«Σπάνε» τα συμβόλαια για να πάρουν ζεστό χρήμα από τις ασφαλιστικές

«Πενία τέχνας κατεργάζεται». Η περίφημη ρήση του Θεόκριτου από τις Συρακούσες, ενός εκ των σημαντικότερων ποιητών της Ελληνιστικής εποχής, ταιριάζει γάντι στην τωρινή κατάσταση που βιώνουν τα περισσότερα νοικοκυριά. Η έλλειψη χρημάτων και η αγωνία για την επιβίωση ωθούν τους πολίτες να προσπαθούν να βγάλουν και από τη… μύγα ξύγκι.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας σε επίπεδα ρεκόρ έφθασε η εξαγορά συμβολαίων το πρώτο τρίμηνο του 2016, αγγίζοντας τα 260 εκατομμύρια ευρώ, όταν όλο το 2015 οι ρευστοποιήσεις έφθασαν τα 815 εκατομμύρια.  Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσά που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την αποζημίωση ασφαλισμένων που ρευστοποίησαν πρόωρα το συμβόλαιό τους, είναι υπερδιπλάσιο του ποσού που κατέβαλαν για αποζημιώσεις λόγω λήξης της ασφάλισης και το οποίο ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 106,8 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι αποζημιώσεις του ασφαλιστικού κλάδου είτε από ρευστοποιήσεις, είτε λόγω λήξης του χρόνου ασφάλισης, είτε λόγω έλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου, ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο στα 450,6 εκατ. ευρώ, ενώ στα 82,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν σε ασφαλισμένους μέσω ομαδικών προγραμμάτων. Την ίδια στιγμή τα ασφάλιστρα της περιόδου ανήλθαν σε 486,2 εκατ. ευρώ και υπολείπονται των συνολικών αποζημιώσεων που πλήρωσαν οι εταιρείες και για τους δύο κλάδους. Από την έρευνα που έγινε από τις ασφαλιστικές εταιρείες, η μείωση του εισοδήματος και οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις ανάγκασαν πολλούς ασφαλισμένους, που αδυνατούσαν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα να προχωρήσουν σε εξαργύρωση, γνωρίζοντας ότι θα χάσουν χρήματα, αλλά τουλάχιστον θα γεμίσουν έστω και προσωρινά οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Η πρόωρη ρευστοποίηση των αποταμιεύσεων που έχει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μέσω των ασφαλιστικών προγραμμάτων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της κρίσης, αλλά εντάθηκε από τον περασμένο Ιούνιο μετά την επιβολή των capital controls, που είχε διπλό αρνητικό αντίκτυπο στην ασφαλιστική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίμηνο του τρέχοντος έτους να έγιναν 98.483 νέα συμβόλαια ζωής, υγείας και επενδυτικά, ωστόσο οι καινούργιες εργασίες δεν είναι δυνατόν να αναπληρώσουν τις απώλειες από τις ρευστοποιήσεις συμβολαίων προηγούμενων ετών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα