ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: «Με ενέπλεξε ο Κάντας επειδή δεν μεταφέραμε στον Μαντζουράνη τα χρήματα που ζήτησε»

Πριν από τον κατηγορούμενο Γιάννη Μπέλτσιο (σ.σ. την ερχόμενη Δευτέρα 7 Μαΐου θα συνεχίσει την απολογία του για την υπόθεση των μιζών στα εξοπλιστικών προγραμμάτων) είχε απολογηθεί ο δικηγόρος Σπύρος Μεταξάς. Ειδικότερα, ο δικηγόρος είπε τα εξής:

«Γνώρισα τον Κάντα το 2005. Μου τον συνέστησε άλλος πελάτης μου. Ήρθε ως πελάτης στο γραφείο μου. Ήταν αντιπρόσωπος της εταιρείας Audiovox. Ήταν μέλος Δ.Σ. τράπεζας. Ήθελε να του κάνω ένα κατασκεύασμα από ένα ίδρυμα και μία εταιρεία για κληρονομικό προγραμματισμό.

»Για να παίρνουν τα μέλη της οικογένειάς του χρήματα εάν κάτι πάθαινε και με τον τρόπο που ήθελε ο ίδιος. Δεν είχε σκοπό φορολογικό. Δεν με ρώτησε πώς να το κάνει. Μου έφερε το σχέδιο έτοιμο. Έμοιαζε να δουλεύει με πολλές ελβετικές τράπεζες, οπότε είχε αποκομίσει πολλές γνώσεις από τη συνεργασία μαζί τους. Ήρθε ουσιαστικά για να αναλάβω το τυπικό κομμάτι της εργασίας που ήθελε».

Πρόεδρος: «Tι ακριβώς ήθελε;»

Kατηγορούμενος: «Γνώριζε ακριβώς τι ήθελε και πώς το ήθελε. Πρώτα ιδρύθηκε εταιρεία και ίδρυμα. Μετά εταιρεία και trust. Ο Κάντας άνοιξε τους λογαριασμούς με δική του υπογραφή. Μόνος του τους διαχειριζόταν. Εγώ ποτέ. Ποτέ δεν διαχειριστήκαμε περιουσιακό στοιχείο του Κάντα (π.χ. αγορά μετοχών). Δεν ξέραμε ποια ήταν τα ποσά του Κάντα, δεν ήμασταν υποχρεωμένοι βάσει της ελβετικής νομοθεσίας. Δεν ήμασταν χρηματιστηριακοί ενδιάμεσοι. Ανοίξαμε τους λογαριασμούς του trust στην ίδια τράπεζα και τα χρήματα μεταφέρθηκαν από λογαριασμούς του ιδίου. Τα χρήματα προφανώς είχαν ελεγχθεί».

Πρόεδρος: «Φτιάξατε υπεράκτιες εταιρίες;»

Kατηγορούμενος: «Όχι. Υπεράκτιες εταιρείες δεν φτιάξαμε. Η συνεργασία μας σταμάτησε τον Δεκέμβριο του 2013 απότομα. Λάβαμε εντολή του Κάντα να στείλουμε στον Μαντζουράνη 40.000 ευρώ. Αυτό μας αναστάτωσε. Το trust είναι τυπικό. Δεν μπορεί κάποιος να ξεφύγει από κανόνες. Δεν είχε αυτήν την ευχέρεια να στείλει χρήματα σε ένα δικηγόρο ξαφνικά. Στη δομή του trust υπογράφαμε, αλλά δεν διαχειριζόμαστε. Για να βγουν και να μπουν τα χρήματα από το trust υπογράφαμε εμείς.

»Στους λογαριασμούς το 2012 μπήκαν 1 εκατομμύριο και την ίδια χρονιά 3 εκατομμύρια στον λογαριασμό της Σιγκαπούρης. Στην εισροή δεν υπήρχε κάτι που να μας ανησυχεί. Πιστεύω ότι ο Κάντας με ενέπλεξε επειδή δεν μεταφέραμε τα χρήματα που ζήτησε στον Μαντζουράνη. Το 2008 ζήτησε να κλείσει το αρχικό σχήμα εταιρείας – ιδρύματος. Υπήρχε λογαριασμός στην τράπεζα Χόφμαν. Δεν ξέρω τι έγινε με αυτόν τον λογαριασμό. Ίσως τον άδειασε. Ήθελε να μεταφέρει τα στοιχεία του στην Julius Baer.

»Μετά κατασκευάσαμε πάλι σχήμα εταιρείας – ιδρύματος. Πάλι γιατί τον βόλευε. Επειδή ξεκινούσε καινούργια σχέση με άλλη τράπεζα, ήθελε να δημιουργηθεί καινούργιο σχήμα. Το ίδρυμα θα ενεργοποιείτο μετά τον θάνατο του Κάντα. Στο πρώτο σχήμα θα ήμασταν εκτελεστές διαθήκης. Στο δεύτερο σχήμα δεν υπήρχε αυτή η πρόβλεψη. Το τρίτο σχήμα του 2012 συνυπήρχε με το δεύτερο. Εταιρεία – Trust. Σε αυτήν την περίπτωση είχαμε δικαίωμα υπογραφής. Μας έδινε υποχρέωση να πράττουμε αυτά που μας είχε αναθέσει να πράξουμε. Να μοιράσουμε τα στοιχεία όπως τα ήθελε εκείνος».

Πρόεδρος: «Σας είχε μιλήσει για τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας;»

Κατηγορούμενος: «Όχι. Δεν μου είχε πει για τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εάν μου είχε πει, θα τον έδιωχνα. Θα πίστευα ότι κάτι παράνομο θα συνέβαινε. Θα υπήρχε υποχρέωση ελέγχου».

Διαβάστε επίσης