Σούπερ deal 500 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς

 Ένα σημαντικό deal αξίας 500 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο φέρνει θετικά μηνύματα στην αγορά και προμηνύει σημαντικές εξελίξεις στο τραπεζικό κλάδο, κλείνει η Τράπεζα Πειραιώς. Ειδικότερα, η ελληνική τράπεζα κατόρθωσε να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών καθώς η διάθεση των μετοχών και των warrants που κατείχε η BCP υπερκαλύφθηκε, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες κατά 1,5-2 φορές. Tο τίμημα της συναλλαγής διαμορφώνεται σύμφωνα με ανακοίνωση της BCP στα 2,10 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 1,50 ευρώ ανά μετοχή και 0,6 ευρώ ανά warrant, με αποτέλεσμα η συναλλαγή να ανέρχεται στα 494 εκατ. ευρώ για το 4,64% της Τρ. Πειραιώς.

 Υπενθυμίζουμε ότι πριν από τέσσερις μήνες η ίδια τράπεζα είχε καταφέρει να αντλήσει 1,455 δισ. ευρώ, με την ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να φτάνει το 19,68%.

Με την υπερκάλυψη της διάθεσης η τράπεζα δεν ενισχύεται κεφαλαιακά -αφού ένας επενδυτής αποχωρεί και κάποιοι άλλοι εισέρχονται στο μετοχικό κεφάλαιο- ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι η πώληση της BCP βρήκε τόσο μεγάλη ανταπόκριση αποτελεί πολύ θετικό σημάδι για το βάθος της αγοράς.

Η συναλλαγή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι πριν από λίγους μήνες κανείς δεν πίστευε ότι οι ξένοι επενδυτές θα «πόνταραν» στην ελληνική ανάκαμψη και κυρίως στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών. Σήμερα, η ελληνική αγορά δείχνει να περνά με απόλυτη επιτυχία ένα πολύ δυνατό «crash test», σε μία στιγμή, μάλιστα, που η ατέρμονη συζήτηση γύρω από το χρηματοδοτικό κενό και το ελληνικό χρέος επηρεάζει αρνητικά το κλίμα.

Πρόκειται, εξάλλου, για μία εξέλιξη που διαμορφώνει ένα πολύ θετικό κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες ενόψει των αποτελεσμάτων της BlackRock αλλά και της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της Eurobank.

Μετά το placement ένα ποσοστό άνω του 20% θα βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά, γεγονός που από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, ενώ το 80% του ποσοστού αυτού θα το κατέχουν ξένοι επενδυτές, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην Τρ. Πειραιώς όσο και στην ελληνική αγορά.

«Ανοίγουν οι αγορές»

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρει πως η διοίκηση του ελληνικού ομίλου αξιολογεί θετικά τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης και την αύξηση του ποσοστού των διαθέσιμων προς διαπραγμάτευση μετοχών της (free float), που συνεπάγεται η Συναλλαγή της BCP.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα ενίσχυσης της παρουσίας της στις αγορές κεφαλαίου».

Μετά από τη συγκεκριμένη συναλλαγή δεν βελτιώνεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, μιας και αλλάζει ο κάτοχος των μετοχών. Ωστόσο, η πώληση αυτή ισοδυναμεί με μία νέα αύξηση κεφαλαίου, δεδομένου ότι τα χρήματα που εισφέρονται είναι νέα.

Σημειώνεται ότι η πώληση του ποσοστού της BCP ολοκληρώθηκε μέσω ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών (accelerated placement) και αφορούσε το σύνολο των μετοχών και warrants της Τράπεζας Πειραιώς που κατείχε η πορτογαλική τράπεζα.

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ παρείχε υπηρεσίες χρηματιστηριακής διαμεσολάβησης στη Συναλλαγή της BCP. Η Barclays Bank PLC ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σε σχέση με τη Συναλλαγή της BCP.

 

 

Διαβάστε επίσης