Σοβιετικοί Vs Τούρκοι

Κάποιοι μιλούν για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Άλλοι ισχυρίζονται ότι η κρίση είναι ευκαιρία για όλους όσοι έκαναν σωστή διαχείριση των χρημάτων τους τον καιρό της μεγάλης ευημερίας. Όποια και αν είναι η αλήθεια (συνήθως είναι κάπου στη μέση), το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ τρέφονται πια, σχεδόν αποκλειστικά, από επιχειρηματίες των πρώην σοβιετικών χωρών και της Τουρκίας.

Προφανώς και δεν αναφερόμαστε στα κλαμπ των μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Εκεί τα έσοδα κυμαίνονται ούτως ή άλλως σε εξωπραγματικά επίπεδα. Ειδικά στην Αγγλία, τα χρήματα που παίρνουν οι ομάδες της Premier League κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και από λοιπές χορηγίες, φτάνουν για να τις καταστήσουν ως τις πιο πλούσιες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά ακόμη και στο «Νησί» έχει απλώσει τα «δίχτυα» του ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, επενδύοντας πολλά χρήματα κάθε χρόνο στην Τσέλσι.

Οι Σοβιετικοί
Ωστόσο, εκεί που προκαλείται μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ενασχόληση μεγαλοεπιχειρηματιών σε μικρότερου μεγέθους ευρωπαϊκές ομάδες. Όπως είναι λογικό, την τιμητική τους έχουν τα εγχώρια (για εκείνους) κλαμπ. Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της Ανζί, Σουλεϊμάν Κερίμοφ, έχει δαπανήσει ήδη γύρω στα 40 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τους Αλεξάντρ Κοκόριν από την Ντιναμό Μόσχας (19,5 εκατ.), Ιγκόρ Ντενίσοφ από τη Ζενίτ (15 εκατ.) και Αλεξέι Ιόνοφ από την Κούμπαν Κράσνονταρ (5 εκατ.), στην οποία πήγε ως ελεύθερος ο Τζιμπρίλ Σισέ.

Ο επίσης Ρώσος ιδιοκτήτης της Σπαρτάκ Μόσχας, Λεονίντ Φεντούν, έχει δώσει 18 εκατ. ευρώ για να φέρει στην ομάδα της πρωτεύουσας τους Ντένις Γκλουσάκοφ από τη Λοκομοτίβ Μόσχας (8 εκατ.), Τίνο Κόστα από τη Βαλένθια (7 εκατ.) και Χοσέ Μανουέλ Χουράδο από τη Σάλκε (3 εκατ. για να τον κάνει οριστικά δικό της, αφού έπαιζε εκεί ως δανεικός).

Εξάλλου, αναμένουμε περισσότερες επενδύσεις από τους παραπάνω, αλλά και την Gazprom, η οποία έχει στην κατοχή της τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης που σε κάθε μεταγραφική περίοδο ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα. Επιπλέον, μην ξεχνάμε τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που θα δώσει 40 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια στον Ζοζέ Μουρίνιο προκειμένου να τον φέρει πίσω στο Λονδίνο, τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, ο οποίος έχει βγάλει από την τσέπη του μέχρι στιγμής 139 εκατ. ευρώ(!) στη Μονακό (60 εκατ. για τον Ρανταμέλ Φαλκάο, 45 για τον Χάμες Ροντρίγκεζ, 25 για τον Ζοάο Μουτίνιο, 5 για τον Μαρτιάλ και 4 για τον Μερέν). Σε όλους αυτούς και ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης που επενδύει στον ΠΑΟΚ (1,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον Στέφενς στον οποίον προσφέρει ένα μπάτζετ γύρω στα 15 εκατ. ευρώ για μεταγραφές).

Τα… ξαδέλφια των Ρώσων, οι Ουκρανοί, δεν πάνε καθόλου πίσω. Ο Ιχόρ Σούρκις έχει κάνει μεταγραφές αξίας συνολικής αξίας 31 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα έχει αγοράσει τους Γιουνέ Μπελαντά από τη Μονπελιέ (11 εκατ.), Ντιομερσί Μποκανί από την Άντερλεχτ (11 εκατ.) και τον Γιέρεμεν Λενς από την Αϊντχόβεν για 9 εκατ. ευρώ.

Ο Ρινάτ Αχμέτοβ έχει ξεπεράσει τον συμπατριώτη του στην Ντιναμό, αφού έχει… σπαταλήσει 4 εκατ. ευρώ παραπάνω για να φέρει τους Φρεντ από την Ιντερνασιονάλ (15 εκατ.), Φερνάντο από την Γκρέμιο (11 εκατ.) και Γουέλινγκτον Νεμ από τη Φλουμινένσε (9 εκατ.).

Οι Τούρκοι
Ο Ουνάλ Αϊσάλ της Γαλατασαράι επένδυσε 6,3 εκατ. ευρώ για τον Ορεγιέν Σετζού της Λιλ, ενώ μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου αναμένεται να δώσει ακόμη περισσότερα. Άλλωστε στην ομάδα αγωνίζονται από τον Γενάρη οι Ντιντιέ Ντρογκμπά και Γουέσλεϊ Σνάιντερ, οι οποίοι έχουν ανεβάσει πολύ το επίπεδο στον σύλλογο.

Ο ιδιοκτήτης της μεγάλης αντιπάλου, Φενερμπαχτσέ, κερδίζει προς το παρόν τη μάχη. Ο Ασίζ Γιλντιρίμ για να φέρει στην Πόλη τους Άλπερ Ποτούκ (7,5 εκατ. ευρώ), Μπρούνο Άλβες (5 εκατ.) και Μίχαλ Κάντλετς (4,5 εκατ.) έχει ξοδέψει 17,25 εκατ. ευρώ.

Και στο μπάσκετ οι ίδιοι πρωταγωνιστές
Σκεφτείτε ποιοι ήταν οι διεκδικητές του Σπανούλη και θα δείτε ποιοι έχουν την οικονομική δύναμη και στο μπάσκετ. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με ιθύνοντα νου τον Αντρέι Βατούτιν, προσέφερε 5 εκατ. δολάρια για δύο χρόνια προκειμένου να αποσπάσει την υπογραφή του Κάιλ Χάινς, ενώ έδινε άλλα 10 εκατ. στον Βασίλη Σπανούλη για τρία χρόνια. Επίσης, η «ομάδα του στρατού» έχει αποκτήσει και τους Βίταλι Φριντζόν και Τζέρεμι Πάργκο, οι οποίοι ήταν περιζήτητοι σε όλους τους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Όσο για τους γείτονές μας; Η Γαλατασαράι δίνει επίσης κοντά στα 3 εκατ. ευρώ στον αρχηγό του Ολυμπιακού, ενώ η Φενερμπαχτσέ πήρε για προπονητή τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, δίνοντάς του 6 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια κι ένα τεράστιο μεταγραφικό μπάτζετ για να το διαχειριστεί όπως θέλει ο καλύτερος τεχνικός της ηπείρου μας.

Σημείωση: Στη σύνθεση της εικόνας, απεικονίζονται, από αριστερά προς τα δεξιά, οι Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, Μπρούνο Άλβες και Αντρέι Βατούτιν

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα