Στα δυτικά Βαλκάνια ο Κοτζιάς- Την Πέμπτη θα δει Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό

Στα δυτικά Βαλκάνια περιοδεύει από σήμερα  Τρίτη του Πάσχα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος θα καταλήξει στην Οχρίδα της ΠΓΜΔ την ερχόμενη Πέμπτη, όταν και θα έχει μια ακόμα κρίσιμη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογο του Nίκολα Ντιμιτρόφ

O Έλληνας ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί τα Τίρανα προκειμένου να συζητήσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα όσον αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, θα μεταβεί στην Πρίστινα σε μια περίοδο που η πολιτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι τεταμένη μετά την «απαγωγή» γκιουλενιστών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια θα βρεθεί στο Βελιγράδι.

Την ερχόμενη Πέμπτη 12/4 ο κ.Κοτζιάς θα βρεθεί στην Οχρίδα όπου θα έχει συνάντηση με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι όποιες διαφωνίες παραμένουν για το θέμα της ονομασίας αλλά και προκειμένου να προετοιμαστεί μια συνάντηση Τσίπρα – .Ζάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία στα 10 από τα 14 σημεία των διαπραγματεύσεων, αν και αυτά που απομένουν είναι και τα πιο κρίσιμα, όπως το όνομα, το εύρος χρήσης (erga omnes), η αλλαγή του Συντάγματος και οι διεθνείς σχέσεις (δηλαδή με ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και ΟΗΕ).

Για τα ανοιχτά θέματα έχουν συσταθεί δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων, αν και εκτιμάται ότι το πλέον κρίσιμο σημείο είναι η χρήση έναντι όλων, το λεγόμενο erga omnes.

Βάσει πληροφοριών που επικαλείται η Καθημερινή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ  έχει έχει συμφωνήσει με το erga omnes, αλλά με αστερίσκους που αφορούν κυρίως την εσωτερική χρήση, καθώς θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα για χρήση του όρου «Μακεδονία» εντός της χώρας για διάφορους λόγους (π.χ. για την ονομασία θεσμών ή οντοτήτων όπως «Τράπεζα της Μακεδονίας», «Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας» κ.ο.κ.).

Διαβάστε επίσης