πανεθνικά λοκντάουν και αρκετές επιχειρούν να επιβάλουν οριζόντια μέτρα που δεν κατάφεραν να επιβάλουν ποτέ λόγω διαφωνιών στο εσωτερικό των κυβερνήσεων συνεργασίας ή λόγω διαφωνιών μεταξύ κρατιδίων ή περιφερειών.

»Από την πρώτη στιγμή καταβλήθηκε προσπάθεια να δοθεί έμφαση στην ατομική ευθύνη, αλλά αυτό υπονομεύθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία προσπαθούσε και συνεχίζει να ρίχνει όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η ατομική ευθύνη είναι αυτή που πρέπει να μας συντροφέψει και σ’ αυτή τη φάση. Θα είναι το όπλο μας, στο οποίο έχει έλθει να προστεθεί και το όπλο του εμβολιασμού.»

Τι απαντάτε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε λάθος το τρίτο κύμα της υγειονομικής κρίσης;

«Η αντιπολίτευση, παρά την προσπάθεια να προβληθεί το αντίθετο, ουδέποτε υπήρξε υποστηρικτική. Από την αρχή υπονόμευσε κάθε προσπάθεια, δεν ψήφισε κανένα μέτρο, ούτε υγειονομικό, ούτε οικονομικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ούτε καν το έκτακτο επίδομα των υγειονομικών, ενώ παρουσίασε δύο οικονομικά προγράμματα χωρίς καν να γνωρίζει το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης. Με το δεύτερο και το τρίτο κύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να αμφισβητεί κάθε μέτρο, την ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έκαναν τίποτε το διαφορετικό.

»Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα έχουμε την μοναδική αντιπολίτευση που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Όσο και αν ψάξετε, δεν θα βρείτε πουθενά αντιπολίτευση που να κατηγορεί την κυβέρνηση για “εγκλήματα”, υποστηρίζοντας ότι είναι υπεύθυνη για την αναζωπύρωση, για το πρόβλημα με την διανομή των εμβολίων, ακόμη και για τον ίδιο τον κορωνοϊό. Ούτε θα βρείτε πουθενά αντιπολίτευση που να οργανώνει ή να υποκινεί διαδηλώσεις και άλλες συναθροίσεις. Αντίθετα, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι αντιπολιτεύσεις ψηφίζουν μαζί με τις κυβερνήσεις τα μέτρα – είτε στην κυβέρνηση βρίσκεται η κεντροδεξιά, είτε η κεντροαριστερά.»

       «Δεν θα βρείτε πουθενά αντιπολίτευση που να κατηγορεί την κυβέρνηση για “εγκλήματα”, υποστηρίζοντας ότι είναι υπεύθυνη για την αναζωπύρωση, για το πρόβλημα με την διανομή των εμβολίων, ακόμη και για τον ίδιο τον κορωνοϊό»                                     

Να πάω στα του χαρτοφυλακίου σας μιας και τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στη χώρα μας η  Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον. Το προσχέδιο του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που έχει κατατεθεί προς συζήτηση ικανοποιεί τις ανάγκες της Ελλάδας που κουβαλάει στους ώμους της δυσανάλογο βάρος του προβλήματος;

«Η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να υπάρξουν αλλαγές στο τελικό κείμενο. Είναι ξεκάθαρο πως η χώρα μας βιώνει μια πολλαπλή κρίση – οικονομική, μεταναστευτική, απόπειρα παραβίασης των συνόρων της, διαρκή απειλή πολέμου. Είμαστε χώρα πρώτης υποδοχής και οφείλουν όλοι να αντιληφθούν πως δεν μπορεί η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού να γίνεται σε εθελοντική βάση. Δίνουμε τη μάχη για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να καταλάβουν ότι η χώρα μας είναι μια μικρή χώρα που δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος του μεταναστευτικού.»

Προφανώς και δεν σας χρειάζεται η πείρα των τελευταίων μηνών της θητείας σας ως υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για να συμφωνήσουμε ότι η Άγκυρα εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Ωστόσο τα νερά μοιάζουν εσχάτως να είναι πιο ήρεμα. Μπορεί η Ελλάδα να κοιμάται περισσότερο ήσυχη;

«Είμαστε πάντα έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Φυσικά και δεν εφησυχάζουμε. Οι ροές έχουν μειωθεί, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν υπαρκτοί. Οι σοβαρές χώρες φυλάσσουν τα σύνορά τους και δεν γίνονται κέντρο διερχομένων. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε αντιμέτωπη με το ολέθριο παρελθόν, μια αφόρητη κατάσταση που ζήσαμε το 2015 και το 2016, στη διάρκεια των οποίων είχαμε γενικά προσκλητήρια και λάθη και ως προς την αντιμετώπιση της Τουρκίας.

»Σε όλα αυτά ήλθε και η κρίση της πανδημίας, που εμποδίζει τις επιστροφές και την οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να μην εφαρμόζει τις διμερείς συμφωνίες και την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Εδώ και ένα χρόνο η Ελλάδα έχει θέσει σε επιφυλακή το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, του λιμενικού, της αστυνομίας, του υγειονομικού προσωπικού, του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, του συνόλου του ιδιωτικού τομέα. Μια πρωτοφανής κατάσταση που είχαμε να την ζήσουμε από τον προπερασμένο αιώνα. Θα έπρεπε επομένως να είναι όλοι πιο προσεκτικοί.»

Ανήμερα και την επομένη της εθνικής μας επετείου είχαμε τη Σύνοδο Κορυφής. Δεδομένου ότι μιλάμε για έναν γείτονα που δεν παύει να προκαλεί ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., ποια γεύση σας αφήνουν οι αποφάσεις για την Τουρκία;

«Προσωπικά, επειδή παρακολουθώ όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να σας πω ότι αυτό ήταν το πιο ολιστικό κείμενο που διαβάσαμε ποτέ. Μοιάζει περισσότερο με Έκθεση Προόδου. Περιλαμβάνει τα πάντα – από την Ανατολική Μεσόγειο ως τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες ως το Κυπριακό και ως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέτει την Τουρκία υπό επιτήρηση και περιλαμβάνει την αιρεσιμότητα. Όσο για τις κυρώσεις, ας μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ πού ακριβώς περιλαμβάνεται η λέξη “κυρώσεις” σε προηγούμενες αποφάσεις και το ξανασυζητάμε. Το μόνο που υπήρχε ήταν η φράση “πρόσκληση για μέτρα”, κάτι που έκτοτε επαναλαμβάνεται σταθερά.»

«Ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε με τον κ. Βαρουφάκη και συγκυβέρνησε με τον κ. Καμμένο (…) Έκλεισαν τις τράπεζες με 5 ΠΝΠ και τελικά υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο τις συνέπειες του οποίου πληρώνουμε ακόμη. Τα μεταξύ τους βέλη δεν αφορούν τη χώρα, την οποία έβλαψαν και συνεχίζουν να βλάπτουν»

Να επιστρέψω στην εσωτερική πολιτική σκηνή και να ζητήσω το σχόλιό σας για τις κατηγορίες του Γιάνη  Βαρουφάκη όχι μόνο κατά της κυβέρνησης αλλά κυρίως εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετούσε επιχειρηματικά συμφέροντα…

«Ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε με τον κ. Βαρουφάκη και συγκυβέρνησε με τον κ. Καμμένο. Αυτά που ακούγονται τώρα απλά επιβεβαιώνουν πόσο καταστροφικά λειτούργησαν όλοι τους για τη χώρα, παριστάνοντας δήθεν ότι θα έσχιζαν τα μνημόνια και θα ήταν ντάλα μεσημέρι και θα έδιωχναν τους τροϊκάνους με τις κλωτσιές. Έκλεισαν τις τράπεζες με πέντε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τελικά υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο, το πιο αχρείαστο και το πιο σκληρό, τις συνέπειες του οποίου πληρώνουμε ακόμη. Τα μεταξύ τους βέλη δεν αφορούν τη χώρα, την οποία έβλαψαν και συνεχίζουν να βλάπτουν.»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα