Σωσίβιο για το ΚΙΝ.ΑΛ. η… ναυτία του ΣΥΡΙΖΑ

Το τελευταίο της χαρτί παίζει πλέον η Φώφη Γεννηματά για να διατηρηθεί στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της, τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στην Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν στέκει το αφήγημα πως «επιτύχαμε μικρή άνοδο με το 8,12%» από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν διαλύθηκε, τουναντίον κουβαλά την προίκα τού 31,5% τού εκλογικού σώματος. Συν τοις άλλοις, το ΚΙΝΑΛ μετά τις αποχωρήσεις Ποταμιού και ΔΗΜΑΡ έχασε ερείσματα σε κεντρώους φιλελεύθερους και σε ανανεωτικούς αριστερούς, ενώ δείχνουν να έχουν απομακρυνθεί από την πρώτη γραμμή του αγώνα παραδοσιακοί ΠΑΣΟΚοι που νιώθουν άσχημα που η κα Γεννηματά έβαλε το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα και ως σύμβολο, σε δεύτερο πλάνο. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη συμπλεγματική απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου, τότε υπάρχουν κι από εκεί σημαντικές απώλειες.

Όλα τα παραπάνω καταγράφονται ως αρνητικά για τη Φώφη Γεννηματά. Όμως στο ξεκίνημα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου το Κίνημα προσπαθεί να δείξει ότι έχει τη… μαγκιά να ασκήσει σοβαρό αντιπολιτευτικό έργο. Ο μέντορας της Φώφης και στενός συνεργάτης του πατέρα της, ο Κώστας Γείτονας (σ.σ. κατά πολλούς ο πραγματικός αρχηγός του ΚΙΝΑΛ), γνωρίζει ότι η «κόρη» του κινδυνεύει με εκπαραθύρωση. Εκτός κι εάν προλάβει σε νεκρό χρόνο να αλλάξει το παιχνίδι. Και γι’ αυτό κάνουν την απέλπιδα προσπάθεια. Ποια είναι αυτή; Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός είναι ζαλισμένος από τις αλλεπάλληλες μεγάλες ήττες σε ευρωεκλογές και εθνικές και τη συντριβή στις αυτοδιοικητικές, αφετέρου ψάχνεται στο πού θα πάει το κόμμα. Όπως είναι γνωστό, στην Κουμουνδούρου υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Ο Τσίπρας και η νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Τζανακόπουλος, Παππάς, Ζαχαριάδης και σία) συνεπικουρούμενοι από τους πρώην ΠΑΣΟΚους (Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου, Τζάγκρη) επιθυμούν στροφή προς τη Σοσιαλδημοκρατία. Από την άλλη, υπάρχουν και οι παραδοσιακοί, όπως ο Π. Σκουρλέτης και οι συν αυτώ, οι οποίοι ούτε που θέλουν να ακούσουν για ΠΑΣΟΚοποίηση. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους Ν. Φίλη, Ν. Βούτση και τους «53» του Ευκλ. Τσακαλώτου, που προς το παρόν διατηρούν σιγή ιχθύος, τότε καταλαβαίνει ο καθένας ποια είναι η κατάσταση.

Σωσίβια λέμβος…

Σε αυτό το στάτους κβο που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, οι παλιές καραβάνες της Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πολύ καλά πως ίσως αποτελέσει τη σωσίβια λέμβο που αναζητούν για τη Φώφη Γεννηματά. Πώς θα το επιτύχουν αυτό; Μα με το να αναδεικνύουν διαρκώς τα γρήγορα αντανακλαστικά, ως αντιπολίτευση. Μέχρι στιγμής, τα καταφέρνουν. Λόγω και της καλύτερης κομματικής οργάνωσης το ΚΙΝΑΛ σε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη αντιδρά πρώτο και συνήθως ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί. Ίσως διότι η επιστροφή στην αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε μάλλον απότομα στην Κουμουνδούρου, ενώ την ίδια ώρα οι πρώην υπουργοί –και τώρα απλοί βουλευτές– έχουν στο μυαλό τους πώς να δικαιολογήσουν το δικό τους έργο, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε από τον λαό σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Όταν, λ.χ., οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης προσέθεσαν την τροπολογία για το ύψος των κτιρίων στο Ελληνικό, στο φορολογικό νομοσχέδιο, η κα Γεννηματά εμφανίστηκε στη Βουλή, πήρε τον λόγο και εξήγησε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά κατακεραύνωσε τη συγκεκριμένη τροπολογία, αφήνοντας αιχμές ότι η κυβέρνηση κάνει τα χατίρια στον επενδυτή, και ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε μετά από ώρες, ενώ ακόμη αναζητούν τον Αλ. Τσίπρα. Το ίδιο έγινε, όταν η κα Γεννηματά ρώτησε τον πρωθυπουργό από του βήματος της Βουλής για τον τρόπο που ήταν γραμμένη η ρύθμιση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι μπορεί να μην ισχύσει για του χρόνου. Κάτι που και πάλι δεν πήρε χαμπάρι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά τα γρήγορα αντανακλαστικά του ΚΙΝΑΛ αναμφίβολα το φέρνουν σε πλεονεκτική θέση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει στον παλαιοκομματικό τρόπο άσκησης αντιπολίτευσης, όπως οι ανακοινώσεις του Γ. Ραγκούση κατά του Μ. Χρυσοχοΐδη που θυμίζουν μούχλα, κάνοντας λόγο για κομματικές κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., την ίδια ώρα που η δεξιά πλευρά της Ν.Δ. έχει αρχίσει τις ήπιες διαμαρτυρίες ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους.

 

Και παραμύθια

Βέβαια η κα Γεννηματά, λόγω του ότι αυτή την εποχή βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση αφασίας, νομίζει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματά της. Γι’ αυτό κι έσπευσε να πει στην ομιλία της προς τους βουλευτές της, προ ημερών, ότι «έχουμε κλείσει μέτωπα στο εσωτερικό μας. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο αυτό, έχουμε ομόφωνες αποφάσεις, έχουμε κλείσει αυτά τα μέτωπα στο εσωτερικό μας, δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε ούτε πιο κοντά στον έναν, ούτε πιο κοντά στον άλλο, είμαστε κάτι εντελώς διαφορετικό και το τεκμηριώνουμε αυτό καθημερινά, έχουμε δική μας ταυτότητα. Είμαστε η συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης, υπερασπιζόμαστε με υπερηφάνεια τα θετικά αυτής της διαδρομής, αλλά είμαστε ταυτόχρονα ένας νέος φορέας, η σύγχρονη έκφραση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα».

Προφανώς η κα Γεννηματά δεν υπολογίζει ότι κάποια στιγμή εντός του φθινοπώρου ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξυπνήσει. Ακόμη και εάν δεν έχει ιδιαίτερη αντιπροσώπευση στον συνδικαλισμό και στην αυτοδιοίκηση, έχει αφενός μεν τους τετραπλάσιους βουλευτές, αφετέρου δε και την προίκα του 31,5%.

Οπότε κάποια στιγμή θα ξυπνήσει και τότε εάν ισχύσουν όσα υποστήριξε η κα Γεννηματά για συνδιασκέψεις, συνέδρια και λοιπές κομματικές εκδηλώσεις, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα επιστρέψει με γοργά βήματα η εσωστρέφεια. Εξάλλου, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά κάτι που έγινε στο δείπνο που παρέθεσε την Τρίτη στο σπίτι της στη Βούλα η κα Γεννηματά στους βουλευτές και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη απομονώθηκαν σε ένα τραπέζι πιο μακριά από την ομήγυρη, έχοντας δίπλα τους μόνο την Τόνια Αντωνίου (από τους δυσαρεστημένους γιατί της πήρε την έδρα στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας η Γεννήματα αφήνοντάς την εκτός Βουλής). Αυτή η εικόνα των τριών αναλύεται από την Τετάρτη το πρωί στη Χαριλάου Τρικούπη.

 

Διαβάστε επίσης