Στα χνάρια του… Κουβέλη ο Ρουπακιώτης

Το… σανό του Ρουπακίωτη που έμπλεξε τον αντιρατσιστικό του 2013 με τη δολοφονία Φύσσα

Οι καταγγελίες του Σταύρου Κοντονή για τον Ποινικό Κώδικα και το ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα δημιούργησαν ένα τεράστιο προβληματισμό στην κοινωνία για το εάν όντως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετη με τη Χρυσή Αυγή, ή τη χρησιμοποίησε. Ή αν υπήρχε και υπόγειος δίαυλος επικοινωνίας. Και για να ξεφύγουν από την πίεση στην Κουμουνδούρου αναζητούν τρόπους αντίδρασης…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι, προηγήθηκε το κατάπτυστο δημοσίευμα της «Αυγής». Κι εν συνεχεία στον ΣΥΡΙΖΑ νόμισαν ότι έπιασαν το τζακ ποτ του τζόκερ. Πιάστηκαν από μία δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά, του Αντώνη Ρουπακιώτη, ότι το Μαξίμου και συγκεκριμένα ο Τάκης Μπαλτάκος και ο Δημήτρης Σταμάτης σταμάτησαν την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου το 2013, πριν ο Ρουπακιάς δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα.

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης έχει γράψει τη δική του ιστορία στα νομικά πράγματα της χώρας και όλοι ακούν την άποψή του. Ο ίδιος ακόμη και σήμερα ισχυρίζεται πως εάν είχε ψηφιστεί ο αντιρατσιστικός νόμος, τότε το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να στείλει στη Δικαιοσύνη τη Χρυσή Αυγή και ταυτόχρονα θα είχε αποφευχθεί η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Όμως αυτό που ισχυρίζεται είναι μέγα λάθος και μία στρακαστρούκα, απλά και μόνο να προσφέρει βοήθεια στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο πορεύεται τώρα. Ο κ. Ρουπακιώτης απέστειλε στο Μαξίμου το νομοσχέδιο τον Ιούνιο του 2013, τέσσερις μήνες πριν δολοφονηθεί ο Φύσσας. Ακόμη και εάν οι διαδικασίες έτρεχαν με την ταχύτητα του Γιουσέιν Μπόλτ αποκλείεται να ψηφιζόταν το νομοσχέδιο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Άντε και να ψηφιζόταν σε ένα από τα καλοκαιρινά τμήματα. Μέχρι να πάρει ΦΕΚ και να καταστεί επίσημα νόμος του κράτους και να εφαρμόζεται από τις αρχές, ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας “ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι“. Όπως καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν. Γι’ αυτό και μιλάμε για στρακαστρούκα Ρουπακιώτη. Άσε που την εποχή εκείνη οι Χρυσαυγίτες δεν υπολόγιζαν κανένα. Ούτε αστυνομία, ούτε νόμους, ούτε τίποτα. Τουναντίον έδερναν αλύπητα, προκαλούσαν καταστροφές και μάλιστα καμάρωναν για τα κατορθώματα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή εκείνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι χρυσαυγίτες έκαναν διαγωνισμό αναρτήσεων για το ποιος έδειρε περισσότερους. Και ο Ρουπακιώτης θεωρεί ότι με τον αντιρατσιστικό του νομοσχέδιο θα τους σταματούσε. Δηλαδή θα έλεγαν οι επικεφαλείς στον Ρουπακιάσκότωσε τον Φύσσα” κι αυτός θα απαντούσε “δεν μπορούμε υπάρχει ο αντιρατσιστικός του Ρουπακιώτη“. Σε δημοκρατικό πολίτευμα ζούμε και ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει. Είτε είναι πλούσιος, είτε είναι φτωχός, είτε είναι νέος είτε είναι γέρος.

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής θα… έτρεμε τον αντιρατσιστικό του Ρουπακιώτη και δεν θα προχωρούσε σε εγκληματικές πράξεις

Με ξένα κόλλυβα 

Πάνω, λοιπόν, σε αυτήν τη δήλωση του Αντώνη Ρουπακιώτη, ο ΣΥΡΙΖΑ επεχείρησε τη δική του αντεπίθεση για να δικαιώσει το άθλιο πρωτοσέλιδο της «Αυγής», ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε επαφές με τους χρυσαυγίτες.

Όμως τα ιστορικά στοιχεία τούς διαψεύδουν. Και το άσχημο για την επιλεκτική μνήμη της Κουμουνδούρου είναι ότι υπάρχουν πρώην σύντροφοί τους, οι οποίοι τους ξεγύμνωσαν. Ο Θόδωρος Μαργαρίτης (από τα ιστορικά στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, τώρα μέλος του ΚΙΝΑΛ) λοιπόν θυμήθηκε κι έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Σωστά άσκησε κριτική ο Α. Ρουπακιώτης στις καθυστερήσεις για τον αντιρατσιστικό νόμο στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2013. Να θυμίσουμε όμως ότι όταν ήρθε τελικά ο νόμος αυτός στη Βουλή το 2014 τον ψήφισαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισε».

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην ανάρτηση του Θόδωρου Μαργαρίτη προσέθεσε τη δική του αποκάλυψη και ο Βασίλης Χρονόπουλος (Νομικός-Ειδικός στη Μεταναστευτική Πολιτική – Άδειες παραμονής και ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας): «Και να συμπληρώσω, Θόδωρε, πως η μη ψήφιση του σχεδίου νόμου στηρίχτηκε σε μια νεφελώδη – προσχηματική επιχειρηματολογία που εξυπηρετούσε καταφανώς μικροκομματικούς λόγους. Τότε, ο εχθρός ήταν οι μνημονιακοί. Σημειωτέον πως όταν έγιναν κυβέρνηση δεν άλλαξαν τον νόμο…»

Τελικά, ο αντιρατσιστικός νόμος πέρασε από την ελληνική Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2014. Ήδη είχε οδηγηθεί στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής και οι εκτελεστές της, ο Μπαλτάκος είχε εκδιωχθεί και το ΠΑΣΟΚ πίεζε αφόρητα. Τελικά, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν και ο Χαράλαμπος Αθανασίου (τότε υπουργός Δικαιοσύνης) κατέθεσε προς ψήφιση τον αντιρατσιστικό. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. (παρά το γεγονός ότι ήδη είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά).

Δεν τον ψήφισε και τον εφάρμοσε

Τουναντίον ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το «παρών», ενώ καταψήφισαν τον αντιρατσιστικό οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Η δικαιολογία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισε το νομοσχέδιο αναλύθηκε από του βήματος της Βουλής από τον Θόδωρο Δρίτσα, τότε κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δρίτσας παρατήρησε ότι «στέλνει ένα μήνυμα, αλλά η συνολική προσπάθεια είναι δειλή», προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει καμία καταδίκη καθώς «πρέπει να συνυπάρξουν τόσες προϋποθέσεις ώστε είναι σχεδόν αδύνατον». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές, αλλιώς το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα είναι φύλλο συκής». Η δε εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου (το 2016 παραιτήθηκε αρνούμενη να ψηφίσει πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου), επέκρινε το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι «δεν διώκει το ρατσιστικό έγκλημα και τη ρατσιστική πράξη», και εκτιμώντας ότι μόνο η στόχευση στο ρατσιστικό έγκλημα μπορεί να απαντήσει στην έξαρση της ρατσιστικής βίας. Η κα Κατριβάνου επεσήμανε την έλλειψη ουσιαστικής προστασίας των θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων, στην πλειονότητά τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, προειδοποιώντας ότι «δεν θα λειτουργήσει ο αντιρατσιστικός νόμος αν δεν έχουμε προστασία θυμάτων από το πρώτο στάδιο, από τη στιγμή που θα πάει ο άνθρωπος να καταγγείλει».

Φυσικά, οι όψιμοι υποστηρικτές των όσων δήλωσε ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν θυμούνται δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τον αντιρατσιστικό και, δεύτερον, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα δεν τον άλλαξε, τουναντίον τον εφάρμοσε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα