Σοκ στα λόμπι: Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί πάνω από 500.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά

Θα ισχύει για όσους βρίσκονται στη χώρα επί τουλάχιστον 10 χρόνια και θα τους επιτρέψει να εργαστούν νόμιμα

To «χαρτί» του μεταναστευτικού παίζει ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για να αλιεύσει ψήφους προκειμένου να ανανεώσει την θητεία του στον Λευκό Οίκο, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο 81χρονος Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει μια νέα πολιτική που θα προστατεύει από την απέλαση εκατοντάδες χιλιάδες συζύγους Αμερικανών πολιτών-άντρες και γυναίκες-χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το BBC. H απόφαση του Δημοκρατικού προέδρου για νομιμοποίηση μεταναστών θα ισχύει για όσους βρίσκονται στη χώρα επί τουλάχιστον 10 χρόνια και θα τους επιτρέψει να εργαστούν νόμιμα στη χώρα.

O Λευκός Οίκος εκτιμά ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν από την κίνηση αυτή, αλλά και 50.000 νέοι, ηλικίας κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη. Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στους συμπολίτες του να κάνει το σύστημα μετανάστευσης των ΗΠΑ «πιο δίκαιο».

Πάντως, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια για να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή και θα περάσουν από επιλογή για να αποκτήσουν τριετή άδεια εργασίας. Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι όσοι είναι επιλέξιμοι για τη διαδικασία βρίσκονται στις ΗΠΑ εδώ και 23 χρόνια κατά μέσο όρο και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν γεννηθεί στο Μεξικό.

Αντιδράσεις από λόμπι

Άμεση ήταν η αντίδραση των λόμπι με την ομάδα «μεταναστευτικής μεταρρύθμισης», NumbersUSA, να καταγγέλλει τη νέα πολιτική Μπάιντεν ως «ασυνείδητη». To βρετανικό δίκτυο μεταδίδει ότι ο CEO του οργανισμού, Τζέιμς Μάσα, δήλωσε πως «αντί ο πρόεδρος Μπάιντεν να σταματήσει τη χειρότερη κρίση στα σύνορα των ΗΠΑ, υπερέβη την εκτελεστική του εξουσία για να χρησιμοποιήσει μια αντισυνταγματική διαδικασία. Παρέκαμψε τους ψηφοφόρους και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο, για να στείλει το μήνυμα ότι η «αμνηστία» είναι διαθέσιμη σε όσους εισέρχονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η συγκεκριμένη κίνηση του Μπάιντεν έρχεται 15 ημέρες αφότου εξέδωσε ένα διάταγμα που επιτρέπει στους Αμερικανούς αξιωματούχους να απομακρύνουν με ταχύτατες διαδικασίες τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ χωρίς να διεκπεραιώσουν τα αιτήματά τους για άσυλο.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μετανάστευση αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για πολλούς Αμερικανούς ψηφοφόρους, σχολιάζει το BBC.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα