Στα 710 εκατ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα για το 2018 – Ποιοι θα το πάρουν

Στα 710 εκατ. ευρώ θα είναι το κοινωνικό μέρισμα για το 2018 όπως προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.Το ποσό του μερίσματος θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο 

“Είχαμε διάφορες διαφωνίες τον τελευταίο χρόνο για τον προϋπολογισμό, για το Μεσοπρόθεσμο, όπου η αντιπολίτευση μας έλεγε διάφορα πράγματα που τώρα αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια δώσαμε μέρισμα.

Έχουμε εξηγήσει τους λόγους που είχαμε υπεραπόδοση. Διαφωνούμε για τους λόγους. Ποτέ δεν είχαμε εμείς στόχο να έχουμε υπεραπόδοση και δίναμε μέρισμα. Έτσι και φέτος θα δώσουμε μέρισμα περίπου 710 εκατομμύρια. Στα ίδια πρότυπα που ήταν πέρυσι το μέρισμα, έτσι θα δοθεί και φέτος”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Eυκλείδης Τσακαλώτος είπε ακόμη ότι τώρα που έχουμε βγει από το Πρόγραμμα, δεν έχουμε ανάγκη να στοχεύουμε σε υπερπλεόνασμα επειδή μας αναγκάζει το ΔΝΤ που έλεγε ότι η απόδοση κάποιων μέτρων θα αποδειχθεί χαμηλότερη και συνεπώς μπορούμε να λαμβάνουμε μέτρα εκ των προτέρων”, είπε ο Ε. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα που η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα βοηθήσουν την οικονομία.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κάποιος κοινωνικό μέρισμα 

  • 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
  • 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
  • 15.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη
  • 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα τέκνα
  • 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα τέκνα και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο παιδί
  • 22.550 για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
  • 27.000 για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017.

Τι είπε ο Τσακαλώτος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός παρουσίασε στη Βουλή την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για να υπογραμμίσει ότι είναι μια ακόμη τροπολογία που επιβεβαιώνει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι τα αντίμετρα θα λαμβάνονται σταδιακά μέσα σε μια 4ετία.

“Είναι μέτρο που ανακοινώθηκε και αυτό από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ο ΕΝΦΙΑ μειώμενεται κατά 30% για περιουσίες φυσικών προσώπων με αντικειμενική αξία μέχρι 60.000 ευρώ, όταν η συνολική αξία της περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ τότε το ποσό έκπτωσης του 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά ανά χίλια ευρώ με μέγιστη έκπτωση ΕΝΦΙΑ 100 ευρώ”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Και πρόσθεσε: “σε σύνολο 5,9 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, τα 3,5 εκατομμύρια, δηλαδή το 60% των ιδιοκτητών θα έχει μείωση 30%” και πρόσθεσε ότι 5 εκατομμύρια από τα 5,9 εκατομμύρια ιδιοκτητών θα έχουν μείωση μεγαλύτερη ή ίση του 10%. Μειώνουμε μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ 10% αλλά για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των πολιτών, η μείωση θα είναι μεγαλύτερη και σε αυτό το κομμάτι εντάσσεται το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και ένα συντριπτικά μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών επιχειρήσεων

Για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι συντελεστής θα πάει στο 28% το 2019, στο 27% το 2020, στο 26% θα πάει το 2021 και στο 25% θα πάει το 2022.

“Όταν θα φτάσει στο 25% θα είναι λίγο μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ”, είπε ο υπουργός και τόνισε ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις και άρα δεν είναι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα κερδίσουν από το μέτρο αυτό.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως αυτή έχει κατατεθεί στην Ευρώπη είναι ο φόρος των κερδών των επιχειρήσεων να έχει κοινό συντελεστή σε όλες τις χώρες, δηλαδή να μην υπάρχει φορολογικός ανταγωνισμός σε αυτό το επίπεδο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα