Σπάει τον κουμπαρά στην ΔΕΘ ο Κυριάκος

Έρχεται τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού, αποφάσεις για τους συνταξιούχους και νέες παρεμβάσεις σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια κι επιταγή ακρίβειας

Η φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δίκαια για πολλούς θεωρείται ως σταθμός για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις. Και αυτό διότι στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παρουσιάσει απλά το κυβερνητικό πλάνο για την οικονομία του επόμενου έτους, αλλά θα προσδιορίσει τον οδικό χάρτη της χώρας σε ένα δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη θα περιγράψει το σχέδιο και τις προτεραιότητες του για τη δεύτερη τετραετία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πάντως εκεί που θα δοθεί έμφαση και θα πέσει όλο το βάρος στην ομιλία του πρωθυπουργού είναι να πείσει τους πολίτες, ότι παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος, υπάρχει ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας που θα αποτελέσει το θεμέλιο, ώστε στο σύνολο της η κοινωνία να βγει με τις λιγότερες απώλειες από αυτό το τούνελ της ενεργειακής κρίσης.

Στην ΔΕΘ σύμφωνα με τα όσα μας εκμυστηρεύθηκε πηγή του Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί αναλυτικά σε όλες τις παρεμβάσεις, στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε να «ζεστάνει» του πολίτες, οι οποίοι εν μέσω θέρους και καύσωνα έχουν «ξεπαγιάσει» από τις τιμές σε όλα τα προϊόντα. «Έχοντας και τα έσοδα από τον τουρισμό οι παρεμβάσεις θα είναι σημαντικές και στην ώρα τους», τονίζουν από το Μαξίμου.

Ήδη στο πρωθυπουργικό μέγαρο ετοιμάζουν τον φάκελο ΔΕΘ και τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Ένα μέτρο που ήδη επεξεργάζονται οι συνεργάτες του σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο είναι τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις επικουρικές και τα δώρα. Πρόσφατα το ΣτΕ αποφάσισε πως δικαίωμα να τα διεκδικήσουν έχουν μόνο όσοι έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη. Δηλαδή περί τους 300.000. Κάτι που σημαίνει ότι μένουν εκτός αναδρομικών περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει στην ΔΕΘ την απόφαση του να λάβουν όλοι τα αναδρομικά τουλάχιστον από τα δώρα, δηλαδή 800 ευρώ ανά συνταξιούχο.

Για το συγκεκριμένο ποσό υπάρχει προβληματισμός εάν αντέξει η οικονομία να δοθεί εφάπαξ, ή σε δύο-τρεις δόσεις. Υπάρχει και η σκέψη τα 800 ευρώ να αφαιρεθούν από την προσωπική διαφορά του κάθε συνταξιούχου που έχει επιβληθεί με το νόμο Κατρούγκαλου, ώστε από την 1η Ιανουαρίου να δουν όλοι οι συνταξιούχοι αυξήσεις στο πορτοφόλι. Διότι με βάση τα σημερινά ισχύοντα τις αυξήσεις θα τις δουν στο πορτοφόλι οι συνταξιούχοι από το 2016 και μετά, ενώ οι πριν από το 2016 θα μειώσουν την προσωπική διαφορά. Επίσης υπάρχει και το σενάριο σε όσους λάβουν κανονικά την αύξηση να δοθούν τα 800 ευρώ σε τρεις ή και τέσσερις δόσεις, ενώ σε αυτούς που θα έχουν λογιστική αύξηση να δοθεί εφάπαξ το συγκεκριμένο ποσό, απλά για να μην μείνει κανένας δυσαρεστημένος.

Ο κατώτατος μισθός

Ένα άλλο μέτρο, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η 3η σε ένα χρόνο. Όλα δείχνουν ότι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 751 ευρώ, εκεί που ήταν πριν από το πρώτο μνημόνιο το 2010.  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι προ ημερών ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού τους προέτρεψε για «καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας». Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023 έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται στον σχετικό νόμο, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα να πάει στις εκλογές έχοντας επαναφέρει τις κατώτατες αμοιβές στα προ της κρίσης επίπεδα». Να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός είναι στα 713 ευρώ.

Στο πακέτο του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα νέα προγράμματα για την επιδότηση των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας και πιθανότατα και μία νέα επιταγή ακρίβειας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Επίσης είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει και γενναίες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει αναστολή των πλειστηριασμών για ένα τουλάχιστον εξάμηνο.

Εάν μέχρι τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, έχει υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την άνεση να ανακοινώσει περισσότερα μέτρα, αλλά όπως λένε οι συνεργάτες του «με σύνεση για να έχουμε πάντα απόθεμα γα παν ενδεχόμενο». Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, ευρωπαϊκή λύση αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, με την δημιουργία ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης, οπότε τα όποια επιπλέον μέτρα θα ανακοινωθούν στην πορεία.

Το Υπουργικό Συμβούλιο

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Πιθανότατα η τελευταία εντός του καλοκαιριού, πριν φυσικά από τις καλοκαιρινές διακοπές. Εκεί θα δοθούν, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου ξεκάθαρες οδηγίες από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη επικοινωνίας και προώθησης του κυβερνητικού έργου σε ολόκληρη τη χώρα μέσα από περιοδείες και στοχευμένες επισκέψεις των υπουργών, βουλευτών και στελεχών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση των κυβερνητικών πεπραγμένων όχι εξαιτίας πιθανών εκλογών (κάτι που έχει διαψεύσει ο ίδιος άλλωστε), αλλά για να είναι έτοιμοι οι πολίτες να συγκρίνουν με τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν στηθούν οι κάλπες την άνοιξη του 2023. Στην ίδια συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και θα ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σαφή προγραμματισμό των δράσεων κάθε υπουργείου ξεχωριστά.

Όπως έχει ήδη τονίσει ο κ. Μητσοτάκης σε συνεργάτες του δεν επιθυμεί να πείσει στην ίδια παγίδα που έπεσαν κάποιοι άλλοι στο παρελθόν, το να κλειστούν δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου και να χάσουν την επαφή με την κοινωνία. Γι’ αυτό προγραμματίζει σειρά επισκέψεων ανά τη χώρα. Ορισμένοι σπεύδουν να συνδέσουν τη συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη με την ύπαρξη ενός μυστικού σχεδίου εκλογικού αιφνιδιασμού. Ο στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι μία φορά την εβδομάδα ο πρωθυπουργός να ταξιδεύει εκτός Αθηνών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα