ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Η ταξιδιάρα ψυχή που πετά από κανάρα σε κανάρα

Ο τέως πλέον βουλευτής του Ποταμιού έχει περάσει από όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και χρημάτισε βουλευτής και ευρωβουλευτής

To 1968 ακούστηκε για πρώτη φορά ένα τραγούδι που έμελλε μεγαλώσει γενιές Ελλήνων. Ο λόγος για την «Κανάρα», ή «θα ζήσω ελεύθερο πουλί», που τραγούδησε για πρώτη φορά ο Χρηστάκης. Του στίχους στην «Κανάρα» έγραψε ο βιολιστής Μιχάλης Γαβριηλίδης, ο οποίος απαίτησε να το τραγουδήσει ο Χρηστάκης διότι, όπως έλεγε ο δημιουργός, «έχει παράξενη φωνή, σκωπτική, θεατρική, ό,τι πρέπει για το τραγούδι». Ο Χρηστάκης, κατά κόσμο Χρήστος Σύρπος, με χαρακτηριστική άνεση μπήκε στον ρόλο και το νόημα της «Κανάρας». Παρά τις εκατοντάδες επανεκτελέσεις, η ερμηνεία του Χρηστάκη παραμένει ασύγκριτη.

Τι σχέση έχει το εν λόγω τραγούδι με τον Σπύρο Δανέλλη; Προφανώς καμία. Όμως ο πολιτικός βίος και τα λεγόμενα του βουλευτή Ηρακλείου δείχνουν, όπως και ο ίδιος διαρκώς τονίζει, πως είναι ένα ελεύθερο πνεύμα και βαδίζει με βάση τη συνείδησή του. Αυτό είναι γεγονός. Και ως ελεύθερο πνεύμα διατηρεί το δικαίωμα να πετάει από κόμμα σε κόμμα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δίχως ν’ αναφέρει το όνομά του, τον αποκάλεσε «μελισσούλα που πετάει από λουλούδι σε λουλούδι». Να μας επιτρέψει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να διαφωνήσουμε. Του κ. Δανέλλη του ταιριάζει καλύτερα όσα τραγούδησε ο αείμνηστος Χρηστάκης: «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί και από κανάρα σε κανάρα θα πετάω».

Η πολιτική πορεία του Σπύρου Δανέλλη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανιαρή, ρουτινιάρικη. Ο ίδιος ακόμη και στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης επανέλαβε ότι «στη ζωή μου έχω μάθει να παίρνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και να είμαι συνεπής στις απόψεις και στις αρχές μου». H δήλωση περί συνέπειας αποκτά άλλο ενδιαφέρον αν ρίξει κάποιος μια ματιά στην πολιτική διαδρομή και το βιογραφικό του κ. Δανέλλη τα τελευταία 20 χρόνια. Υπήρξε βουλευτής του Συνασπισμού (1996-2000), ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (2009-2014) και βουλευτής του Ποταμιού (2015 μέχρι σήμερα), αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι σε ανύποπτο χρόνο είχε ζητήσει τη στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί να ακούγεται ως απίθανο, όμως με έγγραφα που αποκάλυψε η ιστοσελίδα iefimerida.gr, ο κ. Δανέλλης ως δήμαρχος στον δήμο Χερσονήσου του νομού Ηρακλείου το 2006 έστειλε δύο επιστολές στη ΝΟΔΕ Ηρακλείου με τις οποίες ζητεί να έχει «την τιμή της στήριξης της Νέας Δημοκρατίας» για να επανεκλεγεί δήμαρχος. «Ζητούμε την αξιολόγηση του δημοτικού μας έργου, προκειμένου να έχουμε και αυτή τη φορά την τιμή της υποστήριξης της προσπάθειάς μας», έγραψε χαρακτηριστικά.

Κάτι που παραδέχθηκε επί της ουσίας και ο ίδιος ο κ. Δανέλλης στην απάντησή του: «Η αμιγώς αυτοδιοικητική παράταξη ηγούμενος της οποίας εκλέχτηκα Δήμαρχος Χερσονήσου το 2002, αποτελούνταν από πολίτες που πρόσκεινταν από το ΕΚΕ μέχρι τη Ν.Δ.. Στήριξη μας έδωσαν τότε η Ν.Δ.  και ο Συνασπισμός.  Η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να δώσει χρίσμα (όχι στήριξη) στον ανθυποψήφιό μου και τότε Δήμαρχο. Το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ όμως ήταν μαζί μας. Στις επόμενες εκλογές, το 2006, αντίστοιχο κάλεσμα κάναμε ξανά σε όλα τα κόμματα. Αν ξαναδιαβάσετε λοιπόν την επιστολή μου που δημοσιεύετε στην τελευταία γραμμή ζητώ “…να έχουμε ΚΑΙ αυτή τη φορά τη στήριξή σας”. Για την ιστορία αυτή τη φορά στήριξη είχαμε και από το ΠΑΣΟΚ».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον αποκάλεσε «μελισσούλα που πετάει από λουλούδι σε λουλούδι»

Ταξιδιάρα ψυχή

Ίσως επειδή σπούδασε στην Ιταλία αρχιτέκτονας-μηχανικός οι άσπονδοι φίλοι του 151ου υποστηρικτή της κυβέρνησης Τσίπρα τον έχουν χαρακτηρίσει ως «ταξιδιάρα ψυχή»,  ενθυμούμενοι το υπέροχο ροκ κομμάτι του 1985 από ένα γνωστό ελληνικό συγκρότημα, τις Τρύπες. Στο ρεφρέν της «ταξιδιάρας ψυχής» αναφέρεται: «Ταξιδιάρα ψυχή, και αν θέλω δίπλα σου είναι δύσκολο να μένω» και αναδεικνύει τη σταθερότητα του κ. Δανέλλη στα κόμματα από όπου πέρασε.

Εξάλλου και ο ίδιος στο βιογραφικό του αναφέρει ότι διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και μέλος των Κεντρικών Επιτροπών των κομμάτων Σοσιαλιστική Πορεία (1976-1978), Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ. 1978-1988), υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς (1989), μέλος (1992-2000) της Κ.Ε. του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Και μέσα σε όλα αυτά, να προσθέσουμε και ολίγον από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, εξασφαλίζοντας τα προνόμια που έχει ένας ευρωβουλευτής κι ένας βουλευτής, αντίστοιχα, απολαμβάνοντας φυσικά και τις ανάλογες τιμές και φυσικά τα έσοδα από τους μισθούς.

Οφείλει, πάντως, να αναγνωρίσει κάποιος στον κ. Δανέλλη ότι παρέμεινε σε όλη αυτή τη μακρά περίοδο πάντα στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Δεν έκανε το μεγάλο άλμα, προς τα δεξιά, αλλά όπως λένε και στο Ποτάμι «ποτέ δεν ξέρεις τις σου ξημερώνει», ή επίσης θυμούνται αυτό που λέγεται ότι «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, τα βλέπει ο Θεός και γελά».

Εδώ και πολύ καιρό φαίνεται ότι είχε λάβει την απόφαση να μεταγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Απλά περίμενε τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, όπως ισχύει στο ποδόσφαιρο. Όμως όλες του οι ενέργειες δικαιώνουν τον Μανώλη Όθωνα, ο οποίος την Τετάρτη το πρωί είπε: «Ο κ. Δανέλλης είχε ήδη πάρει τη μεταγραφή εδώ και αρκετούς μήνες, απλά τον είχε αφήσει ο κ. Τσίπρας με υποσχετική στο Ποτάμι». Και όλοι θυμούνται ότι ακόμη και την εποχή που το Ποτάμι ήταν στο Κίνημα Αλλαγής και προσπαθούσαν όλοι να βρουν τον τρόπο για να συμπορευθούν, ο βουλευτής Ηρακλείου έριχνε τις δικές του φιτιλιές: «Αν θεωρούμε ότι η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είναι πραγματικά δυσβάστακτη, δική μου προσωπική άποψη είναι ότι αν δεν είμαστε υποκριτές, τότε θα πρέπει να προτείνουμε μία εναλλακτική λύση», υπονοώντας τη συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι εξηγούσε: «Δηλαδή στη θέση των ΑΝΕΛ θα έπρεπε να υπάρχει στήριξη από κάποιες από τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, μέσα σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα