Στα χέρια του «Super Mario» η επόμενη (πολιτική) ημέρα της Ιταλίας

Ο πρόεδρος Ματαρέλα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Ντράγκι

Στον κόσμο το είχαν… τούμπανο και στην Ιταλία κρυφό καμάρι ότι μετά την αποτυχία του προέδρου της ιταλικής Βουλής Ρομπέρτο Φίκο να σχηματίσει κυβέρνηση ο “κλήρος” θα έπεφτε στον τέως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Όπερ και εγένετο!

Το μεσημέρι της Τετάρτης (3/2) ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, κάλεσε τον επονομαζόμενο Super Mario στο Κυρηνάλιο και του παρέδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Ντράγκι δεν αρνήθηκε την προεδρική εντολή-πρόκληση και όπως είπε στους εκπροσώπους του Τύπου “η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο πρόεδρος Ματαρέλα υπενθύμισε την δραματική υγειονομική κρίση, με συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία”

“Χρειάζονται απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων” τόνισε ο Ντράγκι και εξήγησε ότι θα συναντήσει τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων και τους κοινωνικούς εταίρους για να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στο έργο του.

Για την ώρα την προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι στηρίζουν η Κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, το κόμμα “Ζωντανή Ιταλία” του Ματέο Ρέντσι και η “Φόρτσα Ιτάλια” του Μπερλουσκόνι.

Από την άλλη πλευρά, ο ιδρυτής των “Πέντε Αστέρων” Μπέπε Γκρίλο δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα συνδράμει στην πολιτική προσπάθεια του τέως προέδρου της ΕΚΤ καθώς “μένει πιστή στον Τζουζέπε Κόντε”.  Η Λέγκα δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση, ενώ τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας έκαναν γνωστό ότι δεν θα πάρουν μέρος στη νέα κυβέρνηση, αλλά θα υπερψηφίσουν μέτρα που μπορεί να είναι χρήσιμα για την Ιταλία .

Ο Super Mario ξεκαθάρισε ότι οι προτεραιότητές του θα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας, η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού, η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να δοθούν απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα