Στα πρόθυρα πολέμου Πακιστάν και Ινδία

Στα πρόθυρα πολέμου βρίσκονται Πακιστάν και Ινδία αφού καταρρίφθηκαν ινδικά μαχητικά αεροσκάφη από τις πακιστανικ΄ές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν, υποστράτηγος Ασίφ Γκαφούρ, τα δύο αεροσκάφη είχαν εισέλθει στον εναέριο χώρο του Πακιστάν πάνω από το Κασμίρ. Το ένα από αυτά έπεσε στην πλευρά που ελέγχεται από το Πακιστάν και το άλλο σε ινδικό έδαφος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο στρατός του Πακιστάν αιχμαλώτισε τον πιλότο του αεροσκάφους που κατέπεσε στην πακιστανική πλευρά.

Αν και η επίσημη ανακοίνωση του πακιστανικού στρατού κάνει λόγο για δύο μαχητικά τζετ που καταρρίφθηκαν, το Russia Today μεταδίδει πως το αεροσκάφος που έπεσε στην ινδική πλευρά ήταν ένα ελικόπτερο Mi-17 της Ινδικής Αεροπορίας. Τοπικές αρχές κάνουν μάλιστα λόγο για συντριβή από τεχνικά αίτια και όχι για κατάρριψη.

Από τη μεριά της, η Ινδία σήμερα ισχυρίστηκε ότι αναχαίτισε τρία μαχητικά της Πακιστανικής Αεροπορίας που εισήλθαν στον ινδικό εναέριο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα (για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια) εναντίον «στρατοπέδων εξτρεμιστών» στο Πακιστάν, όπως ανέφερε μέσω Twitter Ινδός υπουργός.

«Η Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε νωρίς το πρωί πλήγματα από αέρος εναντίον στρατοπέδων τρομοκρατών κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου και τα κατέστρεψε τελείως», ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας της Ινδίας Γκατζέντρα Σινγκ Σεχαουάτ, στέλεχος του κυβερνώντος εθνικιστικού-ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν κατήγγειλε ότι ινδικό αεροσκάφος παραβίασε τον πακιστανικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκε σε τομέα του πακιστανικού τμήματος του Κασμίρ, με αποτέλεσμα να πετάξει «μέρος του φορτίου του» καθώς αποχωρούσε εσπευσμένα, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά την επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο από αντάρτες του Πακιστάν στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ που είχε σαν αποτέλεσμα 40 Ινδοί αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης