Στα πράσα με 400 κιλά ψάρια από τη λίμνη Κάρλα έπιασαν δύο λαθραλιείς

Στα πράσα έπιασαν την Παρασκευή τα ξημερώματα δύο ψαράδες από τη Θεσσαλονίκη, να έχουν ψαρέψει παράνομα 400 κιλά γριβάδια από τη λίμνη Κάρλα.

Οι δύο αλιείς, ένας 44χρονος καταγόμενος από το Καζακστάν και ένας 39χρονος καταγόμενος από την Ουκρανία εντοπίστηκαν, στο Καλαμάκι Αγιάς από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ για να συλληφθούν στη συνέχεια από αστυνομικούς του Τμήματος Κιλελέρ.

Οι δύο ψαράδες βρέθηκαν στην Κάρλα για ψάρεμα, στο πλαίσιο παραγγελίας για την ψαραγορά της Θεσσαλονίκης, παρότι το ψάρεμα απαγορεύεται στην υπό σύσταση λίμνη Κάρλα, η οποία άσχετα με την αλιεία θεωρείται προστατευόμενη περιοχή και μάλιστα είναι ενταγμένη στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Ουσιαστικά δηλαδή οι αλιείς διέπραξαν και περιβαλλοντολογικό έγκλημα.

Στο τρέιλερ του αυτοκινήτου των δύο ψαράδων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περί τα 400 κιλά ψάρια γριβάδια («Καρλίσια») αλλά και τα αλιευτικά τους εργαλεία, στα οποία – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- περιλαμβάνονταν «μία φουσκωτή βάρκα, δώδεκα δίχτυα μήκους τριάντα πέντε μέτρων έκαστο, δύο κουπιά, μία μηχανή βάρκας, ένα ντεπόζιτο βενζίνης και δύο αδιάβροχες στολές αλιείας». Οι δύο ψαράδες συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας περί αλιείας και οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, για να αφεθούν τελικά ελεύθεροι αφού πρώτα προσδιορίστηκε η δίκη τους.

Τα ψάρια κατασχέθηκαν και μετά από αυτοψία υπαλλήλου του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναμενόταν να καταστραφούν. Με αφορμή το συμβάν, η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, Ιφιγένεια Γκάγκαλου διευκρίνισε ότι «προς το παρόν η αλιεία με οποιοδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε αλιευτικό εργαλείο ασκείται, είναι παράνομη ενέργεια εξαιτίας της απαγόρευσης που ισχύει από τις αρμόδιες αρχές».

Σημειώνεται πως η απαγόρευση αλιείας, ερασιτεχνικής και επαγγελματικής, ισχύει με βάση απόφαση της Διεύθυνσης Εποπτείας Αλιείας της Π.Ε. Μαγνησίας αφενός γιατί το οικοσύστημα είναι σε εξέλιξη, αφετέρου γιατί δεν έχει εκπονηθεί ακόμη το σχέδιο αλιευτικής διαχείρισης που θα δίνει στο μέλλον τη δυνατότητα αλιείας σε συγκεκριμένες περιόδους και για συγκεκριμένα είδη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα