Σόλτς κατά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η στρατηγική της για τα εμβόλια είναι «πραγματικά σκ@@ά»

Απασφάλισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφορικά με την στρατηγική της ΕΕ για την προμήθεια των  εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Απασφάλισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη στρατηγική της στο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Η στρατηγική της για τα εμβόλια είναι «πραγματικά σκ…ά» τόνισε ο Σολτς, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι το Βερολίνο «δεν μπορεί να αφήσει αυτά τα σκ…ά» να επαναληφθούν», κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για χαοτικό χειρισμό του προγράμματος εμβολιασμού.

Ο Σολτς, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, που αντιτάχθηκαν το 2019 στον διορισμό της φον ντερ Λάιεν στην θέση της προέδρου της Κομισιόν, επισημαίνοντας μια σειρά προβλημάτων όταν ήταν υπουργός Άμυνας, λέγεται ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας περιέγραψε ότι η κατάσταση με τα εμβόλια είναι ντροπιαστική.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μέρκελ υπερασπίστηκε την φον ντερ Λάιεν, ωστόσο βρίσκεται στο στόχαστρο, επειδή επέτρεψε στις Βρυξέλλες να αναλάβουν το ζήτημα των εμβολίων, την ώρα που η ΕΕ βρίσκεται πίσω στην παραλαβή των δόσεων.

Η Bild επικαλούμενη πηγές, αναφέρει ότι η Μέρκελ άφησε τον Σολτς να εκφράσει τα παράπονά του και τον σταμάτησε μόνον όταν αναφέρθηκε ονομαστικά στην φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο η καγκελάριος φαίνεται ότι είναι το μόνο άτομο στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό που προτίθεται να σταθεί στο πλευρό της προέδρου της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 2,34% του ευρωπαϊκού πληθυσμού των 447 εκατομμυρίων πολιτών έχει πάρει μία δόση του εμβολίου, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό είναι 2,36%. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει το 14,21% του πληθυσμού.

Δυσαρέσκεια για την Στέλλα Κυριακίδου

Σύμφωνα με την Bild, πέραν της φον ντερ Λάιεν, Γερμανοί υπουργοί εξέφρασαν δυσαρέσκεια και με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, που κατηγορείται ότι απέτυχε να εξασφαλίσει συμβόλαιο με την Pfizer μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ η Βρετανία και οι ΗΠΑ είχαν πετύχει συμφωνίες από τον περασμένο Ιούλιο.

Παράπονα για την Στέλλα Κυριακίδου  εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στην Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη χρονιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Κυριακίδου δυσκολευόταν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με στελέχη της Pfizer, ενώ ο Σπαν μιλούσε απευθείας στον επικεφαλής.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις παραδόσεις των Pfizer και AstraZeneca, ενώ οι υγειονομικοί κανόνες σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία αποτελούν προβλήματα των κρατών-μελών ήδη από την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο.

Τα προβλήματα οδήγησαν την Ευρώπη να στραφεί στη Ρωσία και την Κίνα, τα εμβόλια των οποίων αγνοήθηκαν από τη Δύση.

Ήδη, η Μέρκελ δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι «όλα τα εμβόλια είναι ευπρόσδεκτα στην ΕΕ», προσθέτοντας ότι ήδη έχει μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ενώ έχουν ήδη γίνει προσεγγίσεις για συνδρομή στην παραγωγή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα