Στα γεμάτα λεωφορεία «δεν κολλάει».  Στα άδεια γήπεδα «κολλάει»…  

Η βλακεία είναι ανίκητη. Η άγνοια επίσης… Πριν από λίγο καιρό η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων επέτρεψε την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και μετά από λίγο καιρό αναίρεσε την απόφασή της και έκλεισε τα σχολεία, γιατί η διασπορά σε παιδιά και εφήβους «χτύπησε κόκκινο».

Τότε, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωνε… χαρούμενη που επέστρεφαν οι μαθητές στα σχολεία (με τις κλειστές αίθουσες) και δήλωνε την αντίθεσή της για την επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων με το επιχείρημα ότι  «…εκεί δεν φοράμε μάσκα, ερχόμαστε σε πολύ στενή επαφή με τους συναθλητές μας και η μπάλα έχει αποδειχθεί ως ένα από τα μεταδοτικά μέσα για τον ιό. Με την πρώτη ευκαιρία θα φροντίσουμε να επιστρέψουν τα παιδιά και στους αθλητικούς χώρους».

Προφανώς, οι λοιμωξιολόγοι έχουν πλήρη άγνοια για τον Αθλητισμό.

Αγνοούν τα στοιχειώδη για το πώς διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες (ας πούμε) ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, και φυσικά ουδείς μπήκε στον κόπο να τους εξηγήσει ότι η αθλητική δραστηριότητα σε ανοιχτούς χώρους (όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Football League , της Γ΄ Εθνικής ή ακόμη και των τοπικών πρωταθλημάτων) είναι λιγότερο επικίνδυνοι για τη διασπορά του κορωνοϊού απ’ ό,τι να μπαίνουν 15-20 άνθρωποι σε ένα αστικό λεωφορείο για να πάνε στη δουλειά τους…

Αλλά οι ειδικοί δεν ζήτησαν περισσότερα δρομολόγια για να μην κολλάει ο ιός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τον Αθλητισμό φροντίζουν να έχουν μονίμως «κλειδωμένο» και να ανοίγουν ελάχιστες δραστηριότητες, οι οποίες μάλιστα προκαλούν και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους.

Για παράδειγμα, ουδείς μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο δίνουν το «πράσινο φως» στα πρωταθλήματα του βόλεϊ (ανδρών και γυναικών), που γίνονται σε κλειστά γήπεδα και δεν επιτρέπουν την έναρξη καμιάς ποδοσφαιρικής δραστηριότητας σε ανοιχτό χώρο (με αποστάσεις, με rapid test, με διπλά αποδυτήρια) και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που προτείνονται από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού.

Στο θέμα της απαγόρευσης κάθε αθλητικής δραστηριότητας θα μπορούσε να είχε καθοριστικό ρόλο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, διότι γνωρίζει από Αθλητισμό. Όμως –για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει– τάχθηκε αντίθετος με την προοπτική να ανοίξει η οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, όταν διέγνωσε πως…  μέσα στους κορυφαίους λόγους επιδημιολογικής επιβάρυνσης ήταν οι αθλητικές δραστηριότητες, ειδικά στις ηλικίες 17-18 ετών.

Η ζωή διέψευσε τον Χαρδαλιά, διότι το τρίτο lockdown που ανακοινώθηκε μεσοβδόμαδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οφείλεται κυρίως στο άνοιγμα των σχολείων και στην μεγάλη διασπορά του ιού στα παιδιά… Όχι στον Αθλητισμό, όπου η θετικότητα είναι πολύ μικρή, διότι το υγειονομικό πρωτόκολλο προβλέπει τη διενέργεια συνεχόμενων τεστ στους αθλητές, κάτι που με κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, όταν διευκρίνισε ότι «…προσπαθούμε με τεκμηριωμένα στοιχεία να τους δώσουμε να καταλάβουν (σ.σ.: στους λοιμωξιολόγους) πως ο οργανωμένος αθλητισμός δεν είναι εστία υπερμετάδοσης και πως μπορεί να λειτουργήσει με πρωτόκολλα. Το στοίχημα είναι να πείσουμε πως μπορούμε να λειτουργήσουμε έτσι. Το αποδείξαμε αυτό και το καλοκαίρι. Είναι καλύτερο ένα παιδί να πάει σε έναν οργανωμένο σύλλογο από το να πάει να παίξει σε πλατεία για παράδειγμα. Όλα αυτά διότι ο ανεξέλεγκτος αθλητισμός φάνηκε πως είναι εστία υπερμετάδοσης. Εμείς μιλάμε για έναν οργανωμένο και ελεγχόμενο αθλητισμό».

Φωνή βοώντος…

Οι λοιμωξιολόγοι δεν ξέρουν, δεν καταλαβαίνουν και δεν έχουν καμιά διάθεση να ακούσουν τη φωνή των αθλητών που από τον περασμένο Νοέμβριο είναι ανενεργοί, άνεργοι και όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος των ποδοσφαιριστών της Γ΄ Εθνικής, Σωτήρης Τσάτσος, ορισμένοι από αυτούς έχουν επιχειρήσει ακόμη και να αυτοκτονήσουν λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες που είναι εκτός δράσης προκάλεσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την περασμένη βδομάδα στο Σύνταγμα.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των διοργανωτών της συγκέντρωσης και του έθεσαν τα οικονομικά, αγωνιστικά και ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ερασιτέχνες αθλητές, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα της επαναλειτουργίας των ακαδημιών.

Φυσικά, άκρη δεν βγήκε, διότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από την ηγεσία του υφυπουργείο Αθλητισμού, η οποία ήδη έχει κάνει ενέργειες προς την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, αλλά μετά και την απόφαση για το νέο γενικό lockdown είναι προφανές ότι οι όποιες αποφάσεις θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο…

«Υπάρχει, όπως ξέρετε, μια συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή η δομή συγκροτήθηκε από τον Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αυτή τη δομή οφείλουμε άπαντες να τη σεβόμαστε», τόνισε ο Λ. Αυγενάκης στην αντιπροσωπεία. Και το θέμα έληξε εκεί, με την υπόσχεση ότι θα επαναδιατυπωθούν τα αιτήματα προς την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ώστε να ξεκινήσουν –τουλάχιστον– οι προπονήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα