Στα άκρα η κόντρα: Δεν υπάρχει “plan B” για την Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησής του αναφορικά με την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β. Το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες διότι επαναλάβαμε ότι η Ιταλία δεν θα βγει από το Ευρώ», τόνισε ο Κόντε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «το 2,4% είναι το ανώτατο όριο της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ. Αν η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών». «Δεν παίζουμε σε ρωσική ρουλέτα, δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας», υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «μόνον το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας». «Είναι μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην εργασία και στο δικαίωμα στην σύνταξη και στην υγεία», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα. «Ακούμε την γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω», ολοκλήρωσε ο Σαλβίνι.

Νωρίτερα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν μετά το άλμα που έκαναν στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, καθώς η εφημερίδα Il Messaggero ανέφερε ότι η Ρώμη θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό της, αν απορριφθεί από τις αγορές.

Η διαφορά της απόδοσης (spread) του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης από τα υψηλά επίπεδα της ημέρας στις 303,7 μονάδες βάσης και οι τιμές των ιταλικών ομολόγων (που κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις τους) αντέστρεψαν τις αρχικές απώλειες. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων υποχώρησαν 6 μονάδες βάσης στο 1,399%, έχοντας αυξηθεί προηγουμένως κατά 10 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου μειώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,75%.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας ετοιμάζεται να προσαρμόσει τον επίμαχο προϋπολογισμό της για το 2019, εάν οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά και το spread αυξηθεί. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εμμείνει στα σχέδιά της, αν και παραδέχθηκε ότι ο προϋπολογισμός της, που προβλέπει αύξηση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, δεν είναι συμβατός με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η εφημερίδα δεν αναφέρει αν ο εναλλακτικός προϋπολογισμός θα μείωνε το έλλειμμα κάτω από το 2,4% του ΑΕΠ, ενώ σημείωνε ότι η εναλλακτική πρόταση δεν περιλαμβάνει μία έξοδο από το ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει ήδη προειδοποιητική επιστολή στη Ρώμη για τον προϋπολογισμό την περασμένη εβδομάδα, το πρώτο επίσημο βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόρριψη από τις Βρυξέλλες των μέτρων και την επιβολή προστίμων. Η Κομισιόν αναμένεται να εξετάσει σήμερα το επόμενο βήμα της.

Το «σχέδιο Β» της κυβέρνησης θα περιελάμβανε επανακαθορισμό των μέτρων για τη συνταξιοδότηση και το βασικό εισόδημα των οικονομικά αδυνάτων, δύο βασικά σημεία του επεκτατικού προϋπολογισμού της, σημείωσε η εφημερίδα, χωρίς να αναφέρει στοιχεία για τις πηγές της.

Πάντως σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Διαβάστε επίσης