Σωσίβιο στον Βενιζέλο αναζητεί ο Τσίπρας

Την ερχόμενη Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου θα ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Θα προηγηθεί ενημέρωση του σώματος από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το κόστος και τις προβλέψεις της συμφωνίας και φυσικά οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών για να ολοκληρωθεί η συζήτηση με την κύρωση της συμφωνίας.

Όμως στη συζήτηση της ερχόμενης Πέμπτης αναμένεται να πρωταγωνιστήσει ένας απόντας, καθώς για μία ακόμη φορά η αντιπολίτευση πιάστηκε στον ύπνο. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δικαίωσε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι το κόμμα έχει ανύπαρκτα αντανακλαστικά, ξαφνικά αγάπησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οπότε γι’ αυτό και την ερχόμενη Πέμπτη στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας λέμε ότι θα λάμψει ένας απών. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί έναν εύσχημο τρόπο για να κρύψει το κόμπλεξ του, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είτε θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, είτε θα επιλέξει το «παρών». Και θα το κάνει για δύο λόγους. Ο ένας επειδή έχει στήσει ένα λαϊκίστικο αφήγημα ότι η κυβέρνηση πληρώνει με καπέλο τις φρεγάτες σε βάρος των προσλήψεων σε νοσοκομεία και παιδεία και των μέτρων υπέρ της ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων από τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια. Φυσικά, το συγκεκριμένο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, που το ανέπτυξε από την Τετάρτη το πρωί ο Πάνος Σκουρλέτης, δεν έπιασε κι έκανε την πλειοψηφία των πολιτών να γελάσει με τη μικροπρέπεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπότε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη τη χρυσόσκονη για να πασπαλίσει την αποχώρησή του. Κι αυτή την ανακάλυψε στην επισήμανση του Ευάγγελου Βενιζέλου για μία αβλεψία στο άρθρο 2 της Αμυντικής Συμφωνίας-Ελλάδας-Γαλλίας.

Γλείφουν εκεί που έφτυναν

Ο κ. Βενιζέλος όντως επεσήμανε ένα κενό στη συμφωνία, το οποίο μάλιστα πρότεινε να καλυφθεί, είτε με μία προσθήκη, είτε με μία επιστολή μεταξύ των ηγετών. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως γνωστόν, γνωρίζει όσο λίγοι το νομικό πλαίσιο που διέπει τις διεθνείς σχέσεις και γι’ αυτόν τον λόγο επεσήμανε το κενό: «Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν “επικράτεια” στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής».

Φυσικά, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πήραν χαμπάρι και ξύπνησαν μόνο όταν διάβασαν την ανάρτηση του κ. Βενιζέλου. Το δε εντυπωσιακό είναι ότι δεν ντράπηκαν να γλείφουν εκεί που έφτυναν. Έτσι μοίρασαν μέσω μηνύματος στα κινητά όλων των βουλευτών και στελεχών την ανάρτηση του κ. Βενιζέλου για να τη χρησιμοποιούν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις τους. Ήταν μία αστεία εικόνα να ακούς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να… «αποθεώνουν» τον Βενιζέλο, τονίζοντας πως έχει απόλυτα δίκιο, στην προσπάθειά τους να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση. Φυσικά, δεν πρέπει να λησμονούμε το τι πόλεμο δέχθηκε ο κ. Βενιζέλος και για την επιστημοσύνη του από τους αγράμματους του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τον δικαιώνουν. Και βέβαια ηθελημένα οι ΣΥΡΙΖΑίοι αποκρύπτουν ότι στην ίδια ανάρτηση ο κ. Βενιζέλος αναφέρει επίσης: «Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2».

Σε δεινή θέση και η Φώφη

Όμως και στο ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά δεν θα νιώθει και τόσο άνετα την ερχόμενη Πέμπτη, όταν θα πάρει τον λόγο και θα πρέπει να μιλήσει και για τη συμφωνία και για την αγορά των φρεγατών, αλλά και για την επισήμανση του κ. Βενιζέλου. Βέβαια η κα Γεννηματά από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της αγοράς των φρεγατών και η μόνη ένσταση που ανέδειξε η Χαριλάου Τρικούπη είναι για ποιον λόγο καθυστέρησε η παραγγελία.  Είναι βέβαιο ότι η κα Γεννηματά θα νιώσει άβολα, καθώς πολλοί θα αναρωτηθούν πώς είναι δυνατόν μία φωνή σαν του Βενιζέλου να απουσιάζει από τη Βουλή. Πάντως, ο κ. Λοβέρδος σε επίσημη δήλωσή του ως τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ ανέδειξε το πώς θα κινηθεί στη συζήτηση το κόμμα του:

«Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας και η αντίστοιχη Ελλάδας-Εμιράτων ολοκληρώνονταν την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο. Με τα Εμιράτα την υπογράψαμε, με τη Γαλλία ξαφνικά η διαδικασία σταμάτησε. Προφανώς και η αιτία ήταν η επίσης ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να μην εξοπλιστεί η Ελλάδα με τις γαλλικές φρεγάτες. Όχι μόνο όλα ήταν έτοιμα τότε για τη συγκεκριμένη αγορά αλλά και κάτι παραπάνω. Η αιτία αυτής της υπαναχώρησης αναζητήθηκε από εμάς στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αλλά οι απαντήσεις της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκείς. Η επιστροφή της κυβέρνησης στις αρχικές αποφάσεις είναι σωστή, όταν μάλιστα συνδυάζεται με το πρόσφατο AUKUS και την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Οι σχετικές συζητήσεις στη Βουλή θα δώσουν την ευκαιρία να παρασχεθούν όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις».

Οι πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι τελικά το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την συμφωνία με την Γαλλία.

Θα απαντήσει για όλα

Η συζήτηση στη Βουλή θα διεξαχθεί την Πέμπτη και όχι την Τρίτη, επειδή θα απουσιάζουν ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά, που θα βρίσκονται στη Λουμπλιάνα όπου είναι προγραμματισμένες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης κατά την ενημέρωση που θα παράσχει στο σώμα θα ζητήσει από την αντιπολίτευση συναίνεση ώστε να κυρωθεί η συμφωνία με ευρεία πλειοψηφία. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει στην ομιλία του ότι «έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης, θα δώσει έμφαση στην ισχύ των Ένοπλων Δυνάμεων, ενώ θα δώσει έμφαση στο ότι η Ελλάδα συμμετέχει έχοντας σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία νέα εποχή που γεννιέται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά το κόστος των τριών φρεγατών ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να πει πως «αποκτήσαμε τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή. Κάναμε μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει τον στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες».

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως το ΚΚΕ δεν ψηφίζει ποτέ ανάλογες συμφωνίες, αλλά το βλέμμα του είναι περισσότερο στραμμένο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μάς έλεγαν πως «εάν ο κ. Τσίπρας προσπαθήσει να μετατρέψει σε αρένα μία εθνική υπόθεση θα λάβει τις απαντήσεις που αρμόζουν».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα