Σώθηκε ο Σκουρλέτης από βέβαιη γκάφα μέσω τροπολογίας

“Οτι και να γινόταν έπρεπε να βρούμε τρόπο να γίνει αυτό που έγινε” σχολίασε στην “Α” βουλευτής της συγκυβέρνησης όταν τον ρωτήσαμε για την σκοπιμότητα της τροπολογίας με την οποία για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές.

“Υπάρχει γενικότερος εκλογικός σχεδιασμός;” τον ρωτήσαμε.

“Δεν έχει σημασία. Είναι σαφές πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση αν οι συνθήκες μας το επιτρέπουν. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικό στέλεχος κάνει λόγο για εθνικές εκλογές τον Μάιο. Δεν ήταν όμως αυτή η ανάγκη που οδήγησε στην τροπολογία. Εμείς είχαμε από την πρώτη στιγμή τονίσει πως η μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν προβληματική. Κατ’ αρχήν για λόγους κόστους. Δεν έχουμε λόγο σε διάστημα τριών μηνών να στήνουμε διαφορετικές κάλπες. Δεν υπάρχει ανάγκη ώστε να δικαιολογηθεί η δαπάνη η οποία δεν είναι μικρή ούτε για τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε και για τους πολίτες. Κάποιος που δεν ψηφίζει στον τόπο διαμονής του είτε θυμωμένα θα πάει στις κάλπες είτε θα απέχει. Καμία από τις δύο προοπτικές δεν είναι υπέρ της κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα είναι και το συνταγματικό θέμα. Μεταθέτουμε την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών παρατείνοντας την θητεία των διοικήσεων. Γιατί; Ποια ανάγκη το γεννά; Θυμίζω ότι η σημερινές διοικήσεις είναι πενταετής. Τους δίνουμε και άλλους έξι μήνες; Και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο θεωρούμε δεδομένο πως κάποιοι θα προσφύγουν αποφασίσει υπέρ τους; Τότε δημιουργείται μια χαοτική κατάσταση σε κάθε επίπεδο. Οπότε η επιλογή είναι τώρα οι εκλογές να γίνουν με τις ευρωεκλογές και οι νέες διοικήσεις να γνωρίζουν πότε θα λήγει η θητεία τους. Αν στο μέλλον υπάρξει ανάγκη να τα δούμε αυτά πάλι συνολικά, θα το κάνουμε”, εξηγεί.

Οι ανησυχίες αυτές όπως διατυπώνονται στην “Α” έφτασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου από τον ίδιο τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έως πρόσφατα δεν συζητούσε καν αυτό το ενδεχόμενο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε τότε μέσω του γραμματέα της ΚΟ τους βουλευτές εκείνους που θα κατέθεταν την τροπολογία, την οποία όμως θα συνέτασσε το αρμόδιο υπουργείο έτσι ώστε να μη βρεθεί ο Π. Σκουρλέτης απολογούμενος στην ολομέλεια και για αυτό. Όπερ και εγένετο.

Οι συνέπειες από μια απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου θα ήταν μεγάλες, καθώς θα τίθονταν σε αμφισβήτηση ακόμα και οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων κατά το διάστημα της… παρατεταμένης θητείας ενώ και η μισθοδοσία των αυτοδιοικητικών θα μπορούσε να βρεθεί στον αέρα. Το χειρότερο μια γενικότερη ακυβερνησία στην αυτοδιοίκηση με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης.

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Στο… καλάθι της αντισυνταγματικότητας οι «αλχημείες» Σκουρλέτη

Διαβάστε επίσης