Στα χέρια της Τουρκίας η σύζυγος, η αδερφή και ο γαμπρός του νεκρού ηγέτη των τζιχαντιστών

Τη σύλληψή τους έκανε γνωστό σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Στα χέρια της Τουρκίας είναι πλέον η σύζυγος, η αδερφή και ο γαμπρός του νεκρού ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, όπως έκανε γνωστό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο Ερντογάν ανέφερε πως ο τουρκικός στρατός συνέλαβε την σύζυγο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπου Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι. Την Τρίτη, οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν και την μεγαλύτερη αδερφή του, τον σύζυγό της, τη νύφη του και τα πέντε τους παιδιά.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία, στηλιτεύοντας τη δημοσιότητα που έδωσαν οι ΗΠΑ στην επιχείρηση που κατέληξε στον θάνατο του ηγέτη του ισλαμικού κράτους. «Οι ΗΠΑ είπαν πως ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε στο τούνελ. Άρχισαν εκστρατεία επικοινωνίας για το θέμα» είπε συγκεκριμένα ο Ερντογάν, μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας. «Εγώ όμως, το ανακοινώνω εδώ για πρώτη φορά: Αιχμαλωτίσαμε την γυναίκα του και δεν το κάναμε θέμα. Με τον ίδιο τρόπο πιάσαμε την αδερφή και τον γαμπρό του στη Συρία» είπε.

Η 65χρονη Ρασμίγια Αουάντ, αδερφή του Αμπου Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι συνελήφθη τη Δευτέρα σε ένα κοντέινερ όπου ζούσε με την οικογένειά της κοντά στην πόλη της βόρειας Συρίας, Αζάζ στην επαρχία Χαλέπι. Η περιοχή εμπίπτει στην ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργήσει η Τουρκία σε συνεργασία με τη Ρωσία στα συροτουρκικά σύνορα.

Αλ Μπαγκντάντι: θεολόγος που έφτιαξε το Ισλαμικό Κράτος

Ο Μπαγκντάντι, Ιρακινός θεολόγος, βγήκε από την αφάνεια κι έγινε ηγέτης της ακραίας σουνιτικής οργάνωσης πριν αυτοανακηρυχθεί «χαλίφης» όλων των μουσουλμάνων. Το Ισλαμικό Κράτος κατείχε μεγάλο μέρος της επικράτειας τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ από το 2014 ως το 2017, πριν το «χαλιφάτο» του καταρρεύσει δεχόμενο επίθεση από πολλές πλευρές, τόσο από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία, όσο και από τον αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, στον οποίο πρωτοστάτησαν οι Κούρδοι του Ιράκ καθώς και της Συρίας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ο διάδοχος του Μπαγκντάντι είναι ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κοραΐσι. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερα για το νέο ηγέτη του ISIS.

Πολλοί ηγέτες σε διεθνές επίπεδο εξέφρασαν ικανοποίηση για τον θάνατο του Μπαγκντάντι, ωστόσο — όπως και αρκετοί ειδικοί — τόνισαν ταυτόχρονα ότι η τζιχαντιστική οργάνωση της οποίας ηγείτο, που διέπραξε σωρεία ωμοτήτων σε βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων και προκάλεσε φρίκη και τρόμο στους περισσότερους μουσουλμάνους, παραμένει απειλή, στη Συρία και πέραν αυτής.

Διαβάστε επίσης