«Στα 3,9 δισ. ευρώ το πλεόνασμα»

Ειδική αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 έκανε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως αυτό θα είναι πολύ υψηλότερο των προβλεπόμενων 812 εκ. ευρώ (0.4% του ΑΕΠ) και θα φτάσει στα 3,9 δις (2,1% του ΑΕΠ), με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που αποδέχεται η Eurostat.

«Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας. Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική στο περιεχόμενο των Εκθέσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ενώ σημείωσε πως η αντιπολίτευση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, σπεύδει και αξιοποιεί τα συμπεράσματα κάθε έκθεσης του Γραφείου “χωρίς καν να έχουν διαβάσει το περιεχόμενο των Εκθέσεων”.

Ανέφερε πως το Γραφείο “διαψεύστηκε στις εκτιμήσεις του πως δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και πως η Τρόικα θα ζητούσε διορθωτικά μέτρα για την επίτευξή του το 2013, διαψεύστηκε στην παρατήρησή του πως οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται και πως το Κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών” – ενώ παρατήρησε πως το Γραφείο “μπέρδεψε και το δημοσιονομικό με το χρηματοδοτικό κενό, με αποτέλεσμα να θεωρεί πως το πρώτο, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που διαπίστωνε η Τρόικα”.

Στην πραγματικότητα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, “οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 6,65 δισ. ευρώ, (υψηλότερες κατά 540 εκατ. ευρώ έναντι του 2012), ενώ οι συνολικές επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. Το κράτος έχει ήδη μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κατά 50% το 2013 – ληξιπρόθεσμες οφειλές, που το Δεκέμβριο του 2013 ανέρχονται, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012”.

Μείωση του χρέους
Η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο, θα ανοίξει το δρόμο και για τη μείωση του χρέους με οποιονδήποτε τρόπο. Χωρίς ωστόσο ευρωπαϊκή και διεθνή ρύθμισή του, το χρέος δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο – εκτίμησε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την Έκθεση του Γραφείου του, επί του Προϋπολογισμού του 2013.

Απαντώντας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, άσκησε κριτική στα πεπραγμένα του Γραφείου, υποδεικνύοντας προβλέψεις του που κατά τη γνώμη του αποδείχθηκαν λανθασμένες. Ο κ. Σταϊκούρας, επανέλαβε παλαιότερες εκτιμήσεις του για μια εντυπωσιακή υπέρβαση του προβλεπόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος το έτος 2013 και τόνισε πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, “δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς, αλλά ούτε και μεμψιμοιρίες”.

Διαβάστε επίσης