Σωματεία-σφραγίδες: Στοπ στις «μαϊμούδες» του Αθλητισμού

Η απόφαση του Λευτέρη Αυγενάκη να  τεθεί σε εφαρμογή στο site της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού  η πλατφόρμα προεγγραφής των αθλητικών σωματείων για τη δημιουργία του «Μητρώου Αθλητικών Φορέων» πυροδότησε αντιδράσεις από τις αθλητικές Ομοσπονδίες.

Ο στόχος του υφυπουργού Αθλητισμού είναι προφανής. Θέλει να καθαρίσει τον αθλητικό χώρο από τα σωματεία-σφραγίδες ή αλλιώς τα σωματεία-«μαϊμού» που δεν έχουν αθλητές, δεν έχουν μέλη, παρά μόνο έναν εκπρόσωπο ο οποίος ψηφίζει στις εκλογές της κάθε Ομοσπονδίας και εκλέγει διοίκηση για το κάθε άθλημα.

Η κίνηση της Πολιτείας γίνεται ενόψει των εκλογών στις Ομοσπονδίες που θα γίνουν –αν δεν αλλάξει κάτι– το φθινόπωρο.

Ο Λ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι οι επικείμενες εκλογές στις Ομοσπονδίες θα γίνουν  «…με βάση τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία τα οποία θα έχουν καταγραφεί στο Μητρώο. Δεν θα γίνει η εκλογική διαδικασία με ό,τι δηλώσει κάθε απελθούσα διοίκηση. Καθαρές κουβέντες και διαφάνεια».

Στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στη γενική γραμματεία Αθλητισμού για την εγγραφή των σωματείων  ο νόμιμος εκπρόσωπός του  καλείται να συμπληρώσει μια σειρά στοιχείων, όπως:

  • το καταστατικό
  • τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου
  • τον κατάλογο των μελών του σωματείου
  • τα οικονομικά στοιχεία (προϋπολογισμός – απολογισμός)
  • φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα
  • το σύνολο των ενεργών αθλητών
  • τις συμβάσεις με τους προπονητές
  • τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί
  • τα κόστη των εγκαταστάσεων
  • τυχόν δικαστικές εκκρεμότητες κτλ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, με υφυπουργούς Αθλητισμού τον Σταύρο Κοντονή (αρχικά) και τον Γιώργο Βασιλειάδη (στη συνέχεια), ξεκίνησε την εκκαθάριση των σωματείων, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε.

Την ξαναβάζει μπροστά ο Λευτέρης Αυγενάκης, συλλέγοντας τα στοιχεία των σωματείων προκειμένου να ελεγχθούν.

Τα  σωματεία-σφραγίδα είναι… αγωνιστικά «φαντάσματα», αλλά ψηφίζουν κανονικά στις εκλογές, αλλοιώνοντας σε αρκετές περιπτώσεις το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για σωματεία που εξασφαλίζουν την αναγνώρισή τους σε αγώνες-φαντάσματα, οι οποίοι υπάρχουν μόνο στα χαρτιά ή σε αγώνες που διεξάγονται μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν οι διοικήσεις τους  δικαίωμα ψήφου στις εκλογές των οργάνων του αθλητισμού (ενώσεις, ομοσπονδίες).

Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό…

Πρόκειται για ένα σύστημα που τρέφεται με τις κρατικές επιχορηγήσεις και εκμεταλλεύεται τα κενά του νόμου για να γιγαντώνεται και να γίνεται ολοένα σημαντικότερο στη διαδικασία ανάδειξης των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και κατ’ επέκταση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στην Ελλάδα της κρίσης (από τα μνημόνια και τον κορωνοϊό) υπάρχουν πολλών ειδών… σωματεία. Μερικά εξ αυτών έχουν ξεμείνει ακόμη και  από αθλητές και μέλη και παραμένουν χωρίς δραστηριότητα, ανενεργά, με τις σφραγίδες τους αντί να είναι κατατεθειμένες στο Πρωτοδικείο, να παραμένουν «ξεχασμένες» σε συρτάρια κάποιων, που τις χρησιμοποιούν για προσωπικά οφέλη και προβολή.

Κάποια άλλα σωματεία φτιάχτηκαν και λειτουργούν νομότυπα από αθλητικές επιχειρήσεις, υπακούοντας κυρίως στο γράμμα αλλά όχι στο πνεύμα του νόμου,  με στόχο οι αθλητές τους ή οι ομάδες που δημιούργησαν να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις επίσημες αθλητικές διοργανώσεις. Είναι σωματεία χωρίς μέλη (μονοπρόσωπα), αλλά έχουν αθλητική δραστηριότητα με μεγάλη συμμετοχή και προσφορά στα διάφορα πρωταθλήματα.

Και τέλος, υπάρχουν σωματεία που φτιάχτηκαν μόνο και μόνο για να εισπράττουν κρατικές επιχορηγήσεις…

Δεν είναι υπερβολή, αλλά το κράτος δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή ούτε τον αριθμό των αθλητικών σωματείων, αλλά ούτε και των …εγκαταστάσεων που λειτουργούν στην χώρα.

Πρόσφατα, ο Λευτέρης Αυγενάκης περιέγραψε ως εξής την κατάσταση: «Ο υφυπουργός Αθλητισμού, όχι μόνο εγώ, και οι προηγούμενοι, δεν ξέρουμε ποιες αθλητικές εγκαταστάσεις έχουμε στην Ελλάδα, γνωρίζουμε μόνο τι έχει η ΓΓΑ, δεν γνωρίζουμε πόσες και ποιες αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν οι Δήμοι, ο Περιφέρειες, τα σωματεία, οι ιδιώτες. Δεν γνωρίζουμε πόσα είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία, όταν ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά, τη βάση της αθλητικής πυραμίδας μας. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι προπονητές, και με ποιες προϋποθέσεις δηλώνουν προπονητές. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι ερασιτέχνες αθλητές, δηλαδή το μόνο που ξέρουμε είναι πως έχουμε 48 αθλητικές ομοσπονδίες, εκ των οποίων είναι 27 Ολυμπιακές και οι υπόλοιπες μη Ολυμπιακές. Αυτό δεν αρκεί όμως. Το σύνθημά μας είναι πολύ απλό: διαφάνεια και νοικοκύρεμα παντού. Δημιουργούμε και Μητρώα Προπονητών και Αθλητών μαζί με αυτό των Αθλητικών Σωματείων που είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Κρητικός πολιτικός.

Το απόλυτο μπάχαλο…«Νοικοκύρεμα και Διαφάνεια»

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓΑ για την προεγγραφή των σωματείων  ανταποκρίθηκαν έως τώρα  5.000 σωματεία.

«Είναι βέβαιο ότι, σε πείσμα κάποιων λίγων που βολεύονταν στο σκοτάδι, στην αδιαφάνεια και στα δεκάδες σωματεία “σφραγίδες”, εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να νοικοκυρευτεί το τοπίο, να μπει τάξη, να επικρατήσει διαφάνεια παντού! Αυτός είναι και ο στόχος που υπηρετούμε. Και το πετυχαίνουμε με τη βοήθεια των πολλών: Παραγόντων, αθλητών, γονέων. Παρά τα αρχικά προβλήματα, παρά τις αυξημένες τεχνικές απαιτήσεις και τη στενότητα χρόνου, οι υπηρεσίες της ΓΓΑ ανταποκρίθηκαν στο απαιτητικό εγχείρημα και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό. Η διαδικασία είναι δυναμική, το Μητρώο συνεχίζει να δέχεται εγγραφές καθημερινά. Δεν κλείνει όπως κάποιοι ψευδώς διαλαλούν…» σχολίασε προ ημερών ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα