Στα «χνάρια» της Ελλάδας και το Βέλγιο με το «Καλάθι του Νοικοκυριού»

«Αν η κυβέρνηση λέει ότι η ιδέα μας είναι κακή, να βρουν καλύτερες ιδέες» δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτών Βελγίου

Το Βέλγιο θα πρέπει να «παγώσει» τις τιμές 100 προϊόντων για τρεις μήνες, ώστε να διασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα κατά την αγορά βασικών προϊόντων, λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, δήλωσε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών στο Βέλγιο, προτείνοντας να γίνει εφαρμογή του ελληνικού παραδείγματος με το «Καλάθι του Νοικοκυριού».

Τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ ήταν κατά 20% ακριβότερα τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2022, όπως επισημαίνει δημοσίευμα των Brussels Times, γι’ αυτό και η Ένωση Καταναλωτών Βελγίου απευθύνει πρόταση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να «παγώσει» τις τιμές ορισμένων προϊόντων, όπως το ψωμί, το γάλα και τα φρούτα και τα λαχανικά.

«Έχει γίνει δύσκολο για τους καταναλωτές να αγοράσουν- σε προσιτές τιμές- βασικά προϊόντα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ένωσης, Laura Clays, στο ραδιόφωνο, επισημαίνοντας πως η πρόταση έχει έρθει από την Ελλάδα και εφαρμόστηκε πρόσφατα και στη Γαλλία, όπου το «αντιπληθωριστικό καλάθι» περιλαμβάνει ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, διασφαλίζοντας ότι οι καταναλωτές δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. «Αφού μπορούν να το κάνουν αυτοί, γιατί όχι και εμείς;».

«Η ενεργειακή κρίση έχει μετατραπεί σε επισιτιστική κρίση», είπε, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι η κυβέρνηση του Βελγίου έχει ήδη καταβάλει προσπάθειες. «Οι απελπισμένοι καιροί απαιτούν απελπισμένα μέτρα» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως «γνωρίζουμε ότι οι πόροι της κυβέρνησης είναι περιορισμένοι, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να εξεταστούν λύσεις. Δεν πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο καλάθι είναι κακή ιδέα, γι’ αυτό και το προτείνουμε».

«Το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί και ποιος πρέπει να πληρώσει μπορεί να καθοριστεί αργότερα» εξήγησε.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Jo Brouns δήλωσε στη «Het Laatste Nieuws» ότι δεν έχει πειστεί τονίζοντας πως «τα ράφια θα παραμείνουν άδεια και οι προμηθευτές θα χρεοκοπήσουν αν η κυβέρνηση αποφασίσει να παγώσει τις τιμές».

Η εμπορική οργάνωση «Comeos» δεν είναι επίσης, υπέρ ενός τέτοιου καλαθιού, καθώς, όπως είπε, τα περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ είναι ήδη χαμηλά και η πίεση στους αγρότες θα αυξηθεί.

«Τα σούπερ μάρκετ μπορεί όντως να αναγκαστούν να πουλήσουν με ζημία για ένα διάστημα. Αν η Comeos και η κυβέρνηση λένε ότι η ιδέα μας είναι κακή, καλούνται να βρουν οι ίδιοι καλύτερες ιδέες» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτών Βελγίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το πιο πολυδιαβασμένο άρθρο των Brussels Times.

 

brussels-times

 

Μάλιστα, το ξένο δημοσίευμα σχολίασε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στο Twitter, επισημαίνοντας: «Η Ένωση Καταναλωτών Βελγίου ζητάει την εφαρμογή του Ελληνικού Παραδείγματος του ”Καλαθιού” που ακολούθησε και η Γαλλία και εδώ οι Καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν την κατάργηση του… ”ουδείς προφήτης στον τόπο του τελικά”».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα