Στα τάρταρα οι γεννήσεις στην Κίνα

Μπορεί η Κίνα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων να μην κινδυνεύει από αφανισμό λόγω υπογεννητικότητας, είναι ωστόσο γεγονός ότι η αχανής χώρα του «Κίτρινου Δράκου» βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο γήρανσης του πληθυσμού της και τη μείωση του αριθμού των ενεργών πολιτών.

Αιτία το ιστορικό χαμηλό 40ετίας που πέτυχε η Κίνα το 2020 ως προς το ποσοστό των γεννήσεων που όπως έδειξαν τα στατιστικά για το εξεταζόμενο έτος κατρακύλησε στις 8,52 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός αρνητικό ρεκόρ που έχει καταγραφεί από το 1978 όποτε και ξεκίνησαν να δημοσιοποιούνται τα εν λόγω δεδομένα.

Για να υπάρχει συγκριτικό μέγεθος σημειώνεται ότι την αμέσως προηγούμενη χρονιά, το 2019, το ποσοστό γεννητικότητας στην Κίνα έφτανε τις 10,41 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός ήταν ήδη ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από την ίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1949.

Την κατιούσα πήραν, εξάλλου, το 2020 και οι γάμοι στην Κίνα, με μόλις 8,14 εκατομμύρια ζευγάρια να περνούν… βέρες και στέφανα, ρίχνοντας τον σχετικό στατιστικό δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών. Για πρώτη φορά έπειτα από την πάροδο τριώ ν και πλέον δεκαετιών αντίστοιχη μείωση παρουσίασαν και τα διαζύγια, ο αριθμός των οποίων έπεσε στα 4,34 εκατομμύρια.

Αν και θα ήταν αναμενόμενο, ο αναγκαστικός «εγκλεισμός» των ζευγαριών στις οικίες τους εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του ιού SARS-coV-2 δεν… τροφοδότησε την αύξηση των γεννήσεων, ενώ είναι αυταπόδεικτο πως ούτε τα σχετικά νομοθετήματα-κίνητρα που έχει θεσπίσει το κομμουνιστικό καθεστώς έχουν λειτουργήσει προς αυτή την ποθούμενη κατεύθυνση.

Θυμίζεται ότι από τα τέλη του 2015 οι Κινέζοι επιτρέπεται να αποκτούν δεύτερο παιδί, ενώ από το 2021 έχουν… ελευθέρας να αποκτήσουν και τρίτο τέκνο, ανατρέποντας μια πολιτική δεκαετιών που είχε επιβάλει το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, προκειμένου να επιτευχθεί ταυτόχρονα και η ανάπτυξη της οικονομίας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Κι αυτό το βιοτικό επίπεδο που δεν αναπτύχθηκε αναλόγως είναι τελικά ο παράγοντας που αποτελεί τροχοπέδη για τα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα του ενός παιδιά, καθώς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αύξηση του κόστους διαβίωσης στην Κίνα, ειδικά σε αυτό που αφορά την κατοικία και την εκπαίδευση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα