Στα αζήτητα δικαστικός «θησαυρός»

Ένας πολύτιμος δικαστικός «θησαυρός» για την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τις καταστροφές των γερμανικών στρατευμάτων της κατοχής υπάρχει και σαπίζει ξεχασμένος στις αποθήκες του Εφετείου Αθηνών. Και σε μια περίοδο όπου αναζητούνται χρήματα από όπου είναι αυτό δυνατόν, προκειμένου να ανασάνει για λίγο η χώρα και οι πολίτες της.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά: Στη αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ζητώντας το πολύτιμο αυτό υλικό να μεταφερθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών που έχουν αναλάβει την όλη υπόθεση.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή του πως με βάση το άρθρο 6 της Συνταγματικής πράξης 73/1945 συγκροτήθηκε ένα τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο στην Κεντρική Υπηρεσία του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου (1941-44) αποτελούμενο από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Κιουσόπουλο, τον πρόεδρο Πρωτοδικών Αθήνας Ανδρέα Τούτση και τον Πρωτοδίκη Σπήλιο Παυλόπουλο, προκειμένου να διερευνήσει τις απαραίτητες ανακριτικές πράξεις κατά των υπευθύνων που διέπραξαν εγκλήματα κατά του άμαχου ελληνικού λαού από τη τριπλή κατοχής των δυνάμεων της Βουλγαρίας, Ιταλίας και Γερμανίας και να καταλογιστούν οι δέουσες ποινικές ευθύνες κατά των υπαιτίων.

Στο πλαίσιο αυτό το Δικαστικό Συμβούλιο σχημάτισε 850 συνολικά για όλη την επικράτεια δικογραφίες και εξέδωσε τα αντίστοιχα παραπεμπτικά βουλεύματα προκειμένου οι υπεύθυνοι να δικαστούν από το Διαρκές Στρατοδικείο της χώρας. Μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει πως αυτά τα βουλεύματα περιγράφουν με απόλυτη σαφήνεια όχι μόνο τις ποινικές ευθύνες των υπαιτίων, αλλά αναφέρουν αναλυτικά τις καταστροφές που διέπραξαν οι κατοχικές δυνάμεις  σε κινητά και ακίνητα  των παθόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «θησαυρός» αυτός με την μορφή των 850 δικογραφιών μετά την διάλυση του Ελληνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου παραδόθηκε κανονικά στο Εφετείο της Αθήνας, όπου και φυλάσσονται ως σήμερα και σίγουρα αποτελούν ένα πολύτιμο υλικό στην προσπάθεια που γίνεται από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών σχετικά με την διεκδίκηση από την χώρα μας  των γερμανικών αποζημιώσεων.

ΣΩ.ΛΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα