Στα χνάρια του Άγιαξ ο Παναθηναϊκός

Πριν αρχίσει το πρωτάθλημα στη λογική της υπερβολής, αρκετοί ήταν αυτοί που έψαχναν με ποιους θα παλέψει ο Παναθηναϊκός για την παραμονή του στη Super League. Αγνοώντας το βάρος της φανέλας, και βλέποντας επιδερμικά το ρόστερ, εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το πώς το «τριφύλλι» θα μπορέσει με το βάρος των μείον έξι βαθμών να σταθεί στη μεγάλη κατηγορία. Ειδικά μετά την απόφαση για μείωση των ομάδων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, βγήκαν τα… κομπιουτεράκια και άρχισαν οι υπολογισμοί.

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού από τον Γιώργο Δώνη πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Ο Έλληνας τεχνικός, που έχει φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι, έβαλε ένα προσωπικό στοίχημα, με τις πιθανότητες να τα καταφέρει να μην είναι με το μέρος του. Σε διοικητικό επίπεδο ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να ταλανίζεται, καθώς ο Πάιροτζ πάει κι έρχεται και ο Αλαφούζος ακόμη αναζητεί το βελούδινο διαζύγιο με την αθηναϊκή ΠΑΕ, περνώντας από συμπληγάδες με τις οφειλές να σκάνε η μία μετά την άλλη.

Ο Παναθηναϊκός έφθασε στο σημείο να είναι τηλεοπτικά άστεγος λίγο πριν από την προγραμματισμένη σέντρα του πρωταθλήματος. Η ΕΡΤ προσέφερε χείρα βοηθείας κι ένα συμβόλαιο που ικανοποίησε τα στελέχη του κι έδωσε βαθιά οικονομική ανάσα στην ΠΑΕ.

Κόντρα σε όλα οι «μπέμπηδες» μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και βάλθηκαν να τρελάνουν εχθρούς και φίλους. Ο Παναθηναϊκός σε πέντε αγώνες πρωταθλήματος έχει το απόλυτο και μάλιστα, αν δεν κουβαλούσε την ποινή από πέρυσι, θα είχε κατακτήσει την κορυφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπερτερεί του ΠΑΟΚ, που επίσης δεν έχει βαθμολογικές απώλειες, σε διαφορά τερμάτων (12-3, έναντι 8-1). Το «τριφύλλι» έχει συνολικά την καλύτερη διαφορά σε γκολ (+8) και την κορυφαία επίθεση (12) της Super League. Ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής απέδρασε στην πρεμιέρα από την Ξάνθη (1-0), επικράτησε της Λαμίας στο ΟΑΚΑ (3-1), έφυγε από τη Λάρισα με το διπλό (3-1) και νίκησε εντός Λεβαδειακό (3-0) και ΠΑΣ Γιάννινα (2-1) κάνοντας κούρσα τίτλου.

Σα να μην… έφθανε η πορεία του στο πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός έδειξε τα δόντια του και στο Κύπελλο, καθώς νίκησε στο δυσκολότερο παιχνίδι του στους ομίλους 1-0 τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο (εκκρεμούν τα παιχνίδια με Κισσαμικό και Ιεράπετρα). Στο ματς αυτό ο Δώνης παρέταξε αμιγώς ελληνική ενδεκάδα. Και όχι μόνο αυτό. Χρησιμοποίησε ακόμα περισσότερα νέα παιδιά σε σχέση με τους αγώνες του πρωταθλήματος, δίνοντας «ανάσες» σε αυτούς που έως τώρα είχαν σηκώσει το βάρος των αγώνων. Αποστολάκης, Θεοχάρης και Παντελάκης πραγματοποίησαν το επίσημο ντεμπούτο τους με την πρώτη ομάδα, με τους δύο πρώτους να αποτελούν παιδιά προερχόμενα από τις Ακαδημίες του συλλόγου. Μάλιστα, ο γιος του παλαίμαχου άσου της ομάδας ήταν αυτός που «σέρβιρε» το γκολ της νίκης στον Φεντερίκο Μακέντα, σφραγίζοντας μία συνολικά καλή παρουσία στο ματς. Πολύ καλή παρουσία είχε και ο Θεοχάρης, ενώ υπενθυμίζεται πως από τις αποκαλύψεις της φετινής σεζόν είναι και ο Φάνης Μαυρομάτης που έχει πάρει φανέλα βασικού στο πρωτάθλημα στο πλευρό του Δημήτρη Κολοβέτσιου.

Ο Παναθηναϊκός ως εκ τούτου έχει και… βάθος. Μπορεί να μην έχει αντιμετωπίσει ακόμη τους άλλους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτούς που έχουν πολλαπλάσιο μπάτζετ, αλλά τα στοιχεία που έχει δείξει απέναντι στους μικρομεσαίους δεν τον κάνουν εύκολη λεία. Το αντίθετο.

Ο Γιώργος Δώνης πλέον έχει το δικαίωμα να ψηλώνει τον πήχη και να βάζει στόχους όπως την κατάκτηση του Κυπέλλου. Όταν ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στο αγωνιστικό τους καλεντάρι, ο Παναθηναϊκός μπορεί να παίρνει ανάσες και να χτυπάει εκεί που υπερτερεί. Στον ενθουσιασμό, τη διάθεση, το ταλέντο, τις φιλοδοξίες, την ηρεμία, το οικογενειακό κλίμα. Όλα αυτά «φτιάχνουν» τόσο τον Έλληνα προπονητή, όσο και τον κόσμο του Παναθηναϊκού να σταθεί δίπλα στην ομάδα του.

Ειδικά όμως ο Γιώργος Δώνης, που έχει εμπειρίες από την Παιανία, αλλά και τις συνθήκες εργασίας ποδοσφαιριστή και προπονητή στο εξωτερικό, ξεπερνά εύκολα τα όποια συμπλέγματα και αυτό το μεταφέρει και στα… πιτσιρίκια του.

Ο Μίμης Δομάζος θυμάται κι εξιστορεί:

«Όταν ο Δώνης ήταν στην ηλικία των παιδιών που διαχειρίζεται σήμερα εκείνος, είχε έρθει στην Παιανία. Εκείνη την εποχή μου είχε ζητήσει ο Γιώργος Βαρδινογιάννης να αξιολογώ παίκτες. Τον δοκίμασα για 10 λεπτά και ζήτησα να τον κρατήσει ο Παναθηναϊκός. Είπα στον Βαρδινογιάννη ότι πρέπει να τον προσέξουμε. Μάλιστα, είχε έρθει χωρίς παπούτσια και παρ’ ότι κανονικά φορούσε 43-44 νούμερο, εκείνη την ημέρα δεν είχαμε να του δώσουμε στο νούμερό του και του δώσαμε 39! Πονούσαν τα δάχτυλά του, αλλά έμεινε και έπαιξε. Του είχα πει “Χωρίς παπούτσια ήρθες; Πηγαίνουν στον πόλεμο χωρίς όπλο;”».

Οι… διάδοχοι του Δώνη παραέχουν όπλα και διψούν για διακρίσεις. Ο προπονητής δεν έχει το μαγικό ραβδάκι ή κάποιο κρυφό μυστικό γι’ αυτό που βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Δεν πήγε τυχαία στον Παναθηναϊκό για να γράψει μαύρη σελίδα στην προπονητική του καριέρα. Πήρε το ρίσκο του μεν, αλλά ήξερε πως οι πιθανότητες ήταν με το μέρος του.

Πολλοί μπορεί να άκουγαν τα ονόματα των μικρών του «τριφυλλιού» για πρώτη φορά. Για όποιον, όμως, είχε παρακολουθήσει τη δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες αλλά και την περσινή παρουσία των ομάδων των τμημάτων υποδομής, η φετινή πορεία φαντάζει ως μία φυσική συνέχεια.

Το θαύμα της Εθνικής ομάδας του 2004 στην Πορτογαλία είχε υπόβαθρο τη χρυσή φουρνιά παικτών που είχε μεγαλουργήσει και ως Εθνική ελπίδων.

Αντίστοιχα, η φουρνιά που σήμερα χαίρεται όλη η Ελλάδα έχει τη σφραγίδα των Γιάννη Σαμαρά, Τάκη Φύσσα και Θόδωρου Ελευθεριάδη. Ο Γιάννης Σαμαράς είναι εκείνος που έφερε αρκετά από τα παιδιά στην Ακαδημία και δούλεψε μαζί τους πολύ. Τόσο στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, όσο και στο να διαμορφώσουν τον κατάλληλο χαρακτήρα. Ο Τάκης Φύσσας, από την ημέρα που ανέλαβε το πόστο του διευθυντή των Ακαδημιών, είχε ως πρώτο του μέλημα να περάσει στα παιδιά την ξεχωριστή νοοτροπία του μεγαλείου του Παναθηναϊκού.

«Ο Παναθηναϊκός είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα και τα παιδιά της Ακαδημίας θα πρέπει να σταθούν τόσο στο κομμάτι της εξέλιξής τους ποδοσφαιρικά αλλά και σαν άνθρωποι και χαρακτήρες μέσα στο γήπεδο. Να αποκτήσουν δηλαδή Παναθηναϊκή συνείδηση. Εκτός από τα στοιχεία που ήδη η Ακαδημία μας έχει, θέλω να μάθουν να είναι Παναθηναϊκοί και να μάθουν την ιστορία αυτής της ομάδας», ήταν τα πρώτα του λόγια όταν παρουσιαζόταν επίσημα από το «τριφύλλι». Έτσι κι έγινε. Κατάφερε να δώσει στα παιδιά αυτά να καταλάβουν τι σημαίνει η φανέλα που φορούν και πως σε κάθε παιχνίδι στόχος τους πρέπει να είναι η νίκη. Αυτά είχε διδαχθεί και απ’ τον Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος είχε φθάσει να κάνει μάθημα ιστορίας στους Έλληνες διεθνείς.

Όσο για τον Θόδωρο Ελευθεριάδη ήταν αυτός που στο διάστημα της παρουσίας του στον σύλλογο οργάνωσε τις ακαδημίες προκειμένου να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού στα πρωταθλήματα υποδομής είχαν τον αέρα των πρωταγωνιστών. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε μέσα στις τόσες δυσκολίες που υπήρξαν και στις τρεις ηλικιακές κατηγορίες που συμμετείχε στο πρωτάθλημα να κατακτήσει ή να διεκδικήσει έως το τέλος την κατάκτηση του τίτλου. Η Κ15 ήταν αυτή που κατάφερε να πανηγυρίσει στον τελικό της Λαμίας κόντρα στον ΠΑΟΚ και να στεφθεί πρωταθλήτρια, η Κ17 δεν τα κατάφερε στα πέναλτι στον τελικό με τον Ολυμπιακό στο Αγρίνιο, ενώ η Κ20 έμεινε στη δεύτερη θέση πίσω από τον ΠΑΟΚ (76 έναντι 71). Στο ματς με τον «δικέφαλο του βορρά» στο Κορωπί την 29η αγωνιστική που έληξε 0-0, ο Κώστας Φραντζέσκος είχε στο βασικό σχήμα τούς Θεοχάρη, Αποστολάκη, Μαυρομμάτη και Εμμανουηλίδη, που είχαν αγωνιστεί σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Τα τέσσερα αυτά παιδιά αποτελούν πλέον μέλη της πρώτης ομάδας.

Από τους μικρούς του Παναθηναϊκού ήδη από την περασμένη σεζόν έξι είχαν πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της Super League. O Χατζηγιοβάννης είχε 17 συμμετοχές, ο Στάικος 7, ο Μπουζούκης 4, ο Κουντουριώτης 3, ο Ευαγγέλου 2, ενώ ο γεννημένος το 2000 Εμμανουηλίδης μία συμμετοχή.

 

ΠΑΟ όπως… Άγιαξ

Μόλις έξι ομάδες στο Top15 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων έχουν μικρότερο ηλικιακό μέσο όρο από τον Παναθηναϊκό.

Οι… μπέμπηδες του Γιώργου Δώνη έχουν εντυπωσιάσει στην εκκίνηση πρωταθλήματος και Κυπέλλου, καθώς μαζί με τον ΠΑΟΚ είναι οι μοναδικές ομάδες της Super League που διατηρούν το απόλυτο μετά τις πρώτες πέντε αγωνιστικές.

Κι όλα αυτά έχοντας ρόστερ με τον χαμηλότερο ηλικιακό μ.ο. της Super League, μια και δεν ξεπερνάει τα 23,3 χρόνια, έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστές παίκτες 20 και 21 ετών!

Στην Ευρώπη ελάχιστες είναι οι ομάδες που έχουν μικρότερο ηλικιακό μέσο όρο από τους «πράσινους». Ενδεικτικά, στα 15 κορυφαία πρωταθλήματα βάσει της βαθμολογίας της UEFA, μόλις έξι ομάδες έχουν χαμηλότερο μ.ο., ενώ ακόμα δύο βρίσκονται στην ίδια ακριβώς ηλικία.

Συγκεκριμένα οι δανέζικες Νόρντζελαντ (22,1), Βέιλε (22,7), η αυστριακή Αντμίρα (22,6), οι ολλανδικές Γκρόνινγκεν (22,6), Φορτούνα Σιτάρντ (23,1) και η βελγική Μπέβερεν (22,9) βρίσκονται χαμηλότερα από τον Παναθηναϊκό, ενώ την ίδια ακριβώς ηλικία έχουν τα ρόστερ των Άγιαξ (23,3) και Γκενκ (23,3).

Σημαντική ωστόσο διαφορά είναι ότι καμία δεν έχει ανάλογες αγωνιστικές επιδόσεις με το «τριφύλλι». Η Νόρντζελαντ έχει απολογισμό 4-3-4, η Βέιλε 2-6-3, η Μπέβερεν 1-5-3, η Αντμίρα 2-1-6,  η Γκρόνινγκεν 1-1-5 και η Φορτούνα Σιτάρντ 1-3-3 και με εξαίρεση την πρώτη (είναι 6η η Νόρντζελαντ), οι υπόλοιπες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Αντίθετα ο Άγιαξ βρίσκεται στο 5-1-1 και η Γκενκ στο 7-2-0, και βρίσκονται στη 2η θέση του πρωταθλήματός τους.

 

Οι μικροί και οι σκόρερ

Οι σκόρερ του Παναθηναϊκού στο διανυόμενο πρωτάθλημα έφθασαν τους οκτώ, κάτι που συνεπάγεται πως η λύση στο σκοράρισμα δεν έρχεται από συγκεκριμένη πλευρά. Τα γκολ των πρασίνων έχουν πετύχει οι:

Γιάννης Μπουζούκης (Ξάνθη, Λαμία), Δημήτρης Εμμανουλίδης (Λαμία), Δημήτρης Κουρμπέλης (Λαμία), Ματίας Γιόχανσον (2 ΑΕΛ, Λεβαδειακός), Τάσος Χατζηγιοβάνης (ΑΕΛ, ΠΑΣ Γιάννινα), Αργύρης Καμπετσής (Λεβαδειακός), Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης (Λεβαδειακός) και Φεντερίκο Μακέντα (ΠΑΣ Γιάννινα). Ο τελευταίος πέτυχε και το μοναδικό μέχρι τώρα γκολ για λογαριασμό του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο.

Από τους 21 παίκτες που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πρωτάθλημα, οι 15 είναι Έλληνες. Βενιαμίν είναι ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης που έχει γεννηθεί το 2000 κι ενηλικιώνεται σε λίγες μέρες. Λίγο μεγαλύτερος (γεννημένος το 1999) είναι οι Αργύρης Καμπετσής. Το 1998 γεννήθηκε ο Γιάννης Μπουζούκης, το 1997 οι Τάσος Χατζηγιοβάννης, Θεοφάνης-Μάριος Μαυρομάτης και Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης. Το 1996 –πλέον 22χρονοι– έχουν γεννηθεί οι Πασχάλης Στάικος και Νίκος Βέργος. Σε αυτή την οκτάδα θα πρέπει να προστεθούν οι τρεις που έκαναν ντεμπούτο στο ματς Κυπέλλου. Ο Κ. Αποστολάκης είναι 19 χρονών, ο Β. Θεοχάρης 20, ενώ ο Επ. Παντελάκης 23. Στο ρόστερ υπάρχουν ακόμη πολλοί πιτσιρικάδες που θα πάρουν αγωνιστικές εμπειρίες σύντομα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα